Nowe książki i czasopisma (3)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Adam

Post autor: Adam »

Ale rewitalizacja w jako "aktywnego hulku" nie jest już chyba aż tak niemożliwe. Wystarczy znaleźć formułę i dać szansę do szkolenia na nim młodzieży (po masztach można chodzić, prace bosmańskie wykonywać itd). Może nawet warto wpuścić tam np. harcerzy? Nie rezygnując z obecnej formy statku - muzeum. Może wyjściem jest coś w stylu "żywego" statku - muzeum, z młodzieżą wspinającą się na maszty, konserwującą pokład itd?
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Ukazał się nowy "Biuletyn Historyczny Muzeum MW" nr 23.
Jak zawsze bardzo ciekawy :-)
Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

Takie coś ma się pojawić:
Трифонов Юрий Николаевич: "Суда торгового флота Германии, Финляндии и Румынии, переданные после Второй Мировой войны Советскому Союзу"
Krążące tu i ówdzie elektroniczne kopie tej książki, to podobno wersja robocza - nigdy nie wydana drukiem. Taki książkowy bootleg.
Podobno w ciągu najbliższych sześciu miesięcy ma się ukazać wersja poprawiona i poszerzona.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Jarek C. pisze:Ukazał się nowy "Biuletyn Historyczny Muzeum MW" nr 23.
Można prosić o krótki opis zawartości?!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Tzaw1 pisze:Takie coś ma się pojawić:
Трифонов Юрий Николаевич: "Суда торгового флота Германии, Финляндии и Румынии, переданные после Второй Мировой войны Советскому Союзу"
Krążące tu i ówdzie elektroniczne kopie tej książki, to podobno wersja robocza - nigdy nie wydana drukiem. Taki książkowy bootleg.
Podobno w ciągu najbliższych sześciu miesięcy ma się ukazać wersja poprawiona i poszerzona.
Wydana (Moskwa 2003), ale w bardzo niewielkim nakładzie (bodaj coś ok. 150 sztuk, a może i mniej). Pozycja, ciekawa (pod kątem losów po przekazaniu - pionierska, choć błędów i luk nie brak, to tzw. "pierwsze koty za płoty"), ale niestety obejmuje tylko jednostki przekazane oficjalnie w ramach powojennego podziału (czyli np. eks-niemieckie via UK), nie obejmuje statków "zachwaczonych" (trofiejnych) czy podniesionych i odbudowanych wraków. Brak również jakichkolwiek mniejszych jednostek (holowniki itd.). No i przydałoby się poszerzenie o Japonię. Za to, poza wspomnianymi w tytule, książka zawiera także spis statków eks-hiszpańskich. Jest sporo ciekawych zdjęć, choć w marnej jakości druku. Jest trochę poloników (statki otrzymane w ramach tzw. 15%).
Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

No właśnie okazuje się, że nie wydana. A to co krąży jako wydane, to piracka (podwójnie :) ) kopia jednego z ok. 10 wydruków do recenzji.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Aha :D

To już się nie dziwię, że taka batalia się na b* rozegrała.
Jarek C.

crolick pisze:
Jarek C. pisze:Ukazał się nowy "Biuletyn Historyczny Muzeum MW" nr 23.
Można prosić o krótki opis zawartości?!
- Floty sojuszników i przeciwników Jagielonów i Wazów na Bałtyku, Morzu Czarnym i M. Śródziemnym
- Powstanie bazy morskiej Hel
- Działalność dyplomatyczna oficerów MW 1920-1939
- Słuzby techniczne i zaopatrzenia MW 1918-1939. Cz I działalność w latach 1918-2935
- Jubileusze latarni morskich
- Sukcesy bojowe PMW w II WŚ (5)
- Stan osobowy PMW 1939-1947
- "Polska Riwiera"
- Przejęcie okrętów z ZSRR, Niemiec i Szwecji w 1945 roku w relacji gen.J. Urbanowicza
- Zmiany w systemie organizacji ochrony polskiej granicy morskiej 1965-1991
- Elblag w składzie państwa polskiego po II WŚ
- "My, pierwsza brygada ..."
- 4 życiorysy
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Jarek C. pisze:- Floty sojuszników i przeciwników Jagielonów i Wazów na Bałtyku, Morzu Czarnym i M. Śródziemnym
- Powstanie bazy morskiej Hel
- Działalność dyplomatyczna oficerów MW 1920-1939
- Słuzby techniczne i zaopatrzenia MW 1918-1939. Cz I działalność w latach 1918-2935
- Jubileusze latarni morskich
- Sukcesy bojowe PMW w II WŚ (5)
- Stan osobowy PMW 1939-1947
- "Polska Riwiera"
- Przejęcie okrętów z ZSRR, Niemiec i Szwecji w 1945 roku w relacji gen.J. Urbanowicza
- Zmiany w systemie organizacji ochrony polskiej granicy morskiej 1965-1991
- Elblag w składzie państwa polskiego po II WŚ
- "My, pierwsza brygada ..."
- 4 życiorysy
Dziękuję zapowiada się b ciekawie. Postaram się jakoś zakupić ten numer i może też 22 (jak znajdę :roll: )
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Jarek C.

