Druga tura dla Bonżura! Nie? A dlaczego?
Moderator: nicpon
Tylko, że w tej kwestii wiele się zmienia (np. nowych pomysłów z "góry", których wcześniej nie było). A kto był za zaostrzeniem zasad klimatycznych i kto za tym głosował w Parlamencie Europejskim (PiS był przeciw), to pokazał swego czasu poseł Jabłoński w odpowiedzi na to, co Trzaskowski mówił o początkach Nowego Ładu i "podpisywaniu w ciemno" przez PiS. Niestety, dało się palec, to chcą rękę.
Ostatnio zmieniony 2025-07-15, 17:29 przez tom, łącznie zmieniany 2 razy.
Pytanie co prawda nie do mnie, ale co szkodzi odpowiedzieć.Przypominam, że schematy Zielonego Ładu opracował i wprowadził w Polsce rząd PiS. I 'ten nasz rolnik" nadal na nich głosuje. Więc może mi to objaśnisz ?
Ależ to jest banalnie proste.
Ten rolnik oraz inny głosujący na PIS, bazuje nie na tym co PIS robi tylko co PIS mówi.
A, że zwykle PIS mówi dokładnie odwrotnie niż robi, to efekty widać.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
-
To prawda. A co to mówi o rolnikach ?
A juz pomijając fakt kto "załatwił" Zielony Ład to co konkretnie przyhamowało? Że średnia spalania aut się policzy z trzech lat? Coś naprawdę istotnego? Bo zdaje sie żadne główne cele nie uległy zmianie.
Nie wspominając że były artykuły jakby go i tak zrobiono nawet w razie veta Polski.
Nie wspominając że były artykuły jakby go i tak zrobiono nawet w razie veta Polski.
Oczywiście! Już sam fakt, że śmiem przywoływać twarde fakty jest jak najbardziej oburzający i świadczy o moich złych intencjach.
Gdzie ja twierdziłem, że od razu potrzebne były "działania symetryczne?
Cytat proszę.
Acha! No tak. Znowu złośliwie nie napisałem to co kolega Napoleon chciałby żebym napisał. No i teraz szanowny kolega Napoleon musi zdawać się na wydźwięki.
Dawaj linki to poczytam, chociaż to nie ma znaczenia.
Czy rząd zaspał, czy miał ta sytuację w dupie, czy bał się tego łysego Niemca który wtedy tam rządził (zapomniałem już jak ten pan Nikt" się nazywał), czy był zajęty przegrywaniem wyborów prezydenckich to akurat nie a znaczenia.
Doprowadził do sytuacji gdy frustrację grupy ludzi przejęła opozycja i ją skanalizowała.
Tusk chcąc pokazać, że coś robi wprowadził kontrole.
Przy okazji ośmieszając rząd. i nabijając punkty opozycji.
A co oni w tym rządzie planowali pół roku czy rok temu to nie ma najmniejszego znaczenia. Dynamika zdarzeń ich zaorała.
https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka ... szale.html
I Interia, i Dziennik opanowany przez "PiSowskich propagandystów.
https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka ... szale.html
I jeszcze PiSowski desant siedzi w WP bo to oni wyciągnęli na światło dzienne nielegalne wsparcie dla Trzaskowskiego. Rzeczywiście dobrzy są!
Gdyby zwyciężył ten drugi sytuacja byłaby podobna. Ilość łgarstw jakie wygadywał w swojej kampanii była na tyle duża, że aż budziła rozbawienie.
Myślę, że to był jeden z powodów jego przegranej.
PS
Otrzymujesz słowa podziękowania bo jest za co.
Jeśli wyznawca który w niemal religijnej ekstazie uwielbia swoją swoją sektę i z całej duszy potępia wszystkie inne sekty nazywa cię symetrystą" to jest coś w rodzaju hołdu który przyjmuję z zadowoleniem i jeszcze raz składam podziękowania.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
No właśnie! Gdyby nawet Morawiecki stawiał w 2019 r. to twarde veto, tylko opóźniłby trochę sprawę. Znaleźliby sposób na obejście tego veta i jeszcze byli bardziej wówczas złośliwi w stosunku do Polski. A obecna ekipa wiadomo że jest i będzie ZA.PawBur pisze: ↑ A juz pomijając fakt kto "załatwił" Zielony Ład to co konkretnie przyhamowało? Że średnia spalania aut się policzy z trzech lat? Coś naprawdę istotnego? Bo zdaje sie żadne główne cele nie uległy zmianie.
