Aparat cyfrowy - pomocy

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

domek

Post autor: domek »

Posiadajc 40 d i obiektyw 70 200 4 is usm czuje sie tu prawie jak wariat :shock:

polecam lustro canona 450 d jako jedyne na karty sd :?

a rozbudujesz je z czasem :lol: i tak to sie zaczyna :P

pozdrawiam :)
Adam

Post autor: Adam »

A co złego jest w kartach CF powszechnie spotykanych w lustrzankach?

Poza tym jeśli już lustrzanka, to raczej trzeba wybierać w pierwszej kolejności obiektyw, bo "puszka" którą się przykręca do niego tak a prawdę ma drugorzędne znaczenie (pomijając zawodowców, oczywiście).
domek

Adam pisze:A co złego jest w kartach CF powszechnie spotykanych w lustrzankach?

Poza tym jeśli już lustrzanka, to raczej trzeba wybierać w pierwszej kolejności obiektyw, bo "puszka" którą się przykręca do niego tak a prawdę ma drugorzędne znaczenie (pomijając zawodowców, oczywiście).
OOOOOOO............. chcesz wpedzic kolege w koszta :lol:

Licytujemy sie w gore czy w dol tak od 3000 nzp
:lol:
Adam

Nie, ja proponowałem zaawansowany kompakt, a tu chciałem pokazać jaką drogą (kosztowną na pewno ;) należy podążać gdy wejdzie się w lustrzanki.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

domek pisze:Posiadajc 40 d i obiektyw 70 200 4 is usm czuje sie tu prawie jak wariat :shock:

polecam lustro canona 450 d jako jedyne na karty sd :?

a rozbudujesz je z czasem :lol: i tak to sie zaczyna :P

Nikon D50 też jest na SD :D
A najtańsza opcja lusterkowa, to ani Conon, ani Nikon tylko Pentax K200.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Witam,
zrobiłem sobie takie porównanie http://www.icpnet.pl/~barszcz/Zeszyt1.xls
Przyznawane przeze mnie pkt. w niebieskich kolumnach. Być może jakiś zawodnik jeszcze tu przybędzie :D .
I czy ktoś mógłby powiedzieć jaka jest różnica między stabilizacją mechaniczną a optyczną? Oraz czy karty xD są dużo gorsze od SD?
Wiedziałem, że Fuji S8100fd osiągnie dobry wynik, tylko kurde.... nie podoba mi się on, tak po prostu fizycznie :D .
Jeśli ktoś zechciałby skomentować słuszność (lub nie) moich wyliczeń, to porównam zdjęcia dwóch zwycięzców i pewnie tak dokonam wyboru :D
PawBur

Post autor: PawBur »

No to fakt - Fuji to w większości brzydale. A co do kart xd to miałem kiedyś nikona na SD, pół roku temu kupiłem olympusa na xd, są to zwykłe "głupkowate" kompakty, ale moja opinia o xd jest jedna - do bani, nie wiem co będzie za kilka lat, ale jeśli nic się nie zmieni to wracam do SD.
Adam

seawolf pisze:Oraz czy karty xD są dużo gorsze od SD?
W praktyce ani gorsze ani lepsze, xD są po prostu droższe.
Wiedziałem, że Fuji S8100fd osiągnie dobry wynik, tylko kurde.... nie podoba mi się on, tak po prostu fizycznie :D
.

Podstawowa rada przy zakupie jakiegokolwiek aparatu - przed zakupem pójdź do sklepu i "pomacaj". Często aparat wygląda i "leży" w dłoni całkiem inaczej niż by to wynikało ze zdjęcia. Czasem decydującym argumentem może być .. jakość plastiku z jakiego wykonano obudowę i przy zbliżonych parametrach współczesnych aparatów nie będzie to wcale bezsensowny argument.
PawBur

xD są droższe i gorsze. Jak kupowałem olympusa to tez myslałem co za różnica? Ale ona jest i to odczuwalna. Jest wolna, w wielu urządzeniach niekompatybilna. Podobno mniej awaryjna, ale tego się pewnie nie dowiem.
domek

seawolf pisze: I czy ktoś mógłby powiedzieć jaka jest różnica między stabilizacją mechaniczną a optyczną?
chyba nie ma :x cyfrowa to :x

pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

seawolf pisze:Witam,
zrobiłem sobie takie porównanie http://www.icpnet.pl/~barszcz/Zeszyt1.xls
Przyznawane przeze mnie pkt. w niebieskich kolumnach. Być może jakiś zawodnik jeszcze tu przybędzie :D .
I czy ktoś mógłby powiedzieć jaka jest różnica między stabilizacją mechaniczną a optyczną? Oraz czy karty xD są dużo gorsze od SD?
Wiedziałem, że Fuji S8100fd osiągnie dobry wynik, tylko kurde.... nie podoba mi się on, tak po prostu fizycznie :D .
Jeśli ktoś zechciałby skomentować słuszność (lub nie) moich wyliczeń, to porównam zdjęcia dwóch zwycięzców i pewnie tak dokonam wyboru :D
Szczerze?...nie wziął bym żadnego z nich...bo są przewartościowane, większość opcji albo nie do wykorzystania, albo przesadzona...no i cenowo są bez sensu.
Moim zdaniem masz jakby 3 opcje: tani kompakt (400-600zł - tu stawiał bym bezwzględnie na Canona np PowerShot A590 IS lub droższego SX110 IS), kompakt zaawansowany (1500-2000 tu postawił bym na uznane marki Canon SX 10 IS lub Nikon Coolpix P80), albo lustrzanka (tania - Pentax K200, droższa Nikon D80/90) - każde wyjście pośrednie to utopienie pieniędzy i chęć wymiany sprzętu za niedługą chwilę ;)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Marek T

Post autor: Marek T »

Seawolf - i co kupilłeś ?
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Canon SX 10 IS :D
Wyszło drożej niż zamierzałem, ale żona nie wie więc luz, rozmyje kwotę w innych wydatkach :lol:.
Zakupu dokonałem wczoraj wieczorem, więc nawet czasu za bardzo nie miałem, żeby posiedzieć nad nim. Na pierwszy rzut oka jestem bardzo zadowolony. W ręku trzyma się go dobrze, podoba mi się, że jest dość ciężki. Kilka fotek strzeliłem ale w domu, przy świetle od lampy, monitora komputera itd. i najczęściej na trybach oferowanych przez aparat więc nie ma co pokazywać. Teraz czytanie i nauka, zaraz spadam do empiku po książeczkę (i MSiO :D).

Dziękuję wszystkim za pomoc, rady, porady, odradzanie, namawianie i narzekanie (tu jak i na PM). Do zakupu tego Canona przekonał mnie ostatecznie ten test http://www.dpreview.com/reviews/q109superzoomgroup/

Ps. A jeśli wciągnę się bardzo w focenie, to lustro wcześniej czy później i tak padnie ;)
PawBur

seawolf pisze:Canon SX 10 IS :D
Wyszło drożej niż zamierzałem, ale żona nie wie więc luz, rozmyje kwotę w innych wydatkach :lol:.
Zakupu dokonałem wczoraj wieczorem, więc nawet czasu za bardzo nie miałem, żeby posiedzieć nad nim. Na pierwszy rzut oka jestem bardzo zadowolony. W ręku trzyma się go dobrze, podoba mi się, że jest dość ciężki. Kilka fotek strzeliłem ale w domu, przy świetle od lampy, monitora komputera itd. i najczęściej na trybach oferowanych przez aparat więc nie ma co pokazywać. Teraz czytanie i nauka, zaraz spadam do empiku po książeczkę (i MSiO :D).

Dziękuję wszystkim za pomoc, rady, porady, odradzanie, namawianie i narzekanie (tu jak i na PM). Do zakupu tego Canona przekonał mnie ostatecznie ten test http://www.dpreview.com/reviews/q109superzoomgroup/

Ps. A jeśli wciągnę się bardzo w focenie, to lustro wcześniej czy później i tak padnie ;)
Kiedyś pytam osobę(mężczyzna) świeżo poznaną na weselu znajomych - ile zapłacił za samochód? Ten się rozgląda bo w pobliżu żona się kręci i do mnie na ucho: "12 tysięcy, ale cicho bo zona myśli że 8."
Ale Tobie łatwiej pewnie rozmycie tego w wydatkach pójdzie.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Gratuluję wyboru! :)
Proponuję zapisać się na forum Canona http://canon-board.info/ i poczytać trochę. Książki jak najbardziej. W razie co pytaj.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Marek T

Post autor: Marek T »

Też mnie to czeka.
ODPOWIEDZ