nr 22 jest z dodatkiem o ORP "Błyskawica".
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Obrazek

http://aj-press.pl/pb6.php

Andrzej Perepeczko

Atak na Tarent 1940

Książka znanego i poczytnego autora opisuje bardzo spektakularną akcję brytyjskiego lotnictwa morskiego przeciwko włoskiej flocie zakotwiczonej w bazie w Tarencie. Akcja ta stała się „natchnieniem” dla Japończyków do przygotowania planu ataku na Pearl Harbor. W książce szczegółowo omówiono układ sił i sytuację na Morzu Śródziemnym, brytyjskie plany neutralizacji chociaż części silnej i nowoczesnej floty włoskiej, narodziny planu ataku na bazę, szczegółowy przebieg samego ataku i losy poszczególnych załóg go realizujących. Ponadto autor omawia szczegółowo zmianę układu sił po ataku, a także jego reperkusje: wejście Luftwaffe w obszar Morza Śródziemnego oraz żywe zainteresowanie Japończyków samym atakiem podczas wizyt japońskich oficjeli we Włoszech. Książkę zamyka bibliografia oraz indeks jednostek i osób.

Cena 40 zł
----------------------------------

Ciekaw jestem... ta krótka zajawka napawa mnie trochę niepokojem - w książce ma być wszystko: układ sił, sytuacja w domu i zagrodzie, przygotowanie ataku, szczegółowy przebieg, losy załóg, zmiana sił, reperkusje - czyli wszystko z wyjątkiem jedynego jeszcze dziewiczego obszaru ataku na Tarent - uszkodzeń włoskich okrętów (nieco bardziej szczegółowych od "trafiony torpedą osiadł na dnie...")
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Nie kojarze innego autora w Polsce piszącego o Tarencie i wszędzie niestety uszkodzenia sprowadzają się do "trafiony torpedą osiadł na dnie...". Również w BMSiO o VV class (pozycja mocno mnie rozczarowała, nawet chyba nie doczytałem do końca).
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Oj widzę, że nie tylko ja mam podobne odczucia.
Właśnie parę dni temu kupiłem za dychę[dziesięć złotych] nówkę Perepeczki "Bitwa u przylądka Matapan", Wcześniej przeglądałem w księgarni i nie wzbudziła mojego entuzjazmu, szczególnie za cztery dychy, ale za dychę teraz dałem się skusić. Po przerzuceniu na spokojnie w domu, [jeszcze nie czytałem], właśnie dochodzę do podobnego wniosku co koledzy, o samej bitwie trochę jest, ale równocześnie mamy przedstawioną cała historię zmagań na M. Śródziemnym, od Mers el Kebir,zresztą pisane jako Mars-el-Kebir?{co prawda można używać Al-Marsa al-Kabir, ale u autora brak konsekwencji, ponieważ jeden człon przez "a" a drugi przez "e"}, poprzez Kalabrię,Tarent itd, co zajmuje 114 stron czyli prawie polowe książki.
Nie powala szczególnie bibliografia złożona niestety z pozycji wydanych dwadzieścia, trzydzieści lat temu, nawet lata sześćdziesiąte mają swoją liczną reprezentację.

Nie piszę, że książka jest zła, jednak dzisiaj pewnie czytelnicy mają większe wymagania niż czytając "O panowanie na M.Śródziemnym" z 1974, pozeznaję że czytałem ją nie raz za młodu i wtedy była moją ulubioną.

Pozdrawiam Krzysiek.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Książce tym bardziej będzie trudno, iż niedawno (z Bellony w 2004 roku) ukazał się "Atak na Tarent" Wellhama i Lowryego. Bardzo fajna ksiażka, a pierwszy z autorów był pilotem biorącym udział w ataku. Ciężko będzie ją przebić. Jedyne co mi w niej brakowało to kilka smaczków (rola Gloriousa, fale ataku, włoski punkt widzenia) oraz właśnie uszkodzenia włoskich okrętów....
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

dessire_62 pisze:M. Śródziemnym, od Mers el Kebir,zresztą pisane jako Mars-el-Kebir?{co prawda można używać Al-Marsa al-Kabir, ale u autora brak konsekwencji, ponieważ jeden człon przez "a" a drugi przez "e"}
W j. arabskim samogłoski są dość swobodne, w wymowie a jest wymienne z e (zależnie od regionu). W pisowni francuskiej (wówczas oficjalnej): Mers el-Kébir. W j. arabskim zasadniczo Mars al-Kabir albo Mers el-Kebir. Mars el-Kebir jest błędne... ale nie jest to chyba coś karygodnego :?
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Dzięki za wyjaśnienie Pothkan, przyzwyczaiłem się do"e".
Jasne, że nic wielkiego, ale rzuca się w oczy niekonsekwencja wskazana przez ciebie, albo oba człony nazwy przez "a" lub przez"e", jeden tak drugi siak nie bardzo pasuje.

Co do Andrzeja Perepeczki jako autora, ma On swój specyficzny styl, jednym się podoba drugim nie, rzecz gustu.
Osobiście np. Jego opowieści w Naszym Morzu uważam za jedne z lepszych które czytałem i na pewno kupię ich zbiór , który niebawem ma się ukazać.
ODPOWIEDZ