Że są "solą tej ziemi", "żywią i bronią" itd.A co to mówi o rolnikach ?
Przy czym należałoby zapytać o jakich rolników chodzi? Bo gospodarstwa ma około 1,2-1,3 mln osób. Ale gdyby tak liczyć, to średnia wyniosłaby jakieś 11-12 ha na gospodarstw (i ich ubywa, teraz to będzie bliżej tego 1,2 mln). Połowa z nich, to gospodarstwa poniżej 5 ha. Co znaczy, że ci ludzie raczej z roli nie żyją i rolnikami są bardziej z nazwy. Takich "prawdziwych" rolników będzie może 100-200 tys. Wartość produkcji rolniczej daje też coraz mniej PKB - obecnie jest to bodajże trochę więcej niż 2 % (tendencja jest spadkowa, jakąś dekadę wcześniej to było 2,5 %).
Jakieś 40 % mieszkańców wsi pracuje poza rolnictwem (choć część może mieć jakiś kawałek ziemi) Do 25 % utrzymuje się z socjalu. Tak generalnie, to do nich chyba zwracają się politycy PiS, bo z ich punktu widzenia to "najwdzięczniejszy" elektorat.
Mój powiat jest dość mocno rolniczy. I z tego co się orientuję, to rolnicy głosowali bardzo różnie (choć w ostatnich wyborach na wsi wygrał, choć niezbyt wysoko, to zresztą zależało od gminy, Nawrocki).
Gregski, popełniasz kardynalny błąd już nawet nie napiszę o czym świadczący. Mylisz bowiem opinię z faktem. To, że nasze relacje z Niemcami nazywasz "suweren-wasal" to jest bowiem TYLKO twoja opinia. Nawiasem mówiąc bezsensowna. Z faktem nie ma to kompletnie nic wspólnego. Ale właśnie po takich opiniach można całkiem wyraźnie dojść do tego jakie masz poglądy (choć z powodów dla mnie nieznanych - wstydzisz się? - starasz się je ukryć, zresztą, dość nieudolnie). Uwaga dot. tej "symetryczności" m.in. o tym świadczy.Już sam fakt, że śmiem przywoływać twarde fakty...
Skoro to nie ma znaczenie (tu akurat piszesz prawdę - nic Cię nie przekona, że białe jest białe... itd.) to po co mam tracić czas na szukanie linków?Dawaj linki to poczytam, chociaż to nie ma znaczenia.
W kontekście twoich wypowiedzi znaczenie ma - bo świadczy o tym, że mylisz się w swych ocenach.A co oni w tym rządzie planowali pół roku czy rok temu to nie ma najmniejszego znaczenia.
Natomiast zgodzę się, że rząd popełnił błąd załatwiając to w ten sposób. I nie chodzi mi o kontrolę tylko o pozostawienie sobie tzw. ROG - powinni ich rozpirzyć na cztery wiatry. Kontrole są niepotrzebne, aczkolwiek może odgrywają jakąś rolę w charakterze retorsji wobec Niemców (taką rolę miały spełniać).
Gregski, swego czasu Ci to tłumaczyłem. PiS ma SWOJE media. Które nigdy PiS nie skrytykują, zawsze będą bronić i zawsze będą na zamówienie atakować przeciwników PiS. Obok mediów pisowskich są media niezależne, które będą pisać to co chcą. Propagandyści PiS narzucili pewną narrację - że rząd koalicyjny nic nie robi itd. I ta narracja została przyjęta - sprzedała się. Kupiły ją także niektóre media NIEZALEŻNE (mniej lub bardziej wszystkie, bo one głównie powtarzają informacje i opinie innych). To tylko oznacza, że wbrew twojemu zdaniu symetrysty, iż PO ma "swoje" media, ani PO ani inne ugrupowania koalicyjne żadnych "swoich" mediów nie mają. M.in. dlatego PiS ma przewagę, bo swoje media ma.I Interia, i Dziennik opanowany przez "PiSowskich propagandystów.
