Pamiętam, ja dostałem podobnie żenującą odpowiedź...CIA pisze:Ich wiedza o swoim eksponacie muzealnym jest porażająca. Kiedyś pisałm do nich w sprawie opancerzenia pokładu (chodziło o to, czy przy burtach był grubszy) - to odesłali mnie do książki Sumralla. Napisali chyba nawet, ze sami z niej korzystają
Sumrall pisze, ze "STS is Class B armor", więc ktoś pewnie stwierdził, ze STS i Class B to to samo i można stosować wymiennie...
Niedawno za pozwoleniem kumpla ze stoczni NJNY, co robił pancerz CIC "Iowek" w latach 80-tych, wysłałem do muzeum USS "Missouri" oryginalny zład wręgi ramowej 150 pancernika "Iowa". Nawet mi nie odpisali... (!)
Ale czego się spodziewać, po ludziach dla których stal ulepszona cieplnie STS3 i pancerz typu B2 to jedno i to samo...
CIA, pancerz pokładu głównego typu Iowa jest grubszy przy burtach, ale nie tyle, co kiedyś myśleliśmy.
Centerline 121 mm "B2" na 32 mm STS3.
Outboard 127 mm "B2" na identycznym podkładzie.
Ciekawostką natomiast jest fakt, że nad komorami pancerz pokładu głównego swą grubością sięga 6", a więc 152,4 mm "B2" na podkładzie 32 mm STS3, o czym kiedyś nie miałem zielonego pojęcia.
Podobno na S. Dakota było podobnie, ale nie mam niestety jej dokumentacji stoczniowej, a jedynie projektową i modelarską, która jak dla mnie jest nic nie warta....