Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)
Re: Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)
E tam nie ma...

He,he - cwany jesteś. Myślałem o zdjęciach robionych z okrętów innym okrętom. Zdjęcia lotnicze to inna para kaloszy- takich może być i więcej.
- Darth Stalin
@MiKo - ten artykul w "Misiu" to fragment przygotowywanego "Habeka" o Jawie, ale IIRC to będzie nie tylkmo Jawa, ale w ogóle Indie Holenderskie, no i także walki na lądzie, w tym desanty spadochronowe.
Czyli sporo, ale mocno ogólnie - żeby mieć Morze Jawajskie zrobione dobrze "po współczesnemu" to trzeba by zrobić to samo (albo i więcej) co kiedyś Flisowski i Gelewski - czyli tak naprawdę ksiażkę tylko o starciach morskich na jakieś 200+ stron z 20+ mapkami, do wydania w Inforcie, a nie Bellonie.
Czyli sporo, ale mocno ogólnie - żeby mieć Morze Jawajskie zrobione dobrze "po współczesnemu" to trzeba by zrobić to samo (albo i więcej) co kiedyś Flisowski i Gelewski - czyli tak naprawdę ksiażkę tylko o starciach morskich na jakieś 200+ stron z 20+ mapkami, do wydania w Inforcie, a nie Bellonie.
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Tak, wiem, dlatego pisałem, że uwagi tyczą się głównie redakcji MSiO, a nie autora.
Każdy ma jakiś pogląd jak powinno wyglądać "jego czaspismo". W dość spacjalistycznym piśmie o tematyce morskiej nie powinny się pojawiać teksty "mocno ogólne" - ale to tylko moje zdanie i to z punktu widzenia czytelnika.
Każdy ma jakiś pogląd jak powinno wyglądać "jego czaspismo". W dość spacjalistycznym piśmie o tematyce morskiej nie powinny się pojawiać teksty "mocno ogólne" - ale to tylko moje zdanie i to z punktu widzenia czytelnika.
Oooo K. Gerlach. To może być ciekawe 

Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Ja liczę na "Kaszuba" a zwłaszcza dużo tekstu i ciekawostek o tym okręcie.
Temat interesujący i mało "eksploatowany". A jak z tym będzie, to się okaże.szafran pisze:Ja liczę na "Kaszuba" a zwłaszcza dużo tekstu i ciekawostek o tym okręcie.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Powiem szczerze, że też chyba się skuszę głównie z uwagi na Kaszuba. Nazwisko autora to pewność solidnej kwerendy w archiwum i duże prawdopodobieństwo bardzo dobrego artykułu.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Faktycznie, bardzo ciekawie się zapowiada. Wszystkie bez wyjątku artykuły pasują do MSiO. W poprzednim numerze jeden nadawał się do "Gazety Wyborczej".
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Jedną rzecz muszę pochwalić - dawno nie widziany w naszej prasie przegląd okrętów jednej klasy, w różnych państwach. Tekst pozostawia trochę do życzenia, ale sama idea zebrania w jednej tabeli i porównania różnych jednostek i zebranie ich sylwetek na jednej, porównawczej tablicy to jest to czego dawno w naszej prasie nie było, a co zawsze dobrze się czyta, nawet jeśli nie jest się tym zbytnio zainteresowanym. Tu dodatkowo mamy zabrane jednostki dość "modnej" dziś klasy uniwersalnych, dużych desantowców (choć w tekście są wspomniane także te małe, a przynajmniej te wysadzające desant na plaże, a kilka dużych jednostek potraktowano "po macoszemu", lub wręcz pomięto).
Takie zestawienia to owszem, raczej publicystyka, dla czytelników "mniej wyspecjalizowanych", ale tego brakowało i jest to o niebo lepsze niż "popularne" monografie dobrze znanych klas okrętów, nic nie wnoszące do wiedzy o nich, jakie ostatnio pojawiały się także w MSiO.
Takie zestawienia to owszem, raczej publicystyka, dla czytelników "mniej wyspecjalizowanych", ale tego brakowało i jest to o niebo lepsze niż "popularne" monografie dobrze znanych klas okrętów, nic nie wnoszące do wiedzy o nich, jakie ostatnio pojawiały się także w MSiO.
- pothkan
- Kontakt:
Przeczytałem - brawa dla JarkaMarmik pisze:Powiem szczerze, że też chyba się skuszę głównie z uwagi na Kaszuba. Nazwisko autora to pewność solidnej kwerendy w archiwum i duże prawdopodobieństwo bardzo dobrego artykułu.

Naprawdę świetny artykuł o "Kaszubie". Bardzo by się chciało aby wyszło to osobno np. jako specnumer MSiO albo zeszyt z serii TBiU.
OK, mam.
Jarku, czy nie można byłoby Ciebie sklonować?
Bo dwa razy więcej takich artykułów łykam od ręki
.
Dobra robota.
Jarku, czy nie można byłoby Ciebie sklonować?

Dobra robota.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Ogólnie fajnie by było jakby wrócić do tematyki kwestii rozwoju i projektów MW PRL.
Wykopany z DWS za żądanie prawdy