uzbrojenie Bismarcka, a Nelsona

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Hubert
Kontakt:

Post autor: Hubert »

Witam,
CIA pisze:Nie widziałeś filmu, a masz o nim zdanie?
To w końcu Twoja wiedza wyniesiona z filmu wynika z tego co na nim WIDZIAŁEŚ, czy z tego, co SŁYSZAŁEŚ? Bo co post, to zmiana stanowiska.
A jeżeli nawet NIE WIDZIAŁEŚ, żadnej dziury w pancerzu i o żadnej Ci NIE POWIEDZIANO, to powiedz mi, czy widziałeś cały nakręcony materiał?
A już myślałem, ze jesteś jakimś konstruktorem pancerników...
Jak brakuje argumentów zawsze można je zastąpić złośliwościami. Napisz jeszcze, że pewnie jestem "z układu".

Pozdrawiam

Hubert
Hubert
Kontakt:

Witam,
CIA pisze:
Hubert pisze: A konkretnie, z imienia i nazwiska, to kto liczył te dziury? Może sam Cameron? Ten to faktycznie jest ekspertem....
Uważasz, ze tak trudno stwierdzić gdzie pocisk przebił pancerz?
Czyli Cameron?

Pozdrawiam

Hubert
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

karol pisze: że pancerz burtowy był przebity wielokrotnie,
Odnosiłem się do tego stwierdzenia.
Gdzie napisałem, ze nie było przebić pancerza burtowego? Były ale zaledwie klika (w tym pancerz 145mm). Więc tworzenie mitu o wielokrotnym przebiciu jest nie na miejscu.
Film jest świetnej jakości. Opływają okręt dookoła i nawet pokazują miejsca przebicia. Wpływają do środka okrętu. Wpływają do miejsc w których prawdopodobnie eksplodowały torepdy.

Co do złośliwości. Pytam kto zaczął? Tobie brakowało chyba w tym miejscu argumentu!

Czyli uważasz, że miejsce przebicia pancerza dla laika jest nie do zidentyfikowania?
Awatar użytkownika
CIA

Hubert pisze: To w końcu Twoja wiedza wyniesiona z filmu wynika z tego co na nim WIDZIAŁEŚ, czy z tego, co SŁYSZAŁEŚ? Bo co post, to zmiana stanowiska.
A jeżeli nawet NIE WIDZIAŁEŚ, żadnej dziury w pancerzu i o żadnej Ci NIE POWIEDZIANO, to powiedz mi, czy widziałeś cały nakręcony materiał?
.
I widziałem i słyszałem.
Powiedziano o kilku przebiciach (po dokładnych oględzinach). Nie pamiętam czy na filmie pokazane są wszystkie miejsca przebicia.

Znowu czuję spiskową teorię dziejów w Twoich postach...

Czy nie potrafisz rozmawiac o Bismarcku bez emocji?

Mnie naprawdę nie zależy na gloryfikowaniu Bismarcka i tym bardziej na tuszowaniu historii. Próbuję dojść do prawdy tak w przypadku Bismarcka jak i innych okrętów, a zwłaszcza pancerników szybkich.
Ostatnio zmieniony 2007-02-08, 21:44 przez CIA, łącznie zmieniany 1 raz.
Hubert
Kontakt:

Witam,
CIA pisze:
karol pisze: że pancerz burtowy był przebity wielokrotnie,
Odnosiłem się do tego stwierdzenia.
Gdzie napisałem, ze nie było przebić pancerza burtowego?
Odniosłeś się do większego cytatu, ale niech będzie, że do tego twierdzenia. I napisałeś:
I tak właśnie tworzy się mity

Akurat wniosek płynący z tych ostatnich badań jest zgoła odmienny...
Zgoła, czyli całkowicie. Całkowitą odmiennością od przebić wielokrotnych jest brak przebić. Nie napisałeś, że przebito go dwa razy, kilka razy, tylko napisałeś, to co napisałeś. A to, że miałeś na myśli całkowity brak przebić najlepiej wynika z Twojej reakcji na mój cytat z Dulina.
Były ale zaledwie klika (w tym pancerz 145mm). Więc tworzenie mitu o wielokrotnym przebiciu jest nie na miejscu.
To już jest sofistyka. A oto dlaczego - kilka, to nie określona liczba większa od dwóch, mniejsza od dziesięciu. Wielokrotny, to zgodnie ze słownikiem, między inymi, niejednokrotny, kilkakrotny. W związku z tym, jeżeli przebić było, powiedzmy 6, równie dobrze można powiedzieć, że był przebity kilkakrotnie, jak i wielokrotnie. Mówienie o przebiciu wielokrotnym, w obliczu faktów, jest jak najbardziej na miejscu. Mówienie o przebiciu kilkukrotnym jest dość mocno dyskusyjne - nie zbadano całego pasa pancernego, więc nie ma jak udowodnić, że nie było tych przebić więcej niż 9.

