Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
clavdivs

Re: Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)

Post autor: clavdivs »

Skupiliśmy się na okrętach. Ja na przykład bardzo lubiłem czytać o postaciach związanych z morzem. Dobrym pomysłem była seria artykułów biograficznych takich ludzi jak Yamamoto, Fischer, Burk, Joelicoe. itd. Cenie sobie MSiO że nie opuszcza tematu okrętów współczesnych.

Macieju może popracował byś nad pracą dotyczących artylerii drednotow, ale ze szczegółami? Czemu lufka ta i ta miała tyle długości, jakie pociski, kto produkował itp itd.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Chemik pisze:"Odgrzewane" informacje (podobnie jak to miało miejsce w przypadku "Jagiełły", wraz powieleniem błędów) z "Transatlantyków polskich" tegoż autora?? Dziękuję, mam książkę.....
Jest tyle ciekawych materiałów związanych z polską flotą, że kolejny raz pisanie tego samego o naszych transatlantykach, staje się czymś podobnym do pisania o pancernikach :clever:
Kiedyś można było przeczytać w MSiO arcyciekawe artykuły o statkach białej floty pióra naszego forumowego Kolegi Waldemara Danielewicza :brawo:
A gdzie tematy związane np. z jednostkami pomocniczymi czy rybołówstwem kutrowym... aż się prosi o jakiś zbiorczy materiał o naszych wodolotach... czy np. tragicznych "ptaszkach".... na jakiekolwiek opracowanie czekają statki-bazy rybackie... czy arcyciekawy temat, o którym artykuł może nosić tytuł "W Służbie Narodu" :clever: czyli MIlicja/Policja na wodzie...
Inspirować mogę jeszcze długo....
Heh - super ja też mam "kilka" pomysłów na dobre teksty. Tylko co z tego?? Ktoś to musi napisać. A z tym już jest problem, bo do podejścia mało znanych tematów trzeba się samemu natrudzić. W przypadku oklepanych tematów wystarczy copy => paste i po zabawie. A łamy 3 czasopism mar-woj czymś trzeba zapełnić...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

clavdivs pisze:
Macieju może popracował byś nad pracą dotyczących artylerii drednotow, ale ze szczegółami? Czemu lufka ta i ta miała tyle długości, jakie pociski, kto produkował itp itd.
Myślałem o tym i to gdzieś już z rok temu. Ale już część informacji na ten temat starałem sie przemycić w artykułach które się ukazały czy aktualnie ukazują.
Jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że zaczynam mielić te same informacje. Ile razy można przestawiać szyk zdania w kolejnych tekstach?
A poza tym, ostatnio jakoś tyle mi się zwaliło na leb, że nie wyrabiam z rzeczami rozgrzebanymi. O zaczynaniu czegoś nowego to w ogóle nie ma mowy.
Ale temat leży sobie w szufladce w czaszce i czeka na aktywowanie.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Marciano

Post autor: Marciano »

Mnie się marzą monografie poszczególnych okrętów danej floty tak jak był cykl o niemieckich pancernikach czy amerykańskich pierwszych niszczycielach. To się świetnie czytało. chciałbym np. Cykl brytyjskie niszczyciele po pierwszej wojnie.
Panowie pozwolą, że przedstawię: moja żona, ZOFIIA
Awatar użytkownika
Brodołak

Post autor: Brodołak »

Moje marzenie to monografie kolejnych pokoleń statków (w ramach serii) pływających w szeregach PMH
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

Brodołak pisze:Moje marzenie to monografie kolejnych pokoleń statków (w ramach serii) pływających w szeregach PMH
Pomarzyć czasem, dobra rzecz, Brodołaku :-) , żeby tylko te marzenia się spełniały...
wojtekp

Post autor: wojtekp »

Maciej3 pisze:A tak przy okazji, to może ktoś chce się pozbyć tej "bitwy pod Lissą"? Z innego wątku wiem, że jest w zasadzie nieosiągalna, a chętnie bym nabył. ( sorry sa off top )
Onegdaj zeskanowałem "Bitwę..." - wersja 2 z 2009 roku, coby móc ją czytać nie tylko na papierze, więc jeśli p.Krzysztof Gerlach zezwoli, to mogę udostępnić w pdf-ie (co prawda na stronie tytułowej jest "Wszelkie formy kopiowania dozwolone pod warunkiem podania źródła", ale nie wiem, czy to dotyczy też całości dzieła).

