A w jaki to model dział 10-calowych mieliby Japończycy uzbroić Tsukuby ?
Nie mam pojęcia. Jak zresztą napisałem, tylko raz gdzieś przeczytałem wzmianke, która mogła by to sugerować. Generalnie nic o projektowanym uzbrojeniu tych okrętów nie wiem i dlatego takie zainteresowanie wzbudził u mnie ten artykuł - gdyż sądziłem, że może coś tam na ten temat będzie. Tak naprawdę, to sądzę, że pierwsze specyfikacje zakładały (???) być może uzbrojenie tych okrętów w armaty 203mm. To wszystko sa spekulacje, bo na ten temat NIC więcej mi nie wiadomo. Natomiast konkretne założenia, że okręty te zostana uzbrojone w armaty 305 mm pojawiły się dopiero w maju (o ile mnie pamięc nie myli). Z raportów brytyjskich wynikałoby, że decyzja ta zapadła PO zatonięciu Hatsusy i Yashimy. Pytanie więc co było PRZED?
Co takiego na wojnie Rosji z Japonią zdarzyło się do sierpnia 1904 r. że przekonało Fishera do zmiany kalibru uzbrojenia drednota z 10 cali na 12 cali ?
Niestety, znam tylko wnioski finalne. Nie miałem dostępu do dokumentów japońskich. Zważ jednak na to, że uwagi o wyraźnie wiekszej skuteczności armat anjcięższych 12-calowych zaczęły pojawiać się już pod koniec wiosny. Nie moge ci więc podać dokładnie jakie konkretne wydarzenia zrobiły takie wrażenie. Tego mogę się tylko domyślać. Może już bitwa pod Port Arturem? Może epizody z ostrzału rosyjskiej bazy? Nie wiem. I nie zamierzam udawać, że wiem. Ale wszystko to o czym pisałem dotychczas układa mi się w logiczna całość. I udawanie, że tak nie jest byłoby według mnie chowaniem głowy w piasek.
To temat na osobne badania. Trzeba by sie było jeszcze raz przejachać na dłużej do Londynu. Może byś się wybrał ze mną?