Wojna rosyjsko-gruzińska na morzu

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Na youtube jest film jak ją używa do strzelania nek 8)
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

nek. Coż mogę powiedzieć. Czy jeżeli powiem Ci,że miałem przyjemności praktykowania na Pułaskim. Widziałem z bliska bojowe rakiety SM-1MR, widziałem wielokrotnie załadunek i wyładunek rakiety szkolnej. Ponadto, przed swoim pierwszym wyjściem na NRF Pułaski miał na wyrzutni Mk13 PoKPR RGM-84 harpoon. Czy im się coś dzisiaj nie zepsuło to nie wiem... Ale admiralnie jestem w głębokim przeświadczeniu, że akurat ten system tego okrętu jest jak najbardziej sprawny. Nie powinno to podlegać dyskusji, zwłaszcza mając na uwadze charakter misji okrętu. Oczywiscie nie mówię o zdarzeniach losowych. Moze dziś, gdzieś na Morzu Czarnym jakiś tamtejszy kaszubski orzełek, niefortunnie zabrudził swoimi odchodami wyrzutnię i nagle nie jest ona sprawna, ale tego nie wiem...
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

nek pisze:Nie chodziło mi Dziadku o samą wyrzutnię tylko o sprawnośc jej rakiet , co do Mark 13 to sprawdzałeś ją osobiście czy wierzysz na słowo że jest całkowicie (cała) sprawna :wink:
Co rozumiesz pod pojęciem "sprawność jej rakiet"? Czy są sprawne to okazać się może jedynie w momencie zejścia z wyrzutni :wink: . Natomiast na pewno przeszły diagnostykę i mają ważne przeglądy.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
nek

Post autor: nek »

Przypadek na Sazakaze z Mk13 i jego Harpoonem Szanownym Forumowiczom może nie wystarczyć ,a zwłaszcza ze składu obecnej Admiralicji . o ile nie wystarczy ( trzy miesiące w stoczni remontowe)j, czy potrzeba próby sfilmowanego zatopienia jednego z Belknapów przez Harpoona CG typu Bunker Hill gdy sprawdził przypadkowo również "wytrzymałość" zamkniętych pokryw Mk41 na odpalonego Harpoona
miller

Post autor: miller »

Więcej strzelań, więcej wypadków... To n ie znaczy, że Harpoon jest bardziej awaryjny od Urana. Podawanie dwóch przypadków to demagogia taka sama jak argument, że Harpoony zatopiły więcej jednostek pływających.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Dziadek

Ciekawa ilustracja rosyjskiej wersji starcia. Chciałbym teraz zobaczyć podobnie zrobiony filmik przez stronę gruzińską, wówczas można by wypośrodkować i spróbować wyciągnąć jakieś wnioski. Aż dziw, że gruzini w tym starciu tak szybko odpuścili.

Nek. Ciągle nie wiem o Ci chodzi i do czego zmierzasz... Wydaje mi się, że szukasz niepotrzebnej sensacji starając się w jakiś sposób (nie wiem po co) "potarzać" tą biedną wyrzutnię Mk13 :). To,że ogólnie fregaty są stare i zużyte to temat ogólnie znany i 1000kroć wałkowany. To,że amerykanie zdjęli ze swoich OHPów te wyrzutnie to też wiemy. Ale oni w odróżnieniu od nas mogli sobie pozwolic na to bo mają kupę innych okrętów zapewniających OPL a my nie. Może się mylę. Nie wiem. Pozdro.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Dla dobrego samopoczucia polski okręt rakietowy . http://www.tvn24.pl/12691,1563639,0,1,p ... omosc.html
nek

Post autor: nek »

Dziadku ,po prostu jestem neutralny jak np.Szwecja :) i za przeproszeniem szlag mnie trafia :killer: gdy rządzące Polską ekipy uparły się żeby z deszczu wejść pod rynnę , a nawet jak juz weszły do UE zamiast wspierać europejski przemysł są dobrowolnie koniem trojańskim US przyjmując jeszcze od nich Sojuszniczą Pomoc ( nie tylko że złom to jeszcze wielokrotnie przepłacony ) - a np.Kirgizja bierze za oddanie w użytkowanie jednej bazy lotniczej miesięcznie wiecej niż "rząd" polski rocznie "pomocy" ;) ,wielkie sorki że się dostało akurat biednej wyrzutni MK13 (mogło to się stać każdemu innemu jego "nowoczesnemu i zaawansowanemu technologicznie" tylko że troszeczkę przereklamowanemu uzbrojeniu)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Amerykanie w Poti .

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... akcji.html

http://www.rp.pl/artykul/68094,186484.html

Zna któryś z kolegów zapis z traktatów międzynarodowych określający warunki przebywania okrętów NATO na M.Czarnym ? Podobno nie dłużej niż dwa {trzy?}tygodnie i tonaż jednorazowo nie większy niż 40 tyś. ton ? Sam USS Mount Whitney ma ok.18 000 ,a dodać fregaty ?

Pozdrawiam.Krzysiek
Dziadek

Zajrzyj tutaj dessire, może się przyda:
http://www.nato.int/docu/pr/2008/p08-110e.html
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Dzięki za podpowiedz .

Dla zainteresowanych Konwencją z Montreux ,wszystko podane : co prawda Wiki, ale chyba dobre .

http://en.wikipedia.org/wiki/Montreux_C ... sh_Straits
Piotr S.

Ukraińcy dużo krzyczeli ,ze nie wpuszczą okretów rosyjskich do Sewastopola a tu prosze krążownik Moskwa wpływa do tego portu.
http://fakty.interia.pl/swiat/news/guar ... -z,2825351
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

A w jaki sposób (na podstawie czego) Ukraina mogła by nie wpuścić rosyjskich okrętów do Sewastopola ?
Przecież obowiązuje ich dwustronna umowa.
Piotr S.

Na podstawie dekretu ,który podpisał Juszczenko bodaj w drugim lub trzecim dniu konfliktu było o tym głośno w mediach , motywem było to ,że strona ukraińska nie została powiadomiona o tym ,że okrety płyną w rejon działań wojennych co wymaga powiadomienia strony ukraińskiej w określinym terminije czasowym , tak to przedstawiano w mediach .
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Wydaje mi się że ukraiński dekret (jednostronny) nie ma mocy w stosunku do dwustronnej umowy i był tylko aktem politycznym/propagandowym/emocjonalnym.
ODPOWIEDZ