Film jest świetnej jakości. Opływają okręt dookoła i nawet pokazują miejsca przebicia. Wpływają do środka okrętu. Wpływają do miejsc w których prawdopodobnie eksplodowały torepdy.
To super. Czyli jednak jakieś przebicia na nim widać. Możesz sprecyzować konkretną liczbę? Tak, żebyśmy znowu się nie zaplątali w słownictwie, nie kilka, nie wiele, tylko konkretną liczbę.
Co do złośliwości. Pytam kto zaczął? Tobie brakowało chyba w tym miejscu argumentu!
Odpowiadam - ktoś taki, kto napisał:
A Ty jakie masz kwalifikacje, aby pisać na tym foum?
Bo moje pytanie o Twoje kwalifikacje do analizy filmu uważam za jak najbardziej zasadne, skoro przywołałeś film na dowód, że pancerz nie był przebity (dlaczego to wynikało w Twoich postów wyjaśniałem powyżej). Zaś wyżej cytowane zdanie ani nie jest odpowiedzią na moje pytanie, ani nic nie wnosi do dyskusji. Jakbyś chciał podważać moje źródła trzeba się było raczej spytać, jakie kwalifikacje mają Dulin i Garzke.

Dodam, że prowadzenie dyskusji w taki sposób wcale mnie nie bawi, ani nie sprawia mi przyjemności, więc byłbym zobowiązany, gdybyśmy zdołali ją jakoś nieco stonować.

Pozdrawiam

Hubert
Awatar użytkownika
CIA

Hubert pisze: Zgoła, czyli całkowicie. Całkowitą odmiennością od przebić wielokrotnych jest brak przebić. Nie napisałeś, że przebito go dwa razy, kilka razy, tylko napisałeś, to co napisałeś. A to, że miałeś na myśli całkowity brak przebić najlepiej wynika z Twojej reakcji na mój cytat z Dulina.
Nie miałem na myśli całkowitego braku przebić, bo przecież napisałem, że przebicia były.
Całkowicie odmienny wniosek do wniosku o wielokrotnym przebiciu, jest wniosek o kilkukrotnym przbiciu.

Taki sam wniosek płynął z filmu. Budził zdziwienie fakt, ze przebiło się zaledwie kilka pocisków...
Awatar użytkownika
CIA

Hubert pisze:nie zbadano całego pasa pancernego, więc nie ma jak udowodnić, że nie było tych przebić więcej niż 9.
Nie widziałeś filmu i wypowiadasz się o nim???
Hubert
Kontakt:

Witam,
CIA pisze:
Hubert pisze: czy widziałeś cały nakręcony materiał?
.
Znowu czuję spiskową teorię dziejów w Twoich postach...
Na prawdę wierzysz, że pokazano cały nakręcony materiał? Twojej odpowiedzi wnoszę, że nie wiesz, czy obejrzałeś cały nakręcony materiał. Z czysto technicznej strony - cud by to jakiś był, gdyby nakręcony materiał idealnie pasował rozmiarem, do formatu programu/nośnika, na którym ma zostać sprzedany. No, ale to Ci oczywiście nie przeszkadza przywoływać tego, co sprzedano, jako dowód na coś (nie bardzo już w tej chwili wiem na co). A jak Ci ktoś zwraca uwagę na oczywiste fakty, to jest to "spiskowa teoria dziejów". Ciekawe....

