Pomijając sześć (?) pierwszych zdjęć, przedstawiających typ dział kamiennych, o których pisałem dość szczegółowo w „MSiO” nr 1/2011 oraz ilustrowałem innym zdjęciem pana Dariusza, reszta dotyczy typu zwanego przez Portugalczyków zarówno falcao (sokół) jak cao (pies), występującego w licznych odmianach i wersjach kalibrowych.
Było to działo niosące wiele niespodzianek – zasadniczo brązowe, mimo że odtylcowy foglerz; w istocie kompozytowe, czego się na zdjęciach nie da zobaczyć; pomimo czasami sporego kalibru ciągle działko relingowe (pseudo-lawety na zdjęciach służą tylko do muzealnej ekspozycji); strzelające zupełnie nietypową jak na ten wagomiar amunicją i na dodatek w innym niż w Europie celu.
Prawdopodobnie w następnym „Modelarstwie Okrętowym” ukażą się jego rysunki, autorstwa pana Czesława Grzeszkiewicza oraz mój tekst, wyjaśniający wszystkie te osobliwości.
Krzysztof Gerlach
Co slonko widzialo cd
-
Re: Co slonko widzialo cd
gdyby jakies zdjecie bylo przydatne w oryginale (4 MB) to sluze
przegapilem to MsiOKrzysztof Gerlach pisze:Pomijając sześć (?) pierwszych zdjęć, przedstawiających typ dział kamiennych, o których pisałem dość szczegółowo w „MSiO” nr 1/2011 oraz ilustrowałem innym zdjęciem pana Dariusza, reszta dotyczy typu zwanego przez Portugalczyków zarówno falcao (sokół) jak cao (pies), występującego w licznych odmianach i wersjach kalibrowych.
Było to działo niosące wiele niespodzianek – zasadniczo brązowe, mimo że odtylcowy foglerz; w istocie kompozytowe, czego się na zdjęciach nie da zobaczyć; pomimo czasami sporego kalibru ciągle działko relingowe (pseudo-lawety na zdjęciach służą tylko do muzealnej ekspozycji); strzelające zupełnie nietypową jak na ten wagomiar amunicją i na dodatek w innym niż w Europie celu.
Prawdopodobnie w następnym „Modelarstwie Okrętowym” ukażą się jego rysunki, autorstwa pana Czesława Grzeszkiewicza oraz mój tekst, wyjaśniający wszystkie te osobliwości.
Krzysztof Gerlach

ktos odsprzeda?
W temacie jest cd.
To był jakiś początek?
A generalnie tytuł dowcipny ale jak na forum, to malo komunikatywny.
To był jakiś początek?
A generalnie tytuł dowcipny ale jak na forum, to malo komunikatywny.
Nie ,to ciag dalszy tego co juz bylo
w innych tematach co slonko widzialo
bylo kiedys Ile de France,Rugia,Barbados i chyba Battleship Cove ,chyba ze nazwalem inaczej
w innych tematach co slonko widzialo
bylo kiedys Ile de France,Rugia,Barbados i chyba Battleship Cove ,chyba ze nazwalem inaczej