uzbrojenie Bismarcka, a Nelsona

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

karolk pisze:taa, komputer no popacz, a jaki system go obsługuje?
system kółek zębatych :-D
karolk

Post autor: karolk »

reasumując przed zamknięciem topicu przez kolegę adminka, o co zaraz po wypowiedziach dyskutantów poproszę:
Pancernik Bismarck przegrał walkę niezasłużenie, gdyż przez ciężki krążownik został tak postrzelany, że jego bitna i zgrana załoga nie była w stanie sprostać mającym fuksa dwóm słabym przeciwnikom pancernym. Na klęskę miał największy wpływ rozkaz i bliżej nieokreślone czynniki uniemożliwiające użytkowanie okrętu zgodnie z instrukcją używania. Przyczyna sukcesu angielskiego jest niewytłumaczalna, bo Bismarck zatopił wczześniej dumę Royal Navy krążownik H. Hood
Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

Post autor: nicpon »

to byl ten... no... Computer Betriebssystem :-D
Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

CIA pisze:
system kółek zębatych :-D
naturlich! der Zahnringssystem :-D
karolk

czyli to jest końpiuter, no jasne :) a producent to zapewne stara koza z Bayeruth? :lol:
Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

karolk pisze:
nicpon pisze:
karolk pisze:masz rację adminku, to były pytania :)
to ja mam takie pytanie: dobry jestes z matmy i fizy? :-D
biologii
szkoda... gdybys byl dobry z matmy i fizy to skserowalbym ci Friedmany, dokumenty i encyklopedie terminow morskich... bys sie nauczyl i zalapal szybko, jaka byla przyczyna porazki Bismarcka :-D

nie mowiac juz o tym, ze to cale towarzystwo... z FOW...
karolk

jednak opierając się na opinii Tadeusza odnoszę niezachwiane przekonanie, że w momencie zidentyfikowania Rodneya podpływającego do akwenu walki, załoga Bismarcka wiedziała że zbliża się śmierć, frazesy o waleczności, aryjskości, ojczyźnie i honorze w tym momencie znaczyły tyle co ważące ponad tonę pociski najsilniejszego pancernika świata do chwili wcielenia pary Yamato-Musaschi :)
karolk

nicpon pisze:
karolk pisze:
nicpon pisze: to ja mam takie pytanie: dobry jestes z matmy i fizy? :-D
biologii
szkoda... gdybys byl dobry z matmy i fizy to skserowalbym ci Friedmany, dokumenty i encyklopedie terminow morskich... bys sie nauczyl i zalapal szybko, jaka byla przyczyna porazki Bismarcka :-D

nie mowiac juz o tym, ze to cale towarzystwo... z FOW...
bo sień poskarżę do superadmina :P a skserować możesz, chętnie się dokształcam nawet w dziedzinach z ktoorych jestem cienki Bolo :roll:
karolk

zresztą cała dyskusja ponownie udowodnila, że trzeba być 'kochanie' i nie być 'tetryk' żeby zrozumieć, że 8x850 kG jest lepsze od 9x1100 kilo w wadze, a jest lepsze, bo jest, amen, czyli gadamy dalej o rzecznych, tam lepiej to wypada z powodu mielizn i bliskości brzegów :lol:
to jak z tym wypadem kutrów uzbrojonych pod Grudziądz, był on czy nie? dawno nikt nie poruszał tematu, a ja ciagle nie wiem, czy mat pływający wówczas jednym z nich opisywał powieść własnego autorstwa, czy może jednak było chociaż jakieś przebazowanie... może Theo ma informacje o ataku okrętów rzecznych na przeprawę Wermachtu przez Wisłę pod Grudziądem w początkowym okresie wojny?
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

karolk pisze:Tadziu trzy u-booty to błahy powód? jejku, to pancerniki brytyjskie i cięzkie krązowniki były nietykalne dla u-bootów? Wiesz kurcze, Socrates mi się kłania, stoi i z kpina oku mówi, a nie mówiłem Ci Karolku, nic nie wiesz, nic nie umiesz, musisz jeszcze wiele się nauczyć :)
Nie wiem czy nauczyć, ale poczytać na pewno się przyda.
karolk

no Tadeusz nie chcesz powiedzieć chyba, że żadnych okrętów Kriegsmarine oprócz okrętu liniowego tam nie było :) i że komandant u-boota widząc pancernik, czy krążownik zastopowany na oceanie będzie wnikał, czy właśnie ratuje on kamratów Mulhena i z tego powodu zabroni wystrzelić torped. Wiesz ja jestem po trochu romantykiem, ale tu nawet to nie pomoże.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Nie bywam tu ( na FOW ) zbyt często ale ta "dyskusja" mnie ... przeraża!
Jakaś schizofremia ... ciężka.
Napastliwe i kąśliwe pseudo-wypowiedzi...

Pozdrawiam,
Maciej

P.S.
Od kiedy wartość artylerii mierzymy tylko w ... tonach?!
A newt idąc tym słabym tropem, to i tak odnajdziemy: "siłę złego na ..."
karolk

a co Maciej, boisz się pytań? czy nie lubisz żartów, od których nigdy FOW nie było wolne? pseudodyskusje zdarzają się eszędzie, ale powiedz jaka jest róznica w efekcie odddziaływania na cel uderzenie 850 kilogramów lecących w tempie 700 m/s a jaka 1100 kg lecących o 150 m/s więcej, to raz z tej fizyki w której mocny nie jestem, po drugie dowiedź mi jak 115 kilogramowy pocisk urywa kawał okretu liniowego obliczonego w najgorszym wypadku na TE 850-kilogramowe pociski? Wiesz ja tego nie rozumiem i dlatego pytam, jakbym wiedział, to bym wcale tu nie przychodził i o nic nie pytał :P
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

nie bierzesz pod uwagę opancerzenia okrętu (w pierwszym przypadku), a w drugim chyba zapominasz że nie wszystko na OL jest opancerzone...
nie można brać jednego czynnika i na tej podstawie próbować wyciągać jakieś logiczne wnioski...
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Karol, Ty sobie takie jaja na święta robisz, prawda?

Myślę, że całą tą rozmowę można zaliczyć jako ciekawostkę. A temu młodzieńcowi lepiej nie odpowiadaj na mejla :lol:
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

[quote="Maciej"]Nie bywam tu ( na FOW ) zbyt często ale ta "dyskusja" mnie ... przeraża!
Jakaś schizofremia ... ciężka.
Napastliwe i kąśliwe pseudo-wypowiedzi...

Pozdrawiam,
Maciej

E tam, tak się tylko przekomarzamy.
ODPOWIEDZ