Wojtek P.
Krzysztof Gerlach

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Oczywiście zgadzam się, zgodnie z napisem w opracowaniu.
Tyle tylko, że nie ponoszę odpowiedzialności za chaos, który może się wkraść - formaty były dość osobliwe (aby utrzymać się w zamierzonej podziałce musiałem część rzeczy dodawać ręcznie w każdym egzemplarzu, na marginesach), a poza tym świadomie niektóre kartki są podwójne, aby czytać je jak "rozkładówki", inne - nie. Po rozsypaniu się pracy z listwy, sam mam problemy, jak prawidłowo ułożyć kartki i muszę się posługiwać egzemplarzem wzorcowym. Nie ma więc najmniejszych przeszkód czy zastrzeżeń co do kopiowania lub udostępniania (z podaniem źródła, więc całość jak najbardziej), tylko proszę się potem wstrzymywać od uwag, że to groch z kapustą i nie wiadomo, gdzie autor kończy zdanie, a gdzie zaczyna, gdzie zniknęły z planu niektóre jednostki, albo czemu rysunek nie ma związku z treścią :wink: - w oryginale ma!
Krzysztof Gerlach
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Bardzo dziękuję za ofertę i pozwolenie.
Już czekam z niecierpliwością :tuptup:
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
wojtekp

Post autor: wojtekp »

Krzysztof Gerlach pisze:Oczywiście zgadzam się, zgodnie z napisem w opracowaniu.
Tyle tylko, że nie ponoszę odpowiedzialności za chaos, który może się wkraść - formaty były dość osobliwe (aby utrzymać się w zamierzonej podziałce musiałem część rzeczy dodawać ręcznie w każdym egzemplarzu, na marginesach), a poza tym świadomie niektóre kartki są podwójne, aby czytać je jak "rozkładówki", inne - nie. Po rozsypaniu się pracy z listwy, sam mam problemy, jak prawidłowo ułożyć kartki i muszę się posługiwać egzemplarzem wzorcowym. Nie ma więc najmniejszych przeszkód czy zastrzeżeń co do kopiowania lub udostępniania (z podaniem źródła, więc całość jak najbardziej), tylko proszę się potem wstrzymywać od uwag, że to groch z kapustą i nie wiadomo, gdzie autor kończy zdanie, a gdzie zaczyna, gdzie zniknęły z planu niektóre jednostki, albo czemu rysunek nie ma związku z treścią :wink: - w oryginale ma!
Krzysztof Gerlach
Dziękuję za zgodę na 'poliferację' książki.
Składając skany w pdf-a sprawdziłem, że oglądając w programie Acrobat Reader w trybie 'fancing' odpowiednie strony z rysunkami są na jednej 'rozkładówce'.

Wojtek P.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Nowe MSiO
Obrazek

Ho, ho, jeden autor dawno nie widziany ;)

Obrazek

http://magnum-x.pl/czasopismasec/msio/10-msionew
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Widzę, że tematy sprzed DWs są konsekwentnie pomijane :o brawo :-| Nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłem MSi0, i nie ejstem pewien czy jeszcze mi się to zdarzy..
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
tom

Post autor: tom »

Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zaproponował im własny XIX-wieczny temat. Albo z I wś. :)
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

tom pisze:Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zaproponował im własny XIX-wieczny temat. Albo z I wś. :)
Ja proponowalem i zostaly odrzucone. Zostaky tylko polskie
- Aspekt morski powstania styczniowiego
- Pierwsze Polskie parowce
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

AvM pisze:
tom pisze:Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zaproponował im własny XIX-wieczny temat. Albo z I wś. :)
Ja proponowalem i zostaly odrzucone. Zostaky tylko polskie
- Aspekt morski powstania styczniowiego
- Pierwsze Polskie parowce
Bo źle dobrałeś tematykę :clever:
Trzeba było zaproponować np. takie tematy:
USS Iowa w powstaniu styczniowym, a wehikuł czasu
Pierwsze polskie pancerniki vs SMS BIsmarck
Od ręki by poszło do druku
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Nie czuję się jeszcze na siłach napisać kompetentny artykuł, a do grona autorów-kompilatorów nie chciałbym zostać zaliczony;-) Ale poczytać, tobym chętnie poczytał. No ale z tego co widzę, polityka wydawnictwa jest taka, że te tematy konsekwentnie ignoruje, więc trudno, nikt nie jest do czasopisma przyspawany na stałe..
ps. proponuję temat "Yamato a sprawa polska w XIX w." :mrgreen:
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
ODPOWIEDZ