Dobra propaganda nie polega na waleniu cepem, jak to robiła swego czasu pisowska TVP a teraz Republika (ten przekaz skierowany był/jest wyłącznie do twardego elektoratu). Dobra propaganda polega na umiejętności narzucenia narracji - obrazu rzeczywistości (także, jeśli jest fałszywy). W 2015 roku to była "Polska w ruinie" (choć Polska miała się bardzo dobrze) i rzekome afery peowskie (których nie było). O tym też pisali wszyscy. Teraz jest to owe "nicnierobienie". Tymczasem rządowi nie udało się wszystko, ale sporo się jednak udało - już o tym rozmawialiśmy. Wzrost realnych dochodów obywateli w 2024 roku o prawie 10 % (!) to duży sukces. Uruchomienie środków unijnych - także. Przeforsowanie nie wliczania długu przeznaczonego na zbrojenia do sposobu liczenia długu według pragmatyki unijnej - to też sukces. O unijnych pieniądzach na zbrojenia nie wspomnę (nawet, jeśli to był nie tylko polski sukces). Wspomniałem o zmianie zasad finansowania samorządów - to wyjście naprzeciw władzom samorządowym. Sporo takich rzeczy by się znalazło. Nierozsądne było obiecywanie "100 konkretów" bo z góry wiadomo, że wszystkich się nie spełni (szczególnie jak się ma rządzić w szerokiej koalicji). Więc nawet jak się spełni 30-40-50 %, to drugie 50 % lub więcej się nie spełni - i będzie można z tego tytułu atakować rząd. Dlatego nie obiecuje się tego, czego zrobić się nie da - a tak postąpiono. To jest m.in. paliwo dla pisowskiej propagandy urealniające ich narrację o rzekomej nieudolności tego rządu, co jest bzdurą. I na tym polega propaganda Gregski - kolejne pojęcie, którego chyba nie rozumiesz.
Znów nie rozumiesz podstawowych pojęć. Trzaskowski mógł nie spełnić jakiejś obietnicy - hipotetycznie. Nie wiesz tego, ale tak mogłoby być. Tyle, że nie oznaczałoby to kłamstwa, gdyż kłamstwo to "wypowiedź lub twierdzenie niezgodne z rzeczywistością, mające na celu wprowadzenie w błąd osoby, do której jest kierowane". Czyli, aby kłamać, ktoś kto to robi musi CELOWO chcieć wprowadzić w błąd drugą stronę. Tego Trzaskowskiemu nie byłbyś w stanie udowodnić, tym bardziej teraz, gdy nie wygrał. Obietnic można zresztą nie móc spełnić z powodów czysto obiektywnych. Tymczasem Nawrocki SKŁAMAŁ przed kamerami mówiąc np. że ma tylko jedno mieszkanie. To jest ewidentne KŁAMSTWO, które w moim przekonaniu dyskwalifikuje go na wysokie stanowisko państwowe. Tym bardziej, że zostało wypowiedziane oficjalnie, przed kamerami, by wprowadzić w błąd wyborców. Zaprzeczysz temu? Trzaskowski zaś nie skłamał podczas kampanii. I kłamcą, w przeciwieństwie do Nawrockiego, nie jest. Podobnie zresztą jak kibolem, oszustem i sutenerem, a którymi jest Nawrocki. Jakieś wątpliwości?Gdyby zwyciężył ten drugi sytuacja byłaby podobna. Ilość łgarstw jakie wygadywał w swojej kampanii była na tyle duża, że aż budziła rozbawienie.
Gregski, jeśli mogę coś zasugerować. Gdy używasz niektórych słów/terminów, to może zaglądnij choćby do wikipedii by wiedzieć o czym piszesz i na jaki temat się wypowiadasz? To by ułatwiło dyskusję - nie musiałbym Ci tłumaczyć podstawowych rzeczy.
