JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
miczman

Re: JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Post autor: miczman »

Dla mnie bomba :wink:
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

miczman pisze:W sumie to nie przypominam sobie jakiś kategorycznych zakazów ze strony innych marynarek.
Nawet Rosjanie już odpuścili... tylko Pjongjang trzyma się mocno :D
szafran

Post autor: szafran »

Oj bogato będzie. Szkoda tylko, że Amerykanie znowu cyrki robią i tylko dla mediów zwiedzanie. Trzeba w końcu bloga zarejestrować jako czasopismo i będzie spokój

To całe bogactwo trochę martwi mnie. 6 godzin to za mało na okręty, dojazdy plus jeszcze Babie Doły. Trzeba to należycie rozplanować.
Adamus

Post autor: Adamus »

Przepraszam mój błąd. Udostępnienie okrętów w Basenie I i VIII planowane jest nie do 16:00, a do 18:00 (ostatnio ta 16:00 przykleiła się do nas :D ). W trakcie uzgadniania godziny otwarcia portu wojennego (Baseny IX, X i XI) oraz lotniska na Babich Dołach (na pewno zwiedzać będzie można co najmniej do 16:00, ale nie jest ustalona godzina zamknięcia bram).

Jak planuje się wszystko zabaczyć to warto zacząć od Babich Dołów i Oksywia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miczman

Pamiętajmy, że okręty są tu w ramach ćwiczeń i zlot nie jest ich główną imprezą. Przy odpowiednim rozplanowaniu (autobusy, parkingi, wałówa :) ) nie powinno być problemu z dotarciem do interesujących nas jednostek.
Marek T

Post autor: Marek T »

miczman pisze:W sumie to nie przypominam sobie jakiś kategorycznych zakazów ze strony innych marynarek.
Holandia.
szafran

Post autor: szafran »

Niech zgadnę "De zeven provicien"?
Marek T

szafran pisze:Niech zgadnę "De zeven provicien"?
Może teraz jest inaczej, ale kiedyś - już podczas Baltopsów - każdemu przed wejściem na pokład zabierali aparaty. Dlatego jak przypłynął D7P, to nawet nie próbowałem się na niego dostać, tylko wlazłem na dach magazynu, a stamtąd mogłem robić do woli.

A z Amerykanami było tak: kiedyś coś przypłynęło międzynarodowo. Amerykanie stanęli oczywiście za barierami - ale któregoś tam OHP było widać. Zrobiłem zdjęcie z nabrzeża, z odległości chyba 200 albo 300 metrów, a za chwilę przybiegł do mnie któryś z rewelacją, że nie wolno ich fotografować.
Oczywiście dostali takiej manii po WTC - wcześniej można było pstrykać do woli, mam kilka rolek filmów zrobionych na ANZIO i bliźniakach.
Marek T

Skandynawowie też mieli hopla na punkcie fotografowania okrętów.
Na przykład w latach 80tych i 70tych w Danii i Szwecji nie wolno było robić zdjęć ich okrętów, nawet jeżeli były w miejscach dostępnych publicznie. Wiem, bo się naciąłem i dwa razy musiałem oddać klisze.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Jak wspomniałem, od jakiegoś czasu turystycznie nie łażę po okrętach. Kiedyś (tak w latach 1993-2005) trochę się nadreptałem i gdzie bym nie wszedł to albo był zakaz fotografowania wewnątrz, albo grzecznie proszono o nie robienie zdjęć. Oczywiście Polacy ogólnie jako zbiorowość wszelkie zakazy mają w głębokim poważaniu więc cykali fotki spod pachy. Nie widziałem by komukolwiek zabrano film, ale litościwe kręcenie głową u gospodarzy sprawiały, że gdyby mnie ktoś o coś zapytał to chyba odpowiedziałbym po angielsku :wink: .
Na setki zdjęć nie mam ani jednego wewnątrz okrętów, choć bywałem w ciekawych miejscach. Podobnie jak jeden z przedmówców, po prostu szanowałem pewną niepisaną zasadę. Może ona już nie obowiązuje, ale ciężko mi to stwierdzić, bo jak już gdzieś idę na zagramaniczny okręt to nawet nie wypada mi zabierać aparatu :-( .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
miczman

Strzały spod pachy przypominają mi zachowanie rodaków w trakcie zwiedzania zamku Frydlant (http://www.zamek-frydlant.cz/). Gospodarze sobie nie życzą natomiast Polacy z zakazu nic sobie nie robią i fotografują do woli. Niestety w tłumie wycieczki sposób "na Anglika" nie miał racji bytu. Wydaje się, że postęp techniczny spowodował zmianę postrzegania aparatu fotograficznego, który przestał być traktowany jako narzędzie szpiegowskie. Naturalnie tu i ówdzie znajdzie się przysłowiowy "cieć" i powie, że nie można. Największe jednak zmiany zaszły w momencie opanowanie rynku przez aparaty cyfrowe.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

miczman pisze:Największe jednak zmiany zaszły w momencie opanowanie rynku przez aparaty cyfrowe.
Oraz sytuacji, że obecnie prawie każdy telefon ma wbudowany aparat (fakt, że przeważnie jest to wielkie g...).
Awatar użytkownika
miczman

Bo masz stary telefon :P

A tak całkiem poważnie to aparaty w telefonach już od paru lat prezentują w miarę niezły poziom. Z wiadomych względów nie mogą dorównać w pewnych kwestiom profesjonalnym aparatom lecz świetnie spisują się jako emergency.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

miczman pisze:Bo masz stary telefon :P
W sumie nie taki stary... raczej po prostu sam jestem marnym fotografem. W każdym razie, to tym bardziej potwierdza mój argument. A jako emergency aparat w telefonie jest nie do przebicia - zawsze pod ręką, i błyskawicznie gotowy do użycia.
thomson

Post autor: thomson »

Jutro miał zostać otwarty uroczyście nowy gmach MMW. Nie będzie. Cała sprawa przesunięta w czasie o co najmniej kilka tygodni. BYć może dopiero 28 listopada.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

thomson pisze:Jutro miał zostać otwarty uroczyście nowy gmach MMW. Nie będzie. Cała sprawa przesunięta w czasie o co najmniej kilka tygodni. BYć może dopiero 28 listopada.
Czemu mnie to nie dziwi?
ODPOWIEDZ