Niszczyciel min - Kormoran II
-
Re: Niszczyciel min - Kormoran II
Czyli drugi i trzeci okręt z serii dalej nie są zamówione? Miało być przecież serią.
Gdyby były zamówione, to już by je dawno budowali
Będzie seria. Warunkiem uruchomienia zamówienia na dwa pozostałe okręty jest pomyślne zakończenie prób odbiorczych Kormorana. Umowa jest tak skonstruowana, że ma się to dobyć "z automatu". Jednak od wyprowadzenia prototypu z hali zarząd stoczni różnymi drogami próbuje wymóc na zamawiającym decyzję o przyspieszeniu rozpoczęcia budowy kolejnych okrętów. Chodzi oczywiście o kasę

Będzie seria. Warunkiem uruchomienia zamówienia na dwa pozostałe okręty jest pomyślne zakończenie prób odbiorczych Kormorana. Umowa jest tak skonstruowana, że ma się to dobyć "z automatu". Jednak od wyprowadzenia prototypu z hali zarząd stoczni różnymi drogami próbuje wymóc na zamawiającym decyzję o przyspieszeniu rozpoczęcia budowy kolejnych okrętów. Chodzi oczywiście o kasę

„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Jutro jest TEN dzień
2016-07-13 0900 B 258/1 58,50 SP CN100 REDA NP
2016-07-13 0900 B 258/1 58,50 SP CN100 REDA NP
Okręty są podobne do kobiet, bo ich malowanie i wybuchowość są tak samo kosztowne - Chester Nimitz
Nareszcie 

„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
ORP Kormoran - pierwsze wyjście w morze
http://odwaszegofotokorespondenta.blogs ... morze.html
http://odwaszegofotokorespondenta.blogs ... morze.html
Szafran na swoim blogu piszesz:
Oba zdania to całkowita prawda. Co do drugiego, to nie liczyłem, że jakaś telewizja to pokaże, ale mija doba, a nawet Defence24 i Altair milczą na ten temat. Tragedia...To naprawdę wyjątkowe wydarzenie. Szkoda, że zniknie w gąszczu informacyjnej sieczki.
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Wczoraj przed południem widziałem szarą sylwetkę od rufy na północ od wejścia do Nowego Portu w Gdańsku. W miarę szybko malała, a po jakimś czasie - kwestia kwadransa - wyskoczyły z Gdańska te trzy łodzie i pognały na północ. Nie zauważyłem, żeby wracały, ale między 12:40 i 13:40 nie było mnie na plaży, więc mogłem nie widzieć ich powrotu.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Mi to wyglada na cwiczacy GROM.
Siedziałem tak do 13 na Falochronie Zachodnim i jakoś nie zauważyłem łodzi wychodzących ze strony MOSG. No chyba, że wyszli jak opuściłem Ziółkowskiego i wybrałem się na falochron. Za to Anakonda MOSG dość ostro ćwiczyłaPeperon pisze: A ta trójka w żółtym prostokącie to nie za Kormoranem "poleciała" ?
Wczoraj przed południem widziałem szarą sylwetkę od rufy na północ od wejścia do Nowego Portu w Gdańsku. W miarę szybko malała, a po jakimś czasie - kwestia kwadransa - wyskoczyły z Gdańska te trzy łodzie i pognały na północ. Nie zauważyłem, żeby wracały, ale między 12:40 i 13:40 nie było mnie na plaży, więc mogłem nie widzieć ich powrotu.
Informacja o wyjściu Kormorana pojawiła się wieczorem poprzedniego dnia. Może dlatego tak znikome zainteresowanie mediów? Oczywiście Portal Morski obowiązkowo się pojawiłWaldek K pisze: Oba zdania to całkowita prawda. Co do drugiego, to nie liczyłem, że jakaś telewizja to pokaże, ale mija doba, a nawet Defence24 i Altair milczą na ten temat. Tragedia...
Jak znajdę chwilkę wieczorem to wrzucę fajną fotkę Anakondy z Wawelem.szafran pisze:Siedziałem tak do 13 na Falochronie Zachodnim i jakoś nie zauważyłem łodzi wychodzących ze strony MOSG. No chyba, że wyszli jak opuściłem Ziółkowskiego i wybrałem się na falochron. Za to Anakonda MOSG dość ostro ćwiczyła...
Albo Wawelu z Anakondą.

SAR?Peperon pisze:A ta trójka w żółtym prostokącie to nie za Kormoranem "poleciała" ?

Republika marzeń...
Łodzie były czarne. W pierwszej chwili myślałem o Formozie lub innych oddziałach interwencyjnych/szturmowych.Grzechu pisze:SAR?
A teraz spełnienie obietnicy.Peperon pisze:Jak znajdę chwilkę wieczorem to wrzucę fajną fotkę Anakondy z Wawelem.
Albo Wawelu z Anakondą.
Anakonda "nad dziobem" Wawelu. No i jeszcze identyfikacja Anakondy. I jeszcze o tych trzech łodziach.
Z daleka wyglądały - mniej więcej - tak, jak ta.
Ostatnio zmieniony 2016-07-14, 20:12 przez Peperon, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie no, bez przesady.Waldek K pisze:Co do drugiego, to nie liczyłem, że jakaś telewizja to pokaże, ale mija doba, a nawet Defence24 i Altair milczą na ten temat. Tragedia...
http://biznes.trojmiasto.pl/Niszczyciel ... 03208.html
http://www.defence24.pl/409517,orp-korm ... morze-foto
A wydarzenie faktycznie ważne i mam nadzieję, że nie będzie to przysłowiowa jedna jaskółka....