Szawfran, Bieda to u nas jest ze wszystkim. A czasami mam wrażenie, że ludzie którzy mnie otaczają traktują morze i sprawy morskie jak cos zupełnie obcego i egzotycznego.
A swoją droga mam inne forum ( Klejnoty księżniczki Dagmary ) i tak przez przypadek próbowałem znaleść jakieś informacje na temat pamiątek po polskich transatlantykach. Jak na razie udało mi się ustalić, że praktycznie wszystko zostało zniszczone. Nawet dzwon okrętowy po Stefanie Batorym
Ludzie skoro nie szanujemy własnej historii to jak mamy wymagać od kogokolwiek zainteresowania sprawami Morza ?
Na forum o Lwowie udało mi się ustalić, że ostatni raz pisano o kolebce Polskich Nawigatorów w MORZU w 1991 r to jest 20 lat temu !!! a planów nie ma do tej pory, są tylko rzuty boczne a i tak obarczone błedami
Na forum o Flotylli Rzecznej wiem tyle ,ze można się sprzeczać o wygląd jednostek ( w wiekszośc możemy tak naprawdę tylko przypuszczać ) o ich przeznaczeniu itd. A jak popytałem znajomych to 99,9999 % nie ma zielonego pojęcia,że coś takiego w ogóle było. Jeśli chodzi o Polską MW sprzed wojny to słyszeli tylko o ORLE ale i to w zasadzie nie wiedzą co słyszeli. Był ale co i jak ?? nie mają pojęcia .
Całość mi przypomina sytuację sprzed rozbiorów. Wszyscy wiedzą że mamy dostęp do morza ale po co jasną cholerę na.m on ?? nikt nie wie.
Wy patrzycie na to inaczej. Macie zainteresownie tymi sprawami a czesto bezpośredni z tym kontakt . A ja wiem , że bez działań marketingowych skierowanych na przeciętnego Kowalskiego żadne MMW nic nie da w promocji MORZA