Zdjęcia okrętów PMW
- dessire_62
Re: Zdjęcia okrętów PMW
- Załączniki
-
- aukcja.JPG (41.55 KiB) Przejrzano 10911 razy

☠Rock Honor Ojczyzna☠
-
To zdjęcie było publikowane m/innymi w albumie Polska Marynarka Wojenna wydane przez Instytut Literacki w Rzymie w 1947r pod redakcją Kosianowskiego. W Polsce był reprint tego wydania w 1990r.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Ostatnio zmieniony 2013-10-18, 11:22 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
- dessire_62
Bardzo ładne zdjęcie Orkana.
Ja mam taka Błyskawicę.
W służbie, czy już jako okręt muzeum?

Ja mam taka Błyskawicę.
- Załączniki
-
- blysk.jpg (55.94 KiB) Przejrzano 10232 razy
Muzeum.dessire_62 pisze:Ja mam taka Błyskawicę.
1. Stoi przy Alei Zjednoczenia.
2. Bez numeru.
3. Z przebudowanymi trapami.
-
A ma może ktoś ma podobne wyraźne zdjęcie Błyskawicy z okresu 1940 -1944. Chodzi mi o sposób zamykania wlotu powietrza do kotłowni w tylej części nadbudówki dziobowej. Wg mnie były zamykane czymś w rodzaju ,,żaluzji", bądź brezentowej plandeki, ale nie mam pewności. Może ktoś ma jakąś sugestię, najlepiej popartą fotografią, bo to jedyna rzecz pewna.
Andrzej mógłbyś pokazać jakieś zdjęcie z zaznaczonym miejscem o które pytasz? Spróbuję poszukać.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Andrzej, masz na myśli ten duży, prostokątny otwór nad pokładem nadbudówki kotłowni? Chyba nie był niczym przysłonięty. Jest gdzieś film z wynoszenia rozbitków z Groma na ląd. Tam ten fragment powinien być widoczny.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
-
Chodzi właśnie o ten prostokątny otwór. Musiał być jakoś zamykany. Na rys zdawczym są klapy, ale po przebudowie w 39r zmianie uległo położenie kominków , i klapy górne w pozycji otwartej,by zawadzały o te kominki, więc musiało by to być jakoś inaczej rozwiązane.Zrobię szkic , to będziecie wiedzieli o co mi konkretnie chodzi.
-
Rysunek na górze, to wycinek przekroju (zładu)z dokumentacji zdawczej (EOW Marka Twardowskiego). Widać, że górna klapa odchylała się do góry na zewnątrz, dolna wahadłowo. To wersja obowiązująca chyba do 39r, chociaż też nie rozumiem, jak miała by się otwierać górna klapa ( właściwie to dwie, bo była chyba dzielona), skoro na przeszkodzie stały kominki kuchni umieszczone w świetle tego prostokątnego otworu wentylacyjnego. Szkic, to moja wizja po przebudowie. Być może taka aranżacja nastąpiła dopiero w 41r, bo z tego okresu są zdjęcia, które zasugerowały mi taki wygląd. Niestety, są to zdjęcia na tyle nie ostre, że nie mogę mieć 100% pewności. Jest to raczej przypuszczenie
Post zmieniony
Post zmieniony
- Załączniki
-
- IMGwentylacja_0003.jpg (120.22 KiB) Przejrzano 10007 razy
Ostatnio zmieniony 2013-07-06, 17:11 przez Andrzej Ciszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Szersze zdjęcie ze str 10 EOW 25 wyjaśniłoby sprawę klapy/ 
☠Rock Honor Ojczyzna☠