Zdjęcia okrętów PMW
Re: Zdjęcia okrętów PMW
W przypadku Groma obstawiałbym też szron. W końcu to zima...
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
-
Jeszcze wracając do zdjęcia Groma w domniemanym kamuflażu, to podobny układ plam można zauważyć i na Błyskawicy .Ale trudno doszukać mi się w tych plamach oznak zamierzonego malowania, tym bardziej, że na innych zdjęciach z tego okresu już te przebarwienia nie dają takiego efektu.
- Załączniki
-
- 483aa8f9a7f3f931.jpg (236.14 KiB) Przejrzano 8820 razy
Zastanawiam się, jakie czynniki mogły wpłynąć na takie przebarwienia obrazków.
Raczej nie jest to kwestia cienia, bo kotwica powinna się wówczas znaleźć w ciemnym polu, zacienionym. A tymczasem kotwica jest w najbardziej jasnej partii kadłuba.
Podobnie ciemny pas na dole, pod bakiem. Gdyby to była sprawa cienia, to ciemny fragment powinien być tuż pod pokładem, a bliżej linii wodnej powinna być burta jaśniejsza.
A jest odwrotnie.
Raczej nie jest to kwestia cienia, bo kotwica powinna się wówczas znaleźć w ciemnym polu, zacienionym. A tymczasem kotwica jest w najbardziej jasnej partii kadłuba.
Podobnie ciemny pas na dole, pod bakiem. Gdyby to była sprawa cienia, to ciemny fragment powinien być tuż pod pokładem, a bliżej linii wodnej powinna być burta jaśniejsza.
A jest odwrotnie.
Słyszeliście o kolejnej ekspedycji na wrak ORP Orła w 2015?
Ryś i Żbik na początku 1940r

http://postimg.org/image/8gv12fsrn/
Ryś i Żbik na początku 1940r

http://postimg.org/image/8gv12fsrn/
Ostatnio zmieniony 2014-11-06, 07:21 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Skąd ten znaczek pocztowy? Bo zdjęciem to to ciężko nazwać 
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
- dessire_62
Latające okręty, również się liczą. 
Przy okazji pytanie, ta wieża na drugim planie to...?

Przy okazji pytanie, ta wieża na drugim planie to...?
- Załączniki
-
- Bez tytułu.jpg (103.95 KiB) Przejrzano 8645 razy
-
- werr.JPG (55.18 KiB) Przejrzano 8645 razy
Wygląda na przednią stawę nabieżnikową. Chodzi o nabieżnik dewiacyjny, albo na mili pomiarowej, ale jeśli zdjęcie zostało wykonane na Półwyspie Helskim od strony Zatoki Puckiej, to raczej to drugie.Przy okazji pytanie, ta wieża na drugim planie to...?
- dessire_62
Dzięki Miner.
Do morza mam daleko...
Samoloty zniszczono w czasie nalotu na Jastarnię.
Z netu wynika, że przed wojną były na półwyspie cztery nabieżniki dewiacyjnye. Dwie w okolicy Jastarni, a dwie na końcu półwyspu, o ile dobrze zrozumiałem. Dziwne, że nie zostały zniszczone zaraz na początku wojny, stanowiły przecież doskonały punkt orientacyjny dla Niemców w czasie nalotów czy ostrzału artyleryjskiego.
W nagrodę zdjęcie opisane jako ORP Rybitwa w Jastarni
Do morza mam daleko...

Samoloty zniszczono w czasie nalotu na Jastarnię.
Z netu wynika, że przed wojną były na półwyspie cztery nabieżniki dewiacyjnye. Dwie w okolicy Jastarni, a dwie na końcu półwyspu, o ile dobrze zrozumiałem. Dziwne, że nie zostały zniszczone zaraz na początku wojny, stanowiły przecież doskonały punkt orientacyjny dla Niemców w czasie nalotów czy ostrzału artyleryjskiego.
W nagrodę zdjęcie opisane jako ORP Rybitwa w Jastarni

