"Encyklopedia Okrętów Wojennych II WŚ"

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

karolk

Post autor: karolk »

aha i to??? http://okrety.hosted.pl/readarticle.php?article_id=81 ja mam zesputą przeglądarkę, czy istotnie lotniskowce widać zamiast Belfastów? :o
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Faktycznie, wstawiony jest Bearn...
A Dehli był przebudowywany w Stanach (po uszkodzeniach o ile pamiętam) i pewnie tak przy okazji go dozbroili jak się rozpędzili w te 127-ki ;)
Awatar użytkownika
stryju68

Post autor: stryju68 »

Zgadza się- zamiast Belfasta jest Bearn :oops:
pomyłka webmajstra. Jak go tylko złapię, to poprawi.
A dlaczego 127mm ?? Gdzieś czytałem, że Amerykanie chcieli w praktyce wypróbować zestaw uzbrojenia dla Flecherów. Ale dlaczego Anglicy się zgodzili na nietypową artylerię ?? Nie mam pojęcia :D
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

mcwatt pisze:Faktycznie, wstawiony jest Bearn...
A Dehli był przebudowywany w Stanach (po uszkodzeniach o ile pamiętam) i pewnie tak przy okazji go dozbroili jak się rozpędzili w te 127-ki ;)
Jeszcze któryś "D" miał dostać 127-ki o ile pamiętam
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Były 127. Nawet rysunek był w OW tudzież historia Delhi.
Fax et tuba
Diesel

Post autor: Diesel »

Działa 127mm dla "Delhi" zamontowano ze względu ta to ,że amunicja plot dla dział kalibrów standartowych u brytyjczyków była w powijakach a amerykanie dysponowali pociskami zbliżeniowymi o efektywności ok. 80%.
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Jak rozumieć tą efektywność 80%?

Na 100 wystrzelonych pocisków niszczono 80 samolotów? :lol:
Czy też na 100 wystrzelonych pocisków 80 w ogóle wybuchało? :lol:
Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Post autor: rak71 »

Mitoko pisze:
mcwatt pisze:Faktycznie, wstawiony jest Bearn...
Jeszcze któryś "D" miał dostać 127-ki o ile pamiętam
HMS Dunedin, tylko wcześniej zatonął na południowym Atlantyku 24.11.1941 r. storpedowany przez U 124
Diesel

Na 100 pocisków 80 wybuchało w okolicach samochodu dając szansę uszkodzenia lub zestrzelenia. Więcej informacji na ten temat "Nowa technika wojskowa" nr grudzień 2004 i styczeń 2005.
Max

Post autor: Max »

Diesel pisze:Na 100 pocisków 80 wybuchało w okolicach samochodu dając szansę uszkodzenia lub zestrzelenia. Więcej informacji na ten temat "Nowa technika wojskowa" nr grudzień 2004 i styczeń 2005.
Tych które doloeciały w rejon celu. Zdecydowana większość detonowała przedwcześnie
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Kurczę, kierowcy samochodów kryć się !!! :D ;)
Max

Post autor: Max »

mcwatt pisze:Kurczę, kierowcy samochodów kryć się !!! :D ;)
skoro do nich mierzono :roll:
Diesel

Błąd literowy chodziło mi o samolot nie samochód ale skoro się śmiejecie to dobrze,że się pomyliłem.
Diesel

Przepraszam za błąd ale chyba domyśliliście się,że chodziło mi o samoloty nie osamochody.Skoro to was rozbawiło to nic się nie stało.
karolk

Post autor: karolk »

bardzo zabawne jest te 80 procent diesel :lol: , w ogóle nie rozumim, po co kombinuja jakie inne bronie, skoro na 100 samolotów trafiaja 80!!! ech człowiek nigdy nicz nie rozumi :(
Diesel

Zadam pytanie jaka ma być odległość od samolotu wybuchającego pocisku ? Odpowiedż nie jest już taka prosta . Kierunek lotu pocisku względem samolotu , ilość odłamków lecąca w kierunku samolotu ich siła początkowa i siła uderzenia w cel . Poza tym czy eksplozja pocisku za ogonem samolotu zawsze spowoduje jego zestrzelenie lub uszkodzenie ?
ODPOWIEDZ