Sam oglądałem ten program już ładny czas temu. Wg solidnych źródeł japońskich żaden japoński miniaturowy OP nie odpalił torped na terenie portu Pearl Harbor. Opieram się tu na tym co znalazłem w materiałach Muzeum Imperialnej Marynarki Japońskiej oraz wydziału marynarki JSDF zajmującego się udostępnianiem materiałów poświęconych drugiej wojnie.
Co do japońskich torped dla mini-OP to przyłączam się do tezy i dowodów, że były to dość badziewne konstrukcje wywodzące się z początku prac nad pierwszymi "długimi lancami". Podstawową bolączką były totalnie nieudane zbiorniki tlenu i zawodne stery, ale nie tylko. Po prostu starano się upchnąć zbyt skomplikowane mechanizmy w zbyt małej przestrzeni. Zamiast kombinować mogli zrobić proste torpedy elektryczne czy coś podobnego, ale na początku lat '40 ubiegłego stulecia Japońce nawet żaglówki uzbrajali w 610 mm giganty (oczywiście wersja "pełna" była na wskroś niszczycielska i doskonała).
Co zaś argumentów na temat jakości Discovery to w zasadzie jeśli coś chcę obejrzeć to trochę drżę ze strachu co dziś usłyszę. Porównując to do Sky History Channel, który jeszcze był dostępny w czasach analogowych "satek", Discovery generalnie wymięka. Owszem nie mówię, że HCH jest idealny, ale nie ma takich kwiatków jak (kilka moich "ulubionych"):
1. Scharhorst i Gneisenau poszły na dno w 1940 roku - to o skuteczności brytyjskich OP.
2. Japońskie lotniskowce uzbrojone były w mieszankę dział 10", 8", 6", 5.5" i 3" - to z programu chyba o nalocie na PH, ale równie dobrze mogło być w innym.
3. Superpancernik Scharnhorst - to już ktoś tu chyba wypisał, ale na mojej liście też jest.

4. Woroszyłow był zmyślnym dowódcą - to w jakimś starym materiale o wojnie w Finlandii, w nowym to nareszcie wycięto.
5. Lenin skontaktował się z Niemcami aby przewieziono go do Rosji - to przed wybuchem rewolucji październikowej.
Jak tak czasami się tego słucha, to człowiek zastanawia się za co tak właściwie płaci. Rozumiem błędy w tłumaczeniu, zdarzają się, ale nie można tolerować jawnej ignorancji i dyletantctwa na wizji.
Na zakończenie. Znalazłem w sieci fajny film z właśnie History Channel poświęcony pancernikom jako całości. Mi się podoba, nie ma jakiegoś faworyzowania tej czy tamtej konstrukcji. Zrobione z dystansem. Mogę wysłać na żądzanie na CD. Objętość coś ponad 200 MB, przy okazji mogę też dołożyć japoński program z NHK o Yamato. Oczywiście wszystko w "gwarze" wschodniej, ale generalnie ciekawy (waży też coś koło 200 MB). Jeśli ktoś chce to niech pisuje do mnie na emila.
Resistance is futile.