Pozdrawiam

Hubert
Awatar użytkownika
CIA

Hubert pisze:
Odpowiadam - ktoś taki, kto napisał:

A Ty jakie masz kwalifikacje, aby pisać na tym foum?
A kto to napisał bezposrednio przed moim postem?
Hubert pisze:
I też jedno pytanie - jakie masz kwalifikacje, do analizy takich filmów?
Mam takie same kwalifikacje do oceny filmu jak Ty do dyskusji na forum.
Hubert
Kontakt:

Witam,
CIA pisze:
Hubert pisze:nie zbadano całego pasa pancernego, więc nie ma jak udowodnić, że nie było tych przebić więcej niż 9.
Tak, nie widziałem filmu i wypowiadam się o nim - bo widzę, że koniecznie chcesz to usłyszeć. Czyżbyś w istocie twierdził, że dało się zbadać całą powierzchnię pasa pancernego? Cameron wykopał wrak z mułu?

Jak na razie, to z tego, że Ty widziałeś film, trudno powiedzieć co dokładnie wynika, bo co parę postów zmieniasz zdanie.

Pozdrawiam

Hubert
Awatar użytkownika
CIA

Hubert pisze: To super. Czyli jednak jakieś przebicia na nim widać. Możesz sprecyzować konkretną liczbę? Tak, żebyśmy znowu się nie zaplątali w słownictwie, nie kilka, nie wiele, tylko konkretną liczbę.
Nie pamiętam. Obejrzyj fil, to będziesz widział. Akurat teraz nie mogę tego sprawdzić ile dokładnie było. Wniosek jednak był jeden - było bardzo mało i nie kwalifikuje się do do opisania słowem "wielokrotny" w obliczu setek wystrzelonych w kierunku Bismarcka pocisków.
Hubert
Kontakt:

Witam,
CIA pisze: A kto to napisał bezposrednio przed moim postem?
Hubert pisze:
I jak pisałem wcześniej, uważam to pytanie za całkowicie zasadne, skoro fakt, że WIDZIAŁEŚ FILM przywołałeś jako argument. Ja nie przywołuję swoich postów na tym forum jako opinii autorytetu.

Pozdrawiam

Hubert
Awatar użytkownika
CIA

Hubert pisze:Witam,
CIA pisze:Tylko jedno pytanie:
Czy oglądałeś film z wyprawy Camerona?
Odpowiedź - nie.

Pozdrawiam

Hubert

PS. Przejrzałem sobie na szybko na kilku forach wypowiedzi moich szczególnie ulubionych wielbicieli Bismarcka - nie kwestionują, że analiza wraku potwierdza dwa przebicia głównego pancerza burtowego. Na marginesie, czy z Twojej analizy może wynika również, że żaden pocisk nie przebił pancerza wieży dowodzenia?
Widzę, że szybciutko zmieniłeś post... :D
Hubert
Kontakt:

Witam,
CIA pisze:Wniosek jednak był jeden - było bardzo mało i nie kwalifikuje się do do opisania słowem "wielokrotny" w obliczu setek wystrzelonych w kierunku Bismarcka pocisków.
Słowo wielokrotny ma w języku polskim konkretne znaczenie. Możesz je łatwo sprawdzić w słowniku. Żadne "oblicza" tego znaczenia nie zmienią.

Pozdrawiam

Hubert
Awatar użytkownika
CIA

CIA pisze: A kto to napisał bezposrednio przed moim postem?
Hubert pisze:
I jak pisałem wcześniej, uważam to pytanie za całkowicie zasadne, skoro fakt, że WIDZIAŁEŚ FILM przywołałeś jako argument. Ja nie przywołuję swoich postów na tym forum jako opinii autorytetu.
Nie mówi się słyszałem film tylko oglądałem film. Jak więc Ci wytłumaczyć, ze w czasie oglądania również słyszałem fonię? Nie był to film niemy.

Tak to jest jak dyskutuje się o filmie, którego się nie widziało...
Ostatnio zmieniony 2007-02-08, 22:08 przez CIA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
CIA

CIA pisze:
Tak, nie widziałem filmu i wypowiadam się o nim - bo widzę, że koniecznie chcesz to usłyszeć. Czyżbyś w istocie twierdził, że dało się zbadać całą powierzchnię pasa pancernego? Cameron wykopał wrak z mułu?

Jak na razie, to z tego, że Ty widziałeś film, trudno powiedzieć co dokładnie wynika, bo co parę postów zmieniasz zdanie.

Pozdrawiam

Hubert
Pokaż mi w którym miejscu zmieniłem zdanie?!
ODPOWIEDZ