Uzbrojenie antyrosyjskie

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
peceed

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: peceed »

Napoleon pisze: Migracje mogą być różne - zorganizowane lub "dzikie".
Obecnie mamy zorganizowaną dziką migrację - czyli NGO-sy grające na nosie organizacjom państwowym.
Pomijasz jeszcze jedną opcję - migracji może nie być wcale - to kolejny wymiar. Rozdawanie państwa to najdroższy rodzaj dobroczynności, i najmniej skuteczny. Jedynymi wygranymi jest garstka osób na szczycie finansowej piramidy.
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Napoleon

Uzbrojenie antyrosyjskie

Post autor: Napoleon »

Pomijasz jeszcze jedną opcję - migracji może nie być wcale - to kolejny wymiar.
Migracji nie będzie gdy będziemy biedniejsi lub/i mniej bezpieczni niż kraje, z których do nas chcą migrować. Jeśli jednak będziemy bezpieczniejsi i bogatsi, to migracje będą. ZAWSZE. To jest tak jak z prawami fizyki - z pomieszczenia, gdzie ciśnienie jest większe, gaz będzie przepływał do pomieszczenia, gdzie ciśnienie jest mniejsze. Pomieszczenie oczywiście można uszczelniać, ale żadna budowla nie jest doskonała, więc przecieki będą. Poza tym, migracje nie muszą być złe. Rzecz w stosownej polityce migracyjnej. Nasz społeczeństwo się starzeje, więc "odmłodzenie" prędzej czy później będzie konieczne. A migracja jest tu jakimś rozwiązaniem (choć przyznaję, trudnym i wymagającym dość ostrożnej polityki). Chyba, że wyjdziemy z UE, zacznie się kryzys i bezrobocie itd. Ale wtedy tak zbiedniejemy, że już na pewno nikt nie będzie chciał do nas imigrować :?
Awatar użytkownika
peceed

Uzbrojenie antyrosyjskie

Napoleon pisze: Jeśli jednak będziemy bezpieczniejsi i bogatsi, to migracje będą. ZAWSZE. To jest tak jak z prawami fizyki - z pomieszczenia, gdzie ciśnienie jest większe, gaz będzie przepływał do pomieszczenia, gdzie ciśnienie jest mniejsze. Pomieszczenie oczywiście można uszczelniać, ale żadna budowla nie jest doskonała, więc przecieki będą.
Ach ta marksistowska nieuchronność...
Jako dyplomowany inżynier przypomnę Ci o istnieniu jeszcze jednego urządzenia: pompy.
I taka pompa funkcjonuje w postaci rozmaitych NGO-sów, tylko działa w niewłaściwą stronę.
Z kolei brakuje pomp państwowych które działałyby w drugą.

Napoleon pisze: Nasz społeczeństwo się starzeje, więc "odmłodzenie" prędzej czy później będzie konieczne. A migracja jest tu jakimś rozwiązaniem (choć przyznaję, trudnym i wymagającym dość ostrożnej polityki).
Obecna rewolucja AI sprawia, że zaawansowana praca ludzka stanie się całkowicie zbędna w ciągu 10 lat. Najpóźniej w ciągu 20 lat robotyzacja sprawi, że jakiekolwiek prace manualne będą bez sensu.
Martwienie się w takiej sytuacji o siłę roboczą to szaleństwo.
Napoleon

Uzbrojenie antyrosyjskie

Ach ta marksistowska nieuchronność...
To nie jest "marksistowska" (a dlaczego nie heglowska? - on to lepiej tłumaczy) nieuchronność. Tylko kwestia zdrowego rozsądku.
Jako dyplomowany inżynier przypomnę Ci o istnieniu jeszcze jednego urządzenia: pompy.

Pompa potrzebuje energii, która kosztuje. Potrzebuje tez obsługi. Im większe ciśnienie, tym potężniejsza musi być pompa, tym więcej zużywa energii. Pompę trzeba konserwować, pompa może się zepsuć. Z pompą może stać wiele rzeczy. Napisałem to dość wyraźnie: "Pomieszczenie oczywiście można uszczelniać, ale żadna budowla nie jest doskonała, więc przecieki będą".
Obecna rewolucja AI sprawia, że zaawansowana praca ludzka stanie się całkowicie zbędna w ciągu 10 lat. Najpóźniej w ciągu 20 lat robotyzacja sprawi, że jakiekolwiek prace manualne będą bez sensu.
Pogadamy, zobaczymy. Myślę, że ze zbyt dużym entuzjazmem do AI podchodzisz.
Awatar użytkownika
peceed

Uzbrojenie antyrosyjskie

Napoleon pisze: Myślę, że ze zbyt dużym entuzjazmem do AI podchodzisz.
To nie jest entuzjazm.
Mamy sytuacje w której garstka ludzi będzie w stanie wymordować miliardy ludzi bez żadnych konsekwencji tylko dlatego że byli z ich punktu widzenia "zbędni".
Ostatnio taką sytuację mieliśmy za Czyngis Chana, choć adolfy również ostro szły w tym kierunku.
Napoleon

Uzbrojenie antyrosyjskie

To nie jest entuzjazm.
No to ze zbytnimi obawami. Przyznam, że AI też mnie niepokoi - pisałem o tym. Korzystam z niego głównie przy tłumaczeniu. Momentami mnie zaskakuje (potrafi się domyślać co oznacza wklejony tekst - nie zawsze jest dokładny). Potrafi pisać (pisałem, że za jakiś czas ludzie zajmujący się pisaniem, mogą stracić zajęcie - to też mnie niepokoi :? ), choć na razie bardzo przeciętnie i schematycznie. Jeśli już, niepokoi mnie to czego nie rozumiem. Zajmuję się wojskowością morską. Prawda, przed I wojną. Ale tak czy inaczej, jeśli piszę o jakichś działaniach, opisuję bitwy, operacje, muszę "rozumieć" pole walki o którym piszę. Trochę inaczej to wygląda w okresie pary i żelaza, trochę inaczej w okresie żagla i drewna, ale muszę rozumieć jak różne aspekty wpływały na pole walki, jakie były ograniczenia "techniczne", jak to w danym momencie wpływało na sytuację. Trochę czasu mi to zajęło zanim zacząłem rozumieć (i nie chodzi tu o jakąś wybitną wiedzę - chodzi o rozumienie podstaw), a bez tego nic sensownego nie dałoby się napisać. Przyznaję natomiast, że nie rozumiem jak AI wpływa na obecne pole walki, i to mnie trochę niepokoi. Zaczynam dostrzegać jak wpływa na politykę - i to niepokoi mnie jeszcze bardziej. Więc może masz trochę racji, ale na razie aż tak do tego bym nie podchodził.

Przy czym, kierując się dialektyką heglowską :wink: , od AI odwrotu nie ma. Więc musimy go sobie przyswoić i oswoić. Takie życie :-|
ODPOWIEDZ