Celność rosyjskich pancerników w pierwszej wojnie światowej
Witam po wakacyjno rekreacyjnej przerwie
Nigdzie nie pisalem że Rusy miały drednoty na MC w 1914.
Napisałem za to, że:
Pozdrawiam
Napisałem za to, że:
Fakt, że Rosjanie poradzili sobie z odpędzeniem nowoczesnego okrętu przy użyciu przestarzałych łajb jest niewątpliwie godny uznania.krzysiek pisze:Zresztą rozumiem jeszcze ostrożność gdy do linii nie weszły nowe drednoty ale później należało przykręcić śrubę.
Pozdrawiam
-
Wynikało to jedynie z pogody (mgła).krzysiek pisze:Witam po wakacyjno rekreacyjnej przerwie![]()
Napisałem za to, że:Fakt, że Rosjanie poradzili sobie z odpędzeniem nowoczesnego okrętu przy użyciu przestarzałych łajb jest niewątpliwie godny uznania.krzysiek pisze:Zresztą rozumiem jeszcze ostrożność gdy do linii nie weszły nowe drednoty ale później należało przykręcić śrubę.
Pozdrawiam
Przy dobrej widoczności różnie mogłoby być (mozliwość strzelania z większego zasięgu i wykorzystania znacznej przewagi prędkości).
-
Nie, ale przy większym zasięgu wynik strzelania zależałby także od prędkości, a tu różnica wynosiła aż 10 w.krzysiek pisze:A to Goeben miał niby większy zasięg armat niż poredrednoty rosyjskie?
Należy do tego dodać poziom opancerzenia rosyjskich predrednotów i Goebena i wychodzi całkiem inna sytuacja obydwu przeciwników.
Rosjanie zaskoczyli Suchona we mgle i doskonale strzelając wsadzili w niego kilka pocisków już w pierwszych salwach.
PS:
ja też lubie rosyjską flotę z okresu Wielkiej Wojny, stwierdzam jedynie przyczynę walki na mały dystans.