JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Re: JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Post autor: pothkan »

p11c pisze:Też uważam, że nie powinno być cudzysłowia, choć zaskakuje mnie takie zdjęcie jak poniżej. Czy koledzy znają może inne przypadki umieszczania nazwy własnej okrętu w cudzysłowiu ?
Właśnie dlatego wspomniałem, że to archaizm. W przedwojennej prasie nazwa w cudzysłowie była b. często spotykana.
miczman pisze:Zakładam, że obydwie placówki (MIIWS i ME) będą kusiły ofertą na wszystkie sposoby. W zasadzie robią to już teraz gdy nie posiadają powierzchni wystawowej.
Ano właśnie - np. ME bardzo aktywnie się reklamuje (w sensie pozytywnym) różnymi imprezami typu pokazy filmowe, gry miejskie, coś dla dzieci itd. Wystarczy zresztą spojrzeć na ich profil FB - tam się chronicznie "coś dzieje". Nawet jak nie ma imprezy, to jest jakaś zajawka z ciekawostką "dla laika", albo relacja z tego co się dzieje w muzeum "wewnętrznie" (przykład z Białegostoku). Zresztą nie jest to jakiś wyjątek - tak powinien wyglądać PR muzeum, i na szczęście sporo muzeów takowy reprezentuje. Czegoś podobnego należałoby oczekiwać również po MMW. Tematyka jest może trochę bardziej niszowa... ale przecież emigracja niewiele mniej. A poza tym tego że "da się", dowodzi nowa polityka informacyjna samej Marynarki Wojennej.
szafran

Post autor: szafran »

MMW powinno działać w taki sposób aby przyciągać amatorów a także starych wyjadaczy z FOW. Niestety widać, że trochę może im to nie wyjść. Ale czekamy do listopada co nam pokażą na wystawie stałej.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

szafran pisze:MMW powinno działać w taki sposób aby przyciągać amatorów a także starych wyjadaczy z FOW. Niestety widać, że trochę może im to nie wyjść. Ale czekamy do listopada co nam pokażą na wystawie stałej.
O ile znów nie przesuną terminu... :roll:
p11c

Post autor: p11c »

Też tak uważam jak SZAFRAN. Epoka statycznych muzeów się skończyła. Centrum Kopernik nie miałoby takiego powodzenia gdyby były zamiast interaktywnej zabawy były wykłady, zdjęcia naukowców i spis ich osiągnięć.
Myslę, że młodego Kowalskiego prędzej by zainteresowało miasteczko miniatur morskich ( na wzór np miniatur budowli przyciągających tłumy ) niz statyczna wystawa np dzwonów okrętowych. A o to nam przecież chodzi aby WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW i ogólnie morza. Nie mówie , że wystawa statyczna jest niepotrzebna ale dla promocji trzeba czegoś wiecej.
p11c

Cały czas brak jest :
1. Dobrych muzeów i wystaw
2. Działań plenerowych i rekonstrukcji
3. Filmów ( przede wszystkim fabularnych )
4. modelarstwa
5.literatury

Każda z tych dziedzin jest równie ważna dla promocjo Morza
Promocji która ma na celu poznanie i zainteresowanie sprawami Morza.
szafran

Co do literatury to w tym tygodniu rozpoczęła działalność nowa biblioteka AMW. Mam nadzieję, że uda się zwykłemu śmiertelnikowi korzystać chociaż z czytelni.

Muzeum powinno być interaktywne. Symulator sterówki okrętu, radaru, wyrzutni torped itp. W Holandii takim przykładem jest placówka w Den Helder. Ale skąd wziąć taki symulator albo część wyposażenia jak całe Tarantule poszły na żyletki.

W samej Gdyni mamy trzy podmioty: Marynarkę Wojenną, Akademię MW i Muzeum MW. Najlepiej aby ich działania połączyć. Pierwszym takim poligonem może być Kobben. Można za jednym zamachem "załatwić" promocję MW, AMW i opowiedzieć historię polskich o.p. Taka cykliczna impreza przyciągałaby tłumy z samego Trójmiasta. A co dopiero mówić o turystach.
p11c

Ad- 1) Jest kilka muzeów ale i tak uważam , że największe zasługi mają tu statki i okręty muzea. Tylko są dwa problemy. :
- XX wieczny sposób prezentowania ekspozycji a mamy XXI wiek
- muzea te są ograniczone do strefy nadmorskiej. Ja mieszkam na południu kraju i aby iść z dzieciakami do muzeum morskiego muszę poświęcić na to parę dni i masę kasy.

