Krążowniki - zastosowanie
-
Krążowniki - zastosowanie.
Zdecydowanie "armoured". Protected cruisers są bardzo dobrze tłumaczone jako "pancernopokładowe" - po prostu na ogół pancerza poziomego nie miały a chronione były lekkim przeciwodłamkowym pancerzykiem.
Re: Krążowniki - zastosowanie.
Chyba sie z toba nie zgodze,. Co ionnego "popularna" kalsyfikacja, a co innego oficjalna.Tadeusz Klimczyk pisze:Zdecydowanie "armoured". Protected cruisers są bardzo dobrze tłumaczone jako "pancernopokładowe" - po prostu na ogół pancerza poziomego nie miały a chronione były lekkim przeciwodłamkowym pancerzykiem.
Wg. tego dokumentu nie bylo juz zadbnych "armoured cruiser" tylko "battle cruiser"
Mozna dla pewnosci w "Navy List" z lutego 1913 lub pozniejszczych sprawdzic. Ale nie mam

-
Ja odpowiedziałem Halsey'owi na drugie pytanie - czy przedtem były "armoured" czy "protected".
Oczywście przed WW I zdarzało się je określać jako "battle cruisers". No ale ta nazwa była nieco emocjonalnie podpompowana.
Oczywście przed WW I zdarzało się je określać jako "battle cruisers". No ale ta nazwa była nieco emocjonalnie podpompowana.
-
Tak, ale tylko dla potrzeb Flottengesetze, czyli budżetowej konstytucji floty. Ci co trzeba wiedzieli co to za okręty.
Halsey,Halsey pisze:Witam.
Inna sprawa, że jeśli się nie mylę dla Niemców to i tak wszystko były Panzerkreuzer?
Pozdrawiam.
pudło, bo u Niemca immer und immer wieder:
Schlachtschiff (pancernik)
Schlachtkreuzer (krążownik liniowy)
Panzerkreuzer (krążownik pancerny)
Kleiner Kreuzer (krążownik lekki)
Gedeckter Kreuzer (krążownik pancernopokladowy)
Großes Torpedoboot (niszczyciel) u Austriaka Torpedobootzerstörer
Torpedoboot (torpedowiec)
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Witam.Glasisch pisze:Halsey,
pudło
Wstyd napisać, ale ja na ten temat czytałem tak mało, że to (znaczy np. Von der Tann jako Panzerkreuzer) mogło być tylko u P. Klimczyka (w znaczeniu jak napisał powyżej), we wspomnieniach Tirpitza albo w pewnym starym niemieckim almanachu. Oczywiście pamięć może mnie mylić i jeśli tak to nie będę nikomu wmawiał dziecka w brzuch.
Różnicę między klasami znam - tak po prostu na zupełnie niepoważnie przyszedł mi do głowy taki Propaganda-Stoss (czy jak to tam nazwać).
Pozdrawiam.
Niby tak, ale te krążowniki były oficjalne nazywaneSchlachtkreuzer (krążownik liniowy)
Großekreuzer - duży krążownik
A co do typu Minotaur - zdecydowanie liniowe być nie mogły ( choć pewnie niektórzy tak je mogli nazywać ).
Zwyczajowo przyjęło się, że liniowe to monokalibrowe z artylerią pancernikową - czyli tak od 280 mm w górę.
Minotaur się nie łapie, bo nie monokalibrowy.
Dla niektórych Blucher się łapie, ale ten dla odmiany za małe działa.
Ale nie wiem czy taka klasyfikacja gdzieś była oficjalnie zatwierdzona, więc pewnie komunikat o tych zatopionych 6-ciu krążownikach liniowych by wyszedł. Gdyby Niemcy mieli wtedy Goebbelsa.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Typowa dyskusja na FOW.
Jaka byla klasyfikacja oficjalne.-albo sie wie albo NIE
Jak bylo w rocznikach, moge sparawdzic, zreszta pisalem.
Jaka byla z punkt widzenia dnia dzieiejszego , mozna podyskutowac,
ale co to da ? Obalenie teorji ewolucji
avm
PS W starych "MORZACH" pisano o "krzyzowcach"
Tez ladna nazwa. chyociaz kojarzy sie z Krzyzakami,.
Jaka byla klasyfikacja oficjalne.-albo sie wie albo NIE
Jak bylo w rocznikach, moge sparawdzic, zreszta pisalem.
Jaka byla z punkt widzenia dnia dzieiejszego , mozna podyskutowac,
ale co to da ? Obalenie teorji ewolucji

avm

Może i dyskusja bzdurna, ale pomyśl o którą oficjalną klasyfikację Ci chodzi - to znaczy z którego roku.
Jak z 1908 czy 1909 to Invincible jest pancernym i w zasadzie niczym się nie różni ( klasyfikacyjnie ) od Minotaura.
Jak o rok 1914 to Minotaur został tym czym był, a Invincible się zliniowił.
Ot taka subtelna różnica.
Jak z 1908 czy 1909 to Invincible jest pancernym i w zasadzie niczym się nie różni ( klasyfikacyjnie ) od Minotaura.
Jak o rok 1914 to Minotaur został tym czym był, a Invincible się zliniowił.
Ot taka subtelna różnica.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Cześc,Maciej3 pisze:Niby tak, ale te krążowniki były oficjalne nazywaneSchlachtkreuzer (krążownik liniowy)
Großekreuzer - duży krążownik
Gdyby Niemcy mieli wtedy Goebbelsa.
w starych publikacjach Großer Kreuzer, ale w poważniejszych opracowaniach to jednak Schlachtkreuzer, zresztą niech każdy określa, jak uważa
a dr Goebbels to jednak był mistrzem propagandy i wielu propagandystów po II wś. korzystało z jego określeń
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-03-19, 16:20 przez Glasisch, łącznie zmieniany 1 raz.
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Dyskutujemy, żeby sobie odświeżyc, bo to nikomu nie zaszkodzi, a co do tych Krzyżaków to tak jak z tym debilnym quizemAvM pisze:Typowa dyskusja na FOW.
avm
Pytanie:Jak zmarł Chrystus
właściwą odpowiedź proszę zaznaczyc:
a) zabili go Krzyżacy
b) umarł na krzyżu
c) zginał na skrzyżowaniu
d) umarł śmiercią naturalną ze zlożonymi rękoma na krzyż
jeżeli uraziłem czyjeś najświętsze uczucia to pardon