Nasze fantazje okrętowe
Nasze fantazje okrętowe
Ta wymiana armat 343 na 283 też wydaje mi się bezzasadna. Co 343 to nie 283. Ja rozumiem, że gdyby Tiger miał walczyć przede wszystkim z ciężkimi krążownikami, to może i miałoby to jakieś uzasadnienie, ale po uwzględnieniu kosztów to już nie sądzę. No i zapasy amunicji były - a do 283 trzeba by je jakoś wyprodukować. Armaty też (a to droga rzecz). Poza tym po co pozbywać się możliwości podjęcia walki z "prawdziwymi" pancernikami?
Nasze fantazje okrętowe
Widzę, że wszyscy (łącznie ze mną) zapomnieli o jeszcze jednym warunku możliwości ewentualnego przezbrojenia Tigera w armaty 283 mm.
Tym warunkiem jest... Chęć sprzedaży tych armat przez Niemców i ryzyko ujawnienia ich pełnych możliwości Brytyjczykom lub Francuzom. Najprawdopodobniej byłyby to armaty i wieże z kieszonek, bo jakoś nie wyobrażam sobie sprzedaży najnowszego uzbrojenia potencjalnemu przeciwnikowi...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Nasze fantazje okrętowe
Myślę, że to będzie dobre zakończenie dyskusji na temat przezbrojenia ex-Tigera w armaty 283 mm.
Poniżej sylwetka De Zeven Provincien z wieżami i działami pancerników kieszonkowych. Żeby zmieścić wieżę B, musiałem wprowadzić zmianę w nadbudowie dziobowej. Łatwo ją zauważyć, a zakres zmiany porównać z sylwetkami z rysunku zbiorczego, który wcześniej opublikowałem.
Od razu się zastrzegam, że nie robiłem wyliczeń w Springsharpie.
Życzę miłego odbioru.
Poniżej sylwetka De Zeven Provincien z wieżami i działami pancerników kieszonkowych. Żeby zmieścić wieżę B, musiałem wprowadzić zmianę w nadbudowie dziobowej. Łatwo ją zauważyć, a zakres zmiany porównać z sylwetkami z rysunku zbiorczego, który wcześniej opublikowałem.
Od razu się zastrzegam, że nie robiłem wyliczeń w Springsharpie.
Życzę miłego odbioru.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
- Bartłomiej Batkowski
- Kontakt:
Nasze fantazje okrętowe
Domniemuję, że wieże 283mm są trójdziałowe? Może warto by rozważyć rezygnację z wieży B i pozostanie przy 3x3 283mm? I dodatkowe pelotki przed nadbudówką dziobową?
Gdy w twe drzwi zapuka wróg,
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!
Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!
Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..