- Załączniki
-
- adda.JPG (54.93 KiB) Przejrzano 8578 razy
To jest CZAPLA
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
- dessire_62
Stalowa osłona pomostu zamiast brezentowej, czyli ostatnia dwójka okrętów.crolick pisze:To jest CZAPLA
Zdarte poszycie burtowe w okolicy dziobu wskazuje jednoznacznie na ORP Czajka.
No to może coś z francuskiego e-baya, zdjęcie rodzinne przyszłego ORP Bałtyk.
- Załączniki
-
- 111222.png (411.64 KiB) Przejrzano 8545 razy
-
- 1212123.jpg (68.69 KiB) Przejrzano 8545 razy
Druga seria - CZAPLA.dessire_62 pisze:Zdarte poszycie burtowe w okolicy dziobu wskazuje jednoznacznie na ORP Czajka.
- dessire_62
Sorry, co innego myślę, a co innego piszę.Marek T pisze:Druga seria - CZAPLA.dessire_62 pisze:Zdarte poszycie burtowe w okolicy dziobu wskazuje jednoznacznie na ORP Czajka.
Oczywiście crolick i Marek T. mają rację.
Zdjęcie Gryfa na dokładkę.
- Załączniki
-
- ORP Gryf..JPG (43.61 KiB) Przejrzano 8518 razy
Nie znam się, więc o który nalot Ci chodzi?dessire_62 pisze:Samoloty zniszczono w czasie nalotu na Jastarnię.
Nabieżniki dewiacyjne były w Helu, tzn. wszystkie cztery oparte były na latarni Hel. Przednie stawy nabieżnikowe są stosunkowo niskie, więc nie miały dużego znaczenia jako punkt orientacyjny dla artylerii.dessire_62 pisze:Z netu wynika, że przed wojną były na półwyspie cztery nabieżniki dewiacyjnye. Dwie w okolicy Jastarni, a dwie na końcu półwyspu, o ile dobrze zrozumiałem. Dziwne, że nie zostały zniszczone zaraz na początku wojny, stanowiły przecież doskonały punkt orientacyjny dla Niemców w czasie nalotów czy ostrzału artyleryjskiego.
Edit
Zerknąłem do Olejki i mamy tam zdjęcie tego samego ERa w wodzie, ale jest bardziej zanurzony - w tle widać tę samą wieżę. Opisane jest jako październik 1939 r., plaża pod Juratą, zniszczony R-XIII, źródło kadr z kroniki Die Wochenschau.
Według mnie zdjęcia wykonano na plaży między Helem a Juratą, ale stosunkowo blisko portu wojennego Hel. Te dwie wieże (bo w oddali widać następną) to właśnie stawy wyznaczające ówczesną milę pomiarową - dzisiejsza jest inaczej zlokalizowana, ale też w tym rejonie.
Dobre to zdjęcie Czapli, dobrze widać zakres uszkodzeń.
- dessire_62
Wg literatury samoloty rozlokowano wzdłuż Półwyspu Helskiego, na odcinku od Kuźnicy do Juraty. Czyli Jastarnia się wpisuje w te okolice. Blisko Helu to byłoby słabe ukrycie.Według mnie zdjęcia wykonano na plaży między Helem a Juratą, ale stosunkowo blisko portu wojennego Hel. Te dwie wieże (bo w oddali widać następną) to właśnie stawy wyznaczające ówczesną milę pomiarową - dzisiejsza jest inaczej zlokalizowana, ale też w tym rejonie.
Na zdjęciu ściana lasu sięga prawie do morza, to również jakaś podpowiedz.
Latarnie w Jastarni i na Helu zniszczono, czemu oszczędzono nabieżniki? Na pewno słabiej widoczne, ale zawsze to jakiś punkt odniesienia, nawet dla samolotów.
wg
http://www.bhmw.mw.mil.pl/zasoby/ph/pli ... kowski.pdf
Czyli cztery nabieżniki +dwie wieże na milę pomiarowa, razem sześć wież, ja tak to rozumiem.
Jest gdzieś w necie dostępna ta mapa?
W Było nie minęło, redaktor Sikorski szukał tych wodnosamolotów.
Nie pamiętam, znalazł czy nie?
- Załączniki
-
- hel.jpg (62.71 KiB) Przejrzano 8417 razy
Wg literatury wodnosamoloty rozlokowały się wzdłuż Półwyspu Helskiego w różnych punktach od Chałup po Hel. Tak wynika z relacji i zdjęć zniszczonych samolotów, a nie tego, jak byłoby lepiej. W książkach A. Olejki jest sporo na ten temat. Jest też zdjęcie zniszczonego ERa na plaży wykonane z "drugiej strony", tzn. z PW Hel widocznