polskie torpedowce 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Jaro pisze:JB właśnie przeglądam najnowszy nr MSiO i chyba jednak znalazł się wydawca który zamieścił Twój artykuł :D

Mam nadzieję że to tylko początek cyklu artykułów twojego pióra o PMW. Czekam zwłaszcza na te o torpedowcach i minowcach typu FM!!!
Również żywię taką nadzieję :) I dodam, że naprawdę cieszą oczy ilustracje do artykułu (szczególnie zdjęcia ze zbiorów Marka Twardowskiego !), zresztą nie tylko tego (poza tym np. Karol Wójcik) - widać, że MSiO przez ostatnie kilka miesięcy uczyniło duży krok naprzód pod względem jakości druku :-)
Obrazek
Pathe
Kontakt:

Post autor: Pathe »

Przede wszystkim witam Was, jestem tu nowy :)

Chciałem Wam zaprezentować coś co znalazłem przeglądając archiwa angielskich gazet z lat 1918 - 1939. Oto co znalazłem odnośnie naszych torpedowców :) Notatka z dnia 19 września 1921 roku z brytyjskiej gazety Times o odbiorze przez Polskę okrętu ORP Mazur i dwóch innych torpedowców. Na głównym zdjęciu msza na pokładzie okrętu w Leith Roads w zatocie Firth of Forth. Mszę odprawiał Wielebny Long, tu pokazany lewym dolnym rogu w rozmowie z kmdr. Dryną. U góry ktr. adm. Kłoczkowski.

http://www.iirp.prv.pl/kmw/nawodne/mazur/mazur_8.jpg

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2007-12-11, 12:54 przez Pathe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Pathe pisze:Przede wszystkim witam Was, jestem tu nowy :)

Chciałem Wam zaprezentować coś co znalazłem przeglądając archiwa angielskich gazet z lat 1918 - 1939. Oto co znalazłem odnośnie naszych torpedowców :) Notatka z dnia 19 września 1921 roku z brytyjskiej gazety Times o odbiorze przez Polskę okrętu ORP Mazur i dwóch innych torpedowców. Na głównym zdjęciu msza na pokładzie okrętu w Leith Roads w zatocie Firth of Forth. Mszę odprawiał Wielebny Long, tu pokazany lewym dolnym rogu w rozmowie z kmdr. Dryną. U góry ktr. adm. Kłoczkowski.
Urywek z raportu admirała Kłoczkowskiego z uroczystości poświęcenia bandery na torpedowcach: Przed samym południem na statku portowym przybył na „Kaszub” /statek flagmański Dywizjonu torpedowców/ O.Long, proboszcz miejscowej parafii katolickiej. Przy zgromadzeniu oficerów i załogi na pokładzie „Kaszuba” odbyło się krótkie nabożeństwo /mszy św. odprawić nie było można, z powodu kołysania się torpedowca/, po którem O.Long okropił torpedowiec wodą święconą, a następnie poświęcił banderę.
Niezwłocznie potem wraz z O.Long przejechali na torpedowiec „Kujawiak”: ja, Dowódca Dywizjonu Komandor porucznik Jacynicz i Kierownik dozoru remontu torpedowców komandor porucznik Dyrna.
Po krótkiem nabożeństwie, okropieniu torpedowca wodą święconą i poświęceniu bandery, miałem przemowę do załogi torpedowca „Kujawiak”, zakończoną okrzykiem na cześć Naczelnika Państwa.
To samo odbyło się na „Krakowiaku”, dokąd przejechaliśmy w następstwie.
Po powrocie na „Kaszub” O.Lang miał do załogi przemowę, w której we wzniosłych, tchnących szczerem uczuciem wyrazach witał podniesienie bandery polskiej, jako symbol odrodzenia wolnej i niepodległej Polski i jej dawnej sławy, na tych samych wodach Szkockich, które były świadkami złamania przemocy niemieckiej, kiedy zdobyta flota niemiecka została tu internowana. Wzywał marynarzy polskich, by święcie pełnili swój obowiązek, stojąc zawsze na straży potęgi i sławy bandery polskiej.
Komandor Dyrna przetłomaczył przemowę O.Lang na język polski.
Zabrawszy głos podziękowałem O.Lang w imieniu Marynarki naszej za piękne myśli, tchnące tak gorącą sympatją względem Polski, wyrażone w jego mowie. Zaznaczyłem następnie, zwracając się do Komandora Jacynicza i załogi, że jak w jesieni 1920r. Główny Dowódca Portów Szkockich urzędowo doręczył mi, jako Przedstawicielowi Marynarki Polskiej, torpedowce te, przyznane Polsce przez Radę Najwyższą, tak ja obecnie doręczam je i powierzam Komandorowi Jacyniczowi, mianowanemu dowódcą dywizjonu, misja którego jest doprowadzić je pomyślnie do kraju. Podkreśliłem ważne znaczenie momentu podjęcia na tych torpedowcach bandery wojennej i objęcia ich przez Dowództwo Polskie, gdyż w postaci tych torpedowców zostało przyznane Polsce, jako pełnoprawnemu członkowi Przymierza, prawo udziału w zdobyczy wojennej na Niemcach i został położony fundament przyszłej Floty Polskiej. Wyraziłem ufność, że oficerowie i marynarze, wybrani dla objęcia tych torpedowców przyłożą wszystkie siły dla chlubnego spełnienia swojego posłannictwa, ku pożytkowi Marynarki i Armji Polskiej i ku chwale Wodza Naczelnego, Naczelnika Państwa. Okrzyk „niech żyje Naczelnik Państwa” był trzykrotnie wzniesiony. Na dany sygnał torpedowce podniosły banderę i znaki. Jednocześnie na wszystkich torpedowcach oficerowie i marynarze, począwszy ode mnie, złożyli ślubowanie wojskowe, całując banderę. Ceremonja się skończyła odśpiewaniem Roty Konopnickiej.
Tego dnia gazety miejscowe zamieściły opisy tej ceremonii /załącznik No. 1 i 2/. Londyński „Times” i pisma ilustrowane 19go Września podały zdjęcia fotograficzne /załączniki No. 3 i 4/.

