Cholera mnie bierze...

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
AvM

Re: Jako facet trochę twardy...

Post autor: AvM »

W M Wachniewski pisze:...bynajmniej nie zamierzam tak od razu składać broni: zobaczymy, co będzie w stanie pokazać Radio Gdańsk, w którym dni temu parę usłyszałem, jakoby pożar wybuchł w Szczecinie na... CHŁODNICOWCU (hi, hi...) - to co: statek CHŁODNICE przewozi? A one "som" takie wielkie, że aż statku na nie potrzeba?
Słuchajcie Drodzy moi: czy pamiętacie dawne programy morskie radia Gdańsk i radia Szczecin? To było coś, zawsze człowiek wiedział, co jest grane. A teraz... hm, teraz dobre audycje morskie też są, tylko rzadsze. A ja chciałbym więcej - Wy pewnie też... pozdro.
Chlodnicowiec jest poprawna nazwa. Na pewno lepsza niz tluaczony z angielskiego
"lodowkowiec". Zbiornikowiec tez nie przewozi zbiornikow.

AvM
Stary_W

Chłodnicowiec NIE jest poprawną nazwą.

Post autor: Stary_W »

...bo nie ma ani nie przewozi chłodnic. Ma chłodnie, więc "chłodniowiec". Angielskich określeń na ten statek też jest kilka (co najmniej 2) - reefer, freezer lub refrigerated ship. Oczywiście zdanie powyższe jest moje prywatne i ja używam zawsze terminu chłodniowiec. Pozdro.
Awatar użytkownika
IjonTihy

Post autor: IjonTihy »

tylko niech mam gdzie, bo w zalewie informacyjnej sieczki o kolejnym chłopaku gwiazdki filmów grozy spod znaku narkozy dla naszej tematyki jakoś miejsca tam nie ma
Nie wiem jak zrobić informacje na wielką skalę, w sensie ciągłości ukazywania się i wilekości czasopisma. Ale, każdy może próbować "amatorsko", własnymi siłami podsyłać artykuły i artykuliki do gazet. Mnie się udało z okazji 1 listoapda przemycić text o grobach na których nie można zapalić świeczki - pod wodą ogień nie płonie, traktujący o wrakach naszych okrętów - mogiłach z II wojny światowej. Tekst ukazał się w magazynie JO, wydawanym w Toruniu (a właściwie w jego lewobrzeżnej części) pod egidą Gazety Pomorskiej i DomuMuz (jednej z placówek kulturalnych Torunia).
Lepszy rydz niż nic.
P.S. OFF: identycznie robiliśmy gdy z grupą zapaleńców zajmowaliśmy się Komiksem - przez duże K jako formą sztuki/literatury. Tu text, tam wywiad, tu coś i tam coś. Kropla drąży i praca organiczna ;)
Gość_Wraq

Tak jest, Kommendat!

Post autor: Gość_Wraq »

...Ja też tak robię, pisując np. do powiatowego biuletynu w moim Słupsku. Ale chodzi też o parę większych spraw, spśród których najpoważniejsze jest to, by Wielcy Państwo Dziennikarze albo zabrali się sami do pracy i pisali o morzu i jego sprawach rzetelnie, albo udostępnili trochę miejsca na stronach zwłaszcza wybrzeżowych gazet NAM, którzy wiedzą, co w falach piszczy i statku z okrętem ani bandery z flagą nie pomylą. Nie będę wielkim odkrywcą, jeśli dodam, że sprawy morza okrętów i statków to tematy-samograje dla takich jak my.
Zapowiadana reforma Najjaśniejszej Rzplitej powinna objąć i te kwestie - ale powiem Wam szczerze, że akurat tego to ja się po PiSie nie spodziewam. Wasz Wraq...
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Re: Jako facet trochę twardy...

Post autor: polsteam »

AvM pisze:
Chlodnicowiec jest poprawna nazwa. Na pewno lepsza niz tluaczony z angielskiego
"lodowkowiec". Zbiornikowiec tez nie przewozi zbiornikow.

AvM

chlodnicowiec NIE jest poprawna nazwa.
ODPOWIEDZ