Ad-2) Kiedyś byłem w Szczecinie na dniach Morza. Był wtedy wspaniały nocny pokaz stawiania żagli w porcie przez Dar Młodzieży . Niezapomniane wrażenia i była to świetna impreza promująca sprawy morskie.
Ale czemu nie ma ich więcej. Czemu skoro są miłośnicy czołgów którzy potrafią zbudować lub zrekonstruować jakiś czołg i przedstawiać go na rekonstrukcjach pod Bzurą, czemu nie miłośników morskich którzy np zbudują od podstaw mały trałowiec T-1 i przedstawią obronę mostu na Wiśle . Koszt nie sądzę aby był większy niż czołgu a promocja nie do przecenienia.

Ad-3) O ORP Orzeł prawie kazdy słyszał i uważam , że głowną zasługę miał w tym film. Film ten obejrzały miliony tatusiów ktorzy choćby nieświadomie przekazywali tę wiedzę dzieciom. Pytając teraz przeciętnego Polaka o ten okręt raczej usłyszymy w miarę poprawną odpowiedź i nie jest to zasługa literatury ani nauki historii.
Gdyby swego czasu powstał podobny film o ORP Piorun i jego walce z Bismarkiem to i wiedza byłaby o Piorunie porównywalna z wiedzą o Orle.
Mamy właściwie gotowe scenariusze Maissnera czy Borharta ale brak nam realizacji która by nam przyblizyła interesujące nas tematy.
Tylko trzeba zwrócić szczególną uwagę aby nie popełnić błedów jak w filmach Hoffmana czy Wajdy

Ad-4 ) Dam znów przykład.
Pojawienie się kartonówek z monitorami Kraków i Warszawa wiecej zrobiło dla poznania Polskiej Flotylli przez młodego Kowalskiego niz cokolwiek innego.
Każdy z nich dowiedział się że coś takiego w ogóle istniało i przynajmniej część z nich sięgnie do literatury lub internetu szukając wiecej informacji

Af-5) Jest sporo literatury ale właśnie chodzi o jej dostępność i promocje ( zwłaszcza ksiązek morskich)
Przydał by sie tez jakiś magazyn zajmujący sie tylko Polskim Statkami i okrętami ( historią, wyglądem, muzeami i własnie ogólna promocja )

Na przyszłość, nie pisz postu pod postem skoro możesz skorzystać z funkcji "edytuj". Na każdej stronie może być wyświetlona konkretna liczba postów (o ile dobrze pamiętam 15), więc jeżeli 1/3 z nich to Twoje, krótkie wypowiedzi, cały wątek rozwleka się na kolejne strony, co utrudnia poruszanie się w temacie.

- Marmik
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

szafran pisze: W samej Gdyni mamy trzy podmioty: Marynarkę Wojenną, Akademię MW i Muzeum MW. Najlepiej aby ich działania połączyć.
Połączenie pracy tych podmiotów byłoby niezmiernie trudne. Wydaje się, że na obecnym etapie zaangażowania najlepiej by było jakby każdy z nich promował MW osobno. Ludzie z DMW i poszczególnych dywizjonów nie mają już z tym problemu, AMW całkiem całkiem (choć wydawnictwo nieco kuleje) a MMW no cóż oni mają problem ze wszystkim.
szafran

Rozumiem meandry współpracy między instytucjami, ale przecież warto współpracować. Przykładowo przy wspomnianym Kobbenie. Wszyscy by na tym skorzystali i mogli się skupić na edukowaniu i promowaniu. Miłośnik współczesnej techniki, pasjonat historii i kandydat do AMW w jednym miejscu. Oczywiście to tylko teoria 8)

Faktycznie jeżeli chodzi o publikacje książkowe to bida u nas.
p11c

Szawfran, Bieda to u nas jest ze wszystkim. A czasami mam wrażenie, że ludzie którzy mnie otaczają traktują morze i sprawy morskie jak cos zupełnie obcego i egzotycznego.