Zdjęcie wklejone przez Kolegę powyżej to prawdopodobnie brakujący załącznik 3 (w archiwach załączniki nie zachowały się).

I notatka z gazety "The Scotsman" z 19 września 1921 roku.
Obrazek
JB
Awatar użytkownika
JB

Dziękując Kolegom za słowa uznania chcę "wrzucić kamyk" do ogródka Redakcji MSiO. Zamiast cieszyć się z opublikowania artykułu chodzę mocno niezadowolony. Działalność edytorska redaktora czasopisma doprowadziła do wypaczenia moje tekstu.
Po pierwsze, zostałem bezprawnie pozbawiony ustawowego prawa do nadzoru autorskiego! A Ustawa, z dnia 4 lutego 1994 r., o prawie autorskim i prawach pokrewnych w Art. 60 stanowi:
1. Korzystający z utworu jest obowiązany umożliwić twórcy przed rozpowszechnieniem utworu przeprowadzenie nadzoru autorskiego. Jeżeli wniesione w związku z nadzorem zmiany w utworze są niezbędne i wynikają z okoliczności od twórcy niezależnych, koszty ich wprowadzenia obciążają nabywcę autorskich praw majątkowych lub licencjobiorcę.
2. Jeżeli twórca nie przeprowadzi nadzoru autorskiego w odpowiednim terminie, uważa się, że wyraził zgodę na rozpowszechnianie utworu.

Po drugie, tekst został bez mojej zgody skrócony o 30% włącznie z najbardziej smakowitym "kąskiem" - puentą artrykułu - relacji z pierwszego międzynarodowego rejsu polskiego okrętu pod polskim dowództwem (wycięto też mapkę z tej podróży).
Po trzecie, oryginalne plany, po raz pierwszy w literaturze pokazujące prawdziwe kształty kanonierek zostały wklejone używając rysunków o niskiej rozdzielczości (sygnalizowałem posiadanie "pełnej" wersji tych rysunków).
Po czwarte, ingerencje redaktora sprawiły, że artykuł zawiera kilka "kwiatków" :oops: np. a) w tekście jest odnośnik do niezamieszczonego rysunku, b) podpis pod planami nadbudówki jest umieszczony nie w tym miejscu co trzeba, c) przypis do działa 75 mm odnosi się do armaty 100 mm, itd.
Podziękowania dla Marka Twardowskiego za wspomożenie artykułu zdjęciami, dziękuje Marku!
Jan Bartelski
Pathe
Kontakt:

Post autor: Pathe »

No, jednak w czymś pomogłem. Załącznik został uzupełniony :)

JB, ja jako chwilowy rezydent zagraniczny, tekstu w MSiO nie widziałem, ale już słyszałem od kolegi, że coś dobrego się ukazało :)
Pet5

Post autor: Pet5 »

JB pisze:.
Po czwarte, ingerencje redaktora sprawiły, że artykuł zawiera kilka "kwiatków" :oops: np. a) w tekście jest odnośnik do niezamieszczonego rysunku, b) podpis pod planami nadbudówki jest umieszczony nie w tym miejscu co trzeba, c) przypis do działa 75 mm odnosi się do armaty 100 mm, itd.
Nie sposób nie zauważyć tych 'kwiatków' :sciana: czytając ten
wielce interesujący tekst. Dużo bym dał za możliwość jego przeczytania w wersji 'nieocenzurowanej'. Dziękuję za ten artykuł i proszę o nastepne :)

Pzdr.
Piotr
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Pet5 pisze: Dużo bym dał za możliwość jego przeczytania w wersji 'nieocenzurowanej'.
Ja też.

A może by wrzucić artykuł w pełnej wersji na stronę o PMW Crolicka?
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Albo chociaż "uciętą" końcówkę?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Spokojnie - jest szansa, że bezmyślnie ucięta przez redaktorów końcówka artykułu ukaże się drukiem :wink:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
JB

A i tak artykuł w pełnej wersji będzie dostepny, prędzej czy później, dla Kolegów z FOW.
JB
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Bardzo dziwna sytuacja tym bardziej, w Redakcji MSiO są osoby, którym nie obce są stopnie naukowe, a to znaczy, że można oczekiwać decyzji nieco większego lotu. Jeżeli artykuł nie mógł "wejść" w jeden numer, to logiczne, że należało napisać - ciąg dalszy w następnym numerze, porozumieć się z Autorem i po kłopocie.
Pozostaje mieć nadzieję, że uda się w jakiś sposób przeczytać całość ze wszystkimi rysunkami i podpisami.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Jaro

Post autor: Jaro »

Witam!

Mam małe nurtujące mnie pytanie. Czy kanonierka Komendant Piłsudski została ukończona 26 stycznia 1920 roku, czy jak napisał w ostatnim swoim artykule Jan Bartelski w 1919.

Proszę o szybką odpowiedź. pozdrawiam
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Żeby nie tworzyć nowego tematu

Jak ocenianiacie zdjęcia z dzisiejszej Wyborczej ?
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

To te z molem itp?
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

miczman pisze:To te z molem itp?
Ogólnie z Pucka z początku lat '20-ych - postaram się jutro poskanować
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Nie musisz skanować. Bo w przyszłym tygodniu cały artykuł znajdzie się w sieci na tej stronie: http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/0,35635.html Artykuły są zamieszczane z tygodniowym opóźnieniem.
ODPOWIEDZ