Celność rosyjskich pancerników w pierwszej wojnie światowej

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Michał G

Post autor: Michał G »

Mocne słowo "rozstrzelał".
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Możliwości rostrzelania to miał, przewaga salwy, prędkosci i chyba zasiegu dział jak pamietam, ale dzięki organizacji i celności dział rosyjskich to się nie udało.
krzysiek

Post autor: krzysiek »

Witam po wakacyjno rekreacyjnej przerwie :)

Nigdzie nie pisalem że Rusy miały drednoty na MC w 1914.
Napisałem za to, że:
krzysiek pisze:Zresztą rozumiem jeszcze ostrożność gdy do linii nie weszły nowe drednoty ale później należało przykręcić śrubę.
Fakt, że Rosjanie poradzili sobie z odpędzeniem nowoczesnego okrętu przy użyciu przestarzałych łajb jest niewątpliwie godny uznania.

Pozdrawiam
Auffenberg

Post autor: Auffenberg »

krzysiek pisze:Witam po wakacyjno rekreacyjnej przerwie :)

Nigdzie nie pisalem że Rusy miały drednoty na MC w 1914.
Napisałem za to, że:
krzysiek pisze:Zresztą rozumiem jeszcze ostrożność gdy do linii nie weszły nowe drednoty ale później należało przykręcić śrubę.
Fakt, że Rosjanie poradzili sobie z odpędzeniem nowoczesnego okrętu przy użyciu przestarzałych łajb jest niewątpliwie godny uznania.

Pozdrawiam
Wynikało to jedynie z pogody (mgła).
Przy dobrej widoczności różnie mogłoby być (mozliwość strzelania z większego zasięgu i wykorzystania znacznej przewagi prędkości).
krzysiek

Post autor: krzysiek »

A to Goeben miał niby większy zasięg armat niż poredrednoty rosyjskie? :o
Auffenberg

Post autor: Auffenberg »

krzysiek pisze:A to Goeben miał niby większy zasięg armat niż poredrednoty rosyjskie? :o
Nie, ale przy większym zasięgu wynik strzelania zależałby także od prędkości, a tu różnica wynosiła aż 10 w.
Należy do tego dodać poziom opancerzenia rosyjskich predrednotów i Goebena i wychodzi całkiem inna sytuacja obydwu przeciwników.

Rosjanie zaskoczyli Suchona we mgle i doskonale strzelając wsadzili w niego kilka pocisków już w pierwszych salwach.

PS:
ja też lubie rosyjską flotę z okresu Wielkiej Wojny, stwierdzam jedynie przyczynę walki na mały dystans.
ODPOWIEDZ