Nowe książki i czasopisma (3)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Glasisch pisze:
MiKo pisze: Fiasko operacji „Nil”
Cześc,
właśnie mam przed sobą skan rzeczonego artykułu. Zauważyłem, że przynajmniej dwie fotografie są źle podpisane.
1) str. 34 - to nie jest "Z 35" pod Ozylią, ale jak to podpisane u Breyera jest: Z 36 im August 1944 vor Ösel.

2) str. 35 - to nie jest pechowiec Z 36, tylko Z 43 im Februar 1945 in Swinemünde.
A teraz poswięcam się lekturze, może dowiem się coś ciekawego, czego nie napisał Whitley.
Pozdrawiam
Michał
Cześc,
fotografia z cmenatrza, bo o nim w tekście mowa.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

O takie znalazłem (via dws):

Obrazek

http://magnum-x.pl/index.php?option=com ... &Itemid=33

Nie bardzo rozumiem koncepcji profilu nowego czasopisma. Z nazwy TE Historia, wynikałoby że chodzi o technikę, ale z tytułów artykułów to już nie :roll:

Może bardziej to taki Specjal ze wszystkich rodzajów sił zbrojnych, ale motywu przewodniego dostrzec nie mogę - Włochy?
MiKo
Admin FOW

Nowe MO od 11 grudnia:

Obrazek

- Recenzje nowych modeli kartonowych, plastikowych, żywicznych i zestawów szkutniczych
- Relacja z budowy karaki "Sao Miguel" cz. 2
- 20 cz. cyklu "Flagi, bandery, proporce"
- Mniej niż cz. 20
- Relacja z budowy modelu pancernika "FUSO" w skali 1:200
- 3 cz. cyklu - Jak Gustlik MINTOKUREM klajstrował, czyli co czym do czego kleić należałoby
- Mikroflota Jima - HMS "QUEEN ELIZABETH"
- Ludzie: Stanisław Katzer
- Prace Bosmańskie - Szpachlowanie
- Przepisy klasy C-7 NAVIGA 2008 oraz ich interpretacja przez Zarząd NAVIGA.

- Opis, plany i grafika 3D niemieckiego czterolufowego zestawu działek 20 mm Vierlingsflak C38
Obrazek

- Plany modelarskie klipra "FLYING CLOUD" cz. 2
Obrazek

- Plany modelarskie w skali 1:400 brytyjskiego monitora HMS "General Wolfe"
Obrazek

- Wizualizacje 3D amerykańskiego poduszkowca desantowego typu LCAC
Ostatnio zmieniony 2009-11-26, 09:29 przez MiKo, łącznie zmieniany 1 raz.
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Odnośnie TW-H: Nie widziałem jeszcze tego w sklepach. A czy to jest nowe pismo (nowy tytuł) czy "odmiana" numeru specjalnego?
Ostatnio zmieniony 2009-11-26, 09:29 przez Napoleon, łącznie zmieniany 1 raz.
MiKo
Admin FOW

Czasopismo: TW Historia 1/2010 czyli do tego chyba miesięcznik. Do kupienia na Targach Książki:

Piszą o tym na forum magnum-x:
http://forum.magnum-x.pl/viewtopic.php? ... 1&start=20
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

"Patrolując rzekę Kaa"

Rzadko zdarza mi się polecić lekturę "Bandery", ale w ostatnim numerze pojawił się tekst, który warto przeczytać. Nie dlatego, że przedstawia sobą jakąś niesamowitą wartość, lecz dlatego, że wypełnia lukę w polskiej publicystyce morskiej. Jest to krótki tekst/reportaż o charakterze quasi-wspomnieniowym, przybliżający działania ORP Kontradmirał X. Czernicki w czasie Enduring/Iraqui Freedom.

Choć autorem jest Tomasz Gos, to gro informacji wyszło od kmdra Rogalskiego.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Wlad

Post autor: Wlad »

Odnośnie TW-H: Nie widziałem jeszcze tego w sklepach. A czy to jest nowe pismo (nowy tytuł) czy "odmiana" numeru specjalnego?
Ma być nowe pismo .Z tego co zrozumiałem z rozmowy to raczej dwumiesięcznik tak jak Poligon. W sklepach będzie dopiero na początku przyszłego roku alle można było go nabyć na Targach książki historycznej.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Zapowiedz.Nikt się nie chwali?
Po naszemu też będzie?

Obrazek
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Na razie ukazał się pierwszy tom dot. genezy wojny, stosunku sił i kampanii port-arturskiej. Część druga (działania eskadry władywostockiej i Cuszima) wyjdzie na początku przyszłego roku (mam nadzieję). No i tytuł powinien brzmieć: Russo-Japanese Naval War 1904-1905!!! W środku jednak wszystko jest OK. Czy wyjdzie po polsku - trudno mi powiedzieć. Wydawca się zastanawia. Przypomnę jednak, że niedługo powinna wyjść rozszerzona wersja tej książki (ponad 3x więcej tekstu, ale bez ilustracji) wydana przez krakowski PAU (do kupienia na pewno w księgarni PAU na Sławkowskiej tudzież w mej macierzystej uczelni PWSZ w Raciborzu) - dam znać kiedy się pojawi (nakład będzie niewielki - coś z 300 egz.). Ta wersja będzie bardziej "naukowa" - rozszerzona bibliografia, znacznie więcej przypisów itd.

Dodam też, że jakiś miesiąc temu złożyłem do Bellony (umowę mam już podpisaną) książeczkę o działaniach na morzu podczas wojny rosyjsko-tureckiej 1768-1774 (Czesma i wyspy greckie 1770-1774 - choć tytuł nie jest do końca zbieżny z treścią - jeden rozdział poświęcony jest też działaniom na M. Czarnym). Może książka wyjdzie w przyszłym roku w serii HB.

Skoro była mowa o chwaleniu się - to się chwalę.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Dziękuje za informacje.
Ramond

Post autor: Ramond »

Na razie ukazał się pierwszy tom dot. genezy wojny, stosunku sił i kampanii port-arturskiej.
Czy gdzieś go można kupić w kraju?
Admiral Byng

Post autor: Admiral Byng »

Przed kilku dniami widziałem to w "Pelcie" w Warszawie a 85 zł. Nie wiem, czy nadal jeszcze tam jest.
Awatar użytkownika
Bartłomiej Batkowski
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Batkowski »

Napoleon pisze:.. - dam znać kiedy się pojawi (nakład będzie niewielki - coś z 300 egz.). Ta wersja będzie bardziej "naukowa" - rozszerzona bibliografia, znacznie więcej przypisów itd.
A będzie można zapisać sie na jeden egzemplarz? Bo przy takim nakładzie może byc trudno kupić normalną drogą.
Gdy w twe drzwi zapuka wróg,
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!

Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..
Awatar użytkownika
wottek

Post autor: wottek »

Tego jeszcze chyba nie było;)

Patrole Orła

http://ll.com.pl/product_info.php/cPath ... s_id/64860

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Fajne - swego czasu całość była dostępna na necie (oczywiście angielski oryginał) :)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Ramond

Post autor: Ramond »

Przed kilku dniami widziałem to w "Pelcie" w Warszawie a 85 zł. Nie wiem, czy nadal jeszcze tam jest.
Niestety, Warszawa daleko. Jakaś sprzedaż wysyłkowa?
A będzie można zapisać sie na jeden egzemplarz? Bo przy takim nakładzie może byc trudno kupić normalną drogą.
Jeśli można, to również chętnie bym się zapisał :)
ODPOWIEDZ