A swoją droga mam inne forum ( Klejnoty księżniczki Dagmary ) i tak przez przypadek próbowałem znaleść jakieś informacje na temat pamiątek po polskich transatlantykach. Jak na razie udało mi się ustalić, że praktycznie wszystko zostało zniszczone. Nawet dzwon okrętowy po Stefanie Batorym :(
Ludzie skoro nie szanujemy własnej historii to jak mamy wymagać od kogokolwiek zainteresowania sprawami Morza ?

Na forum o Lwowie udało mi się ustalić, że ostatni raz pisano o kolebce Polskich Nawigatorów w MORZU w 1991 r to jest 20 lat temu !!! a planów nie ma do tej pory, są tylko rzuty boczne a i tak obarczone błedami :(

Na forum o Flotylli Rzecznej wiem tyle ,ze można się sprzeczać o wygląd jednostek ( w wiekszośc możemy tak naprawdę tylko przypuszczać ) o ich przeznaczeniu itd. A jak popytałem znajomych to 99,9999 % nie ma zielonego pojęcia,że coś takiego w ogóle było. Jeśli chodzi o Polską MW sprzed wojny to słyszeli tylko o ORLE ale i to w zasadzie nie wiedzą co słyszeli. Był ale co i jak ?? nie mają pojęcia .

Całość mi przypomina sytuację sprzed rozbiorów. Wszyscy wiedzą że mamy dostęp do morza ale po co jasną cholerę na.m on ?? nikt nie wie.
Wy patrzycie na to inaczej. Macie zainteresownie tymi sprawami a czesto bezpośredni z tym kontakt . A ja wiem , że bez działań marketingowych skierowanych na przeciętnego Kowalskiego żadne MMW nic nie da w promocji MORZA
Adamus

Post autor: Adamus »

polsteam pisze:
Adamus pisze: Myślę, że dla conajmniej 95% społeczeństwa nie ma to żadnego znaczenia.
- to ŻADEN argument...
Proszę wybaczyć, ale stwierdzenie wyrwane została z kontekstu całej wypowiedzi - rozważałem, czy monety w takiej postaci są promocją MW czy nie - moim zdaniem jak najbardziej są.
Nigdzie nie napisałem, że skoro dla ponad 95% społeczeństwa nie ma to większego znaczenia to możemy robić błędy lub je powielać.

Pozdrawiam
thomson

Post autor: thomson »

p11c pisze:Szawfran, Bieda to u nas jest ze wszystkim. A czasami mam wrażenie, że ludzie którzy mnie otaczają traktują morze i sprawy morskie jak cos zupełnie obcego i egzotycznego.

A swoją droga mam inne forum ( Klejnoty księżniczki Dagmary ) i tak przez przypadek próbowałem znaleść jakieś informacje na temat pamiątek po polskich transatlantykach. Jak na razie udało mi się ustalić, że praktycznie wszystko zostało zniszczone. Nawet dzwon okrętowy po Stefanie Batorym :(
Ludzie skoro nie szanujemy własnej historii to jak mamy wymagać od kogokolwiek zainteresowania sprawami Morza ?

Na forum o Lwowie udało mi się ustalić, że ostatni raz pisano o kolebce Polskich Nawigatorów w MORZU w 1991 r to jest 20 lat temu !!! a planów nie ma do tej pory, są tylko rzuty boczne a i tak obarczone błedami :(

Na forum o Flotylli Rzecznej wiem tyle ,ze można się sprzeczać o wygląd jednostek ( w wiekszośc możemy tak naprawdę tylko przypuszczać ) o ich przeznaczeniu itd. A jak popytałem znajomych to 99,9999 % nie ma zielonego pojęcia,że coś takiego w ogóle było. Jeśli chodzi o Polską MW sprzed wojny to słyszeli tylko o ORLE ale i to w zasadzie nie wiedzą co słyszeli. Był ale co i jak ?? nie mają pojęcia .