Tomie, proszę...Gdyby nawet Morawiecki stawiał w 2019 r. to twarde veto...
Ale nie stawiał. I nie za bardzo wiem jak ktoś miałby w tej sytuacji veto obejść. Sugeruję zachować choć minimum powagi w dyskusji.
-
Panowie nie czytają ze zrozumieniem. Ja wyraźnie i celowo napisałem o "schematach Zielonego Ładu". Schematy każdy kraj przygotowywał dla swoich rolników indywidulanie - w wszystkie idiotyzmy, z jakimi musieli się zmagać na tym polu polscy rolnicy wyszły spod kopyta najjaśniejszego komisarza ds. rolnictwa - Janusza Wojciechowskiego. Wybitnego specjalisty od rolnictwa, który na komisjach mających dopuścić go do tego stanowiskach w ramach przysługującego Polsce parytetu nie umiał odpowiedzieć na żadne pytanie oprócz tego jak się nazywa.tom pisze: ↑No właśnie! Gdyby nawet Morawiecki stawiał w 2019 r. to twarde veto, tylko opóźniłby trochę sprawę. Znaleźliby sposób na obejście tego veta i jeszcze byli bardziej wówczas złośliwi w stosunku do Polski. A obecna ekipa wiadomo że jest i będzie ZA.PawBur pisze: ↑ A juz pomijając fakt kto "załatwił" Zielony Ład to co konkretnie przyhamowało? Że średnia spalania aut się policzy z trzech lat? Coś naprawdę istotnego? Bo zdaje sie żadne główne cele nie uległy zmianie.
Dodano po 3 minutach 44 sekundach:
Słuszna uwaga. Powinienem napisać o "mieszkańcach wsi". Rolnik to zanikająca profesja, w zasadzie gospodarczo nieistotna. Sztucznie utrzymywana na powierzchni państw EU przez unijną wspólnotową politykę rolną. Na którą rolnicy plują tym bardziej, im bardziej są dotowani.
Jest fate, że sytuacja była asymetryczna?
Tak czy nie?
A tak, żeby czyś się zająć...
Gdzie się mylę w ocenach?
Że Tusk zostawił pole do manewru dla takich Bąkiewiczów?
I że przez głupotę lub zaniedbanie został wymanewrowany?
Tylko, że wasze szwindle nagłaśniają akurat media które nie są w rękach PiSu.
Oczywiście.Napoleon pisze: ↑ Trzaskowski mógł nie spełnić jakiejś obietnicy - hipotetycznie. Nie wiesz tego, ale tak mogłoby być. Tyle, że nie oznaczałoby to kłamstwa, gdyż kłamstwo to "wypowiedź lub twierdzenie niezgodne z rzeczywistością, mające na celu wprowadzenie w błąd osoby, do której jest kierowane". Czyli, aby kłamać, ktoś kto to robi musi CELOWO chcieć wprowadzić w błąd drugą stronę.
I łgał bez zmrużenia oka na temat Paktu Imigracyjnego.
Jako prezydent w tej sprawie miałby do gadania tyle co "Żyd za okupacji" (wyrażenie mojego śp. dziadziusia).
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
No tego się nie spodziewałem - rządowe "sierotki" bez własnych mediów. A TVP 1 to obecnie na czyją korzyść podaje wiadomości i jak podczas wyborów to wyglądało? A TVN nie "przywalał" PiS-owi całymi latami? A gazety Newsweek, Angora to na czyją korzyść piszą? Np. szanowny Pan Tomek Lis w zjadliwościach nieustający to kogo wspiera? A uosobienie "obiektywizmu dziennikarskiego" Monika Olejnik?
No i pewnie na facebooku ten SokzBuraka to takie niewinne nic...
Napoleon - i Ty coś ledwo co mówiłeś o rozmijaniu się z prawdą o innych, a sam w swoich twierdzeniach tego nie widzisz? Tylko się z tego uśmiać...
Ostatnio zmieniony 2025-07-15, 21:56 przez tom, łącznie zmieniany 1 raz.
Rafau wiedział, co mówił! Nie łgał, bo miałby swój rząd pod nogami. Więc nie przesadzajmy.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.