A czemu nie dywersyjny ostrzał Piławy? 5 salw i odwrót na pełnej prędkości.Waldek K pisze:/.../
Pytanie: czy były jakieś Niemieckie instalacje, np. lotniska położone nad morzem wzdłuż wybrzeża na zachód od Władysławowa? A nawet jeśli, to jak korygować ogień do niewidocznego celu bez samolotu. Czy przed wojną w ogóle ćwiczono ostrzał pozycji lądowych?
Wykonać "PEKIN" czyli PMW w Kampanii Wrześniwej.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Re: Wykonać "PEKIN" czyli PMW w Kampanii Wrześniwej.
Chyba tylko po to, aby narobić trochę hałasu. Za to jakby odłamek zabił czyjegoś psa, to cały świat dowiedziałby się o polskim terrorystycznym ostrzale miasta.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
- SmokEustachy
- Kontakt:
Toteż w port strzelasz.Waldek K pisze:Chyba tylko po to, aby narobić trochę hałasu. Za to jakby odłamek zabił czyjegoś psa, to cały świat dowiedziałby się o polskim terrorystycznym ostrzale miasta.
A co byłoby tym celem w Piławie? To już idąc tym tropem nie można było wysadzić desantu dywersantów na półwyspie sambijskim ? 
A w porcie koty i szczury.SmokEustachy pisze:Toteż w port strzelasz.Waldek K pisze:Chyba tylko po to, aby narobić trochę hałasu. Za to jakby odłamek zabił czyjegoś psa, to cały świat dowiedziałby się o polskim terrorystycznym ostrzale miasta.
Również z reguły bywają tam statki różnych bander. Świat o polskich terrorystach dowiedziałby się nawet bez udziału hitlerowskiej propagandy.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
- SmokEustachy
- Kontakt:
W Pilawie był port wojenny czy też nie?Peperon pisze:A w porcie koty i szczury.SmokEustachy pisze:Toteż w port strzelasz.Waldek K pisze:Chyba tylko po to, aby narobić trochę hałasu. Za to jakby odłamek zabił czyjegoś psa, to cały świat dowiedziałby się o polskim terrorystycznym ostrzale miasta.
Również z reguły bywają tam statki różnych bander. Świat o polskich terrorystach dowiedziałby się nawet bez udziału hitlerowskiej propagandy.
To nie znaczy, że znasz treść planów operacyjnych.SmokEustachy pisze:Wiem gdzie były nasze okręty i gdzie były ich załogi.
To, dlaczego 31 sierpnia wszystkie okręty podwodne stały w portach, to osobna kwestia.
Co mieli? Wykonać desant? Czytałeś rozkazy rozkazy operacyjne dla niemieckich sił?SmokEustachy pisze:Od razu mieli.

- SmokEustachy
- Kontakt:
To że stały to znaczy, że nie mogły walczyć z desantem. A zgodę na strzelanie dostały o której? O 10?Miner pisze:To nie znaczy, że znasz treść planów operacyjnych.SmokEustachy pisze:Wiem gdzie były nasze okręty i gdzie były ich załogi.
To, dlaczego 31 sierpnia wszystkie okręty podwodne stały w portach, to osobna kwestia.
Trzymajcie mnie bo nie wytrzymam.Co mieli? Wykonać desant? Czytałeś rozkazy rozkazy operacyjne dla niemieckich sił?SmokEustachy pisze:Od razu mieli.
Przecież Świrski ich nie czytał.
Jak widać u zarzucających szklaną kulę mamy projekcje własnego postępowania. A reszta jest w 2 wątku o planie.
Ostatnio zmieniony 2014-09-23, 13:39 przez SmokEustachy, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc wyobraź sobie, że inni muszą wytrzymać Twoją manierę pisania półsłówkami.
Masz rację - dostały sygnały dopiero po 10 tej. Ale co z tego? Czytałeś rozkaz Worek?
Zgadza się, Świrski ich nie czytał. Ale też nie wiedział, kiedy wojna wybuchnie, a trudno żeby realizował obronę przeciwdesantową przed wybuchem wojny.
W wątku o "elastycznym planie" poczekam na jakieś konkrety.
Nie mogły, ale nie stały w porcie, bo tak zakładał plan operacyjny. Plany operacyjne mogły być aktywowane dopiero w momencie wybuchu wojny.To że stały to znaczy, że nie mogły walczyć z desantem. A zgodę na strzelanie dostały o której? O 10?
Masz rację - dostały sygnały dopiero po 10 tej. Ale co z tego? Czytałeś rozkaz Worek?
Gdybyś napisał, że PMW miało "od razu" bronić się przed desantem, to byś został zrozumiany.Przecież Świrski ich nie czytał.
Jak widać u zarzucających szklaną kulę mamy projekcje własnego postępowania
Zgadza się, Świrski ich nie czytał. Ale też nie wiedział, kiedy wojna wybuchnie, a trudno żeby realizował obronę przeciwdesantową przed wybuchem wojny.
Ok . poniosło mnie z tą zdradą i była to prowokacja za którą już raz przeprosiłem . Nie zmienia to jednak mojej negatywnej oceny całych działań. A ocena ta wynika głównie z bardzo mizernych skutków i efektów jakie osiągnięto, które tylko w niewielkim stopniu mogą być usprawiedliwione przewagą nieprzyjaciela . Z podobnymi problemami co DF borykano się na innych odcinkach Kampanii Wrześniowej i osiągnięto znacznie lepsze efekty niż w tym przypadku. Oczywiście , że były też przypadki jeszcze bardziej negatywne, ale to nie znaczy , że nie mam prawa krytykować tego co uważam , że było złe.Miner pisze:Tylko czy wiesz, o co pytasz, czy gdybasz, i na podstawie tych gdybań stawiasz tezy?p11c pisze:To są konkrety.
Od V do IX przeprowadzić konieczne remonty , szkolenia i uzupełnienia załóg podległych mu okrętów.
Mógł to zrobić czy nie ?
Mógł zaplanować minowanie wód przybrzeżnych czy nie ?
Mógł wykonać Rurke 1 IX czy nie ? A najlepiej czy mógł wybrać inny plan niż Ruraka ?
Mógł wysłać OP gdziekolwiek indziej , czy nie . Bo każda inna pozycja byłaby lepsza .
Cały czas mówimy o konkretach, więc się nie czepiaj.
Dla ułatwienia teraz ja pozadaję pytania:
Czy wiesz, jakie możliwości miał DF w zakresie remontów okrętów i uzupełnienia mobilizacyjnego?
Nie nie wiem . Ale wydawało mi się, że rok powinien wystarczyć aby wyszkolić i uzupełnić obsadę "ptaszków " 5 lat to dużo aby założyć aparaty nasłuchowe do OP a pół roku aby obsadzić wyszkoloną załogą baterie plot itd. Ale widocznie się myliłem i wierzę ci na słowo, że było to niemożliwe.
Czy wiesz, jakie wytyczne do planowania operacyjnego otrzymało DF z KMW lub GISZ?
Też nie wiem , ale sądząc po tym co opracowano to bardzo defensywne .
Czy wiesz, jakie informacje posiadał DF na temat sił nieprzyjaciela?
Wydawało mi się że znał ogólny potencjał floty niemieckiej , ale pewnie też się myle
Czy wiesz, jakie były warianty operacji minowych z uwzględnieniem planu Peking?
Nie mam pojęcia bo nigdzie tego nie znalazłem , nie wiem też jaki by to miało wpływ na moją ocenę . Zresztą chyba nie uwzględniono tych wariantów ,
Czy wiesz, jakie zadanie miały oop w ramach planu Worek?
Tak wiem , co nie zmienia faktu , że założenie było bardzo defensywne , ryzykowne i już po jednym dniu wiedziano , że chyba bez sensu .
Czy wiesz, jaki byłby ten lepszy wariant użycia oop i jakie byłoby ich zadanie?
A które z tych wariantów zastosowano . Czyli co były piękne plany a wyszło jak zwykle ?
Jest to zwyczajne kłamstwo.p11c pisze:Bo w przypadku tego Pana jest taki problem , że on nie zrobił nic, więc jakakolwiek inicjatywa byłaby lepsza.
Tak poczułem się urażony. Jeśli zamierzasz bezpodstawnie oskarżać ludzi o zdradę, sabotaż itp., to faktycznie lepiej nie zabieraj głosu.p11c pisze:Jeśli poczułeś się czymś urażony to przepraszam .
A po twojej ostatniej wypowiedzi odechciało mi się więcej zabierać głosu na ten temat.
To jest moja ostatnia wypowiedź w tym temacie . Nie dla tego abym uważał , że masz racje, ale dla tego , że pierwszy raz mi grożono na forum publicznym . Stwierdziłem więc , że niepotrzebna jest dalsza eskalacja napięcia i działania chyba niezbyt zgodne z duchem i regulaminem forum.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Czyli mniemasz, że stały niezgodnie z planem?Miner pisze:Więc wyobraź sobie, że inni muszą wytrzymać Twoją manierę pisania półsłówkami.
Nie mogły, ale nie stały w porcie, bo tak zakładał plan operacyjny. Plany operacyjne mogły być aktywowane dopiero w momencie wybuchu wojny.To że stały to znaczy, że nie mogły walczyć z desantem. A zgodę na strzelanie dostały o której? O 10?
Bo samoloty np. odleciały na lotniska wojenne dużo wcześniej.
Czyli plan operacyjny z definicji jest wadliwy. Bo skoro można go zrealizować dopiero w momencie wybuchu wojny, a wtedy tamci już strzelają...Gdybyś napisał, że PMW miało "od razu" bronić się przed desantem, to byś został zrozumiany.Przecież Świrski ich nie czytał.
Jak widać u zarzucających szklaną kulę mamy projekcje własnego postępowania
Ogłoszenie mobilizacji jest tu dobrym momentem.
To zależy jak chcesz to rozumieć. Zgodnie z rozkazem operacyjnym nr 7N (hasło wykonawcze Worek) z 24 sierpnia okręty podwodne (o numerach I-V) miały tworzyć stałą zagrodę na przedpolu bazy Hel wykonując zadania w sektorach dozorowania. W zależności od dysponowanych okrętów dowódca dyonu oop miał wyznaczyć okręty wg tej numeracji. W rozkazie operacyjnym dowódcy dyonu z 31 sierpnia Wilk został zamieniony z Rysiem, a Sęp z Orłem. Wg mnie zmiana wynikała z aktualnego położenia okrętów w portach w Helu i Oksywiu, aby ułatwić im wyjście do swoim sektorów. Jednak rozkaz ten nie stawiał jeszcze zadań dla oop, a jedynie był uzupełnieniem do rozkazu Worek. W zasadzie wszystko to jest napisane w artykule R. Wysockiego (MSiO 2007-1).SmokEustachy pisze:Czyli mniemasz, że stały niezgodnie z planem?
Nie jest wadliwy. Z założenia był to rozkaz operacyjny aktywowany dopiero w momencie wybuchu wojny, gdyż nakazywał atakować i niszczyć okręty niemieckie. Nawet po ogłoszeniu mobilizacji nie wiesz, kiedy rozpocznie się konflikt, może to być za dzień, a może być za miesiąc. Nie ma sensu trzymać wszystkich sił w morzu w ciągłej gotowości, w dodatku zdradzając nieprzyjacielowi swoje intencje.Czyli plan operacyjny z definicji jest wadliwy. Bo skoro można go zrealizować dopiero w momencie wybuchu wojny, a wtedy tamci już strzelają...
Ogłoszenie mobilizacji jest tu dobrym momentem.
Ok, uznaję sprawę za niebyłą. Może i mnie trochę poniosło.p11c pisze:Ok . poniosło mnie z tą zdradą i była to prowokacja za którą już raz przeprosiłem...
Osobiście uważam plan Worek za bardzo nowoczesny przykład użycia okrętów podwodnych. TEn plan wyprzedzał epokę, bo współczesne OP wyposażone w rakiety są zdolne do misji wówczas wyznaczonej naszym okrętom, czyli zniszczenia desantu. Tak zniszczenia desantu, który był spodziewany najdalej do 3-4 września 1939.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Tylko czy aby na pewno od wojskowych planistów oczekujemy akademickiego nowatorstwa i wyprzedzania swoich czasów? Może wystarczy po prostu plan, który sprawdza się tu i teraz?
lub nadaje się do nanoszenie na niego poprawek wraz z przebiegiem zdarzeń?
- SmokEustachy
- Kontakt:
I teraz masz wariant taktyczny "Cuszima" I co? Owszem, Niemcy go nie zastosowali ale nie zastosowali też desantu.Miner pisze:To zależy jak chcesz to rozumieć. Zgodnie z rozkazem operacyjnym nr 7N (hasło wykonawcze Worek) z 24 sierpnia okręty podwodne (o numerach I-V) miały tworzyć stałą zagrodę na przedpolu bazy Hel wykonując zadania w sektorach dozorowania.SmokEustachy pisze:Czyli mniemasz, że stały niezgodnie z planem?
Edit: czy wygaszenie Wichra było sensowne? Na wysokość Helsingborga mamy dystans 524 kilometry czyli 282 mile czyli 10 godzin z prędkością 28 w. Gdyby Wicher był w stanie utrzymać tyle to wypływając przed zmrokiem (za dnia) miałby szansę się przebić a w najgorszym razie wystrzelić torpedy i się internować. Ale po co. Nocą 1/2 września mógłby ostatecznie pogromić blokadę ale po co też.
Desant niemiecki tylko po co?.Ja tego nigdy nie zrozumiem kto wpadł na taki durny pomysł ze niemcy wysadzą desant?skoro niemcy wiedzieli ze uciekamy przed 4 armią niemiecką w podskokach skoro nasze dowodzenie wiedziało ze wszycy wieją kierunek warszawa
zresztą niemcy mieli 207 d piechoty I 10 dywizje pancerną w rezerwie zdolne same przełamac sie do prus.poco niemcy mieli wysadzac desant na pasku ziemi szerokosci circa 20 km Niebronionym I nieufortfikowanym gdzie posiadali siły po obu stronach tego pasa ziemi zdole zając ten pas w mniej jak godzine?
pozdrawiam

pozdrawiam