Całość mi przypomina sytuację sprzed rozbiorów. Wszyscy wiedzą że mamy dostęp do morza ale po co jasną cholerę na.m on ?? nikt nie wie.
Wy patrzycie na to inaczej. Macie zainteresownie tymi sprawami a czesto bezpośredni z tym kontakt . A ja wiem , że bez działań marketingowych skierowanych na przeciętnego Kowalskiego żadne MMW nic nie da w promocji MORZA
No, trochę rozproszonych drobiazgów i jeden poważny eksponat z Batorego trafiło do Muzeum Emigracji. Kwestia wiedzy historycznej dotyczy niestety także samych marynarzy. Opowiadał mi pewien starszy pan, w latach pięćdziesiątych mechanik na Sępie że spotkał kiedyś na saunie na Oksywiu grupę oficerów z Dywizjonu OP. Rad ze spotkania zagaił rozmowę własnie na temat Orła i...nikt z interlokutorów nie miał wiedzy np. o tym kto to był Mokrski...Wszyscy byli jednak zainteresowani tematem więc rozmowa się rozwinęła.Podobne doświadczenia dotyczące historii floty cywilnej sam mam ze studentami Akademii Morskiej w Gdyni. I nie jest to wcale ich wina tylko wina złego programu studiów na obu gdyńskich akademiach. Po prostu nie przykłada się wagi do poznawania dziejów Polski na morzu.
p11c

A jaki to poważny eksponat ?
No i cały czas jestem ciekaw czy zachowano szalupy z tych statków, bo chyba nie poszły na złom z cała resztą. Ostatnio czytałem o ORP BAŁTYK i o tym własnie jak zdjęto z niego szalupy i używano w porcie. Może tu będzie jakiś ślad po naszych transatlantykach.

A co do wiedzy naszych rozmówców to brak znajomości nazwisk zupełnie mnie nie dziwi, ale np mylenie BATOREGO ze STEFANEM BATORYM lub wręcz uważanie , że mieliśmy tylko jeden transatlantyk ( STEFANA BATOREGO ) ciągle mnie zaskakuje.
Albo , że przed wojna mieliśmy tylko ORŁA bo nawet o BŁYSKAWICY nie wszyscy wiedzą. a młodzież w swej większości nie ma zielonego pojęcia co to "DAR MŁODZIEŻY" .
Jak widzę wiekszość was mieszka w Gdyni lub Sopocie. ( przypuszczam ,że ci co mieszkają poza krajem też sie stamtąd wywodzą ) Ja mieszkam pod Krakowem i uwierzcie mi naprawdę chciałbym się mylić w tym co pisze.
Jeśli się faktycznie czegoś nie zrobi dla promocji nie tylko PMW ale i całego MORZA i spraw związanych z MORZEM to ludzie którzy sie wychwają w obecnej POLSCE nie będą nic wiedziec o tych sprawach i dlatego będą je ignorować a skutki tego juz widać od kilku lat.
thomson

Post autor: thomson »

W ME jest ołtarz z Batorego i sporo drobiazgów ze wszystkich transatlantyków tj. jakieś reklamówki, karty dań, bilety itd. O szalupach z Batorego wiem tyle że jedna została przekazana ośrodkowi wczasowemu PLO w Szarlocie. Nie wiem czy jeszcze istnieje ale przed laty sam nią jeździłem i była w dobrym stanie. Druga znajduje się w prywatnych rękach gdzieś na Kaszubach. Było o tym w lokalnej TVP. Szczegółów nie pamiętam ale spróbuję dopytać człowieka , który ją widział.
Colonel
Kontakt:

Post autor: Colonel »

O szalupach z "Batorych" mozna znaleźć kupę informacji w necie. Wiele jachtów żaglowych i motorowych ma w swym rodowodzie hasło "szalupa z Batorego". Zapewne mniej ma je realnie u swych początków.
p11c

Ok, dzieki :) wróćmy do naszej promocji PMW :) a może szalupy z ORP BAŁTYK ? - Żartowałem :) po nim to juz na pewno nic nie zostało .
A tak poważnie. ORP BURZA też była okrętem muzeum a co po niej zostało ?
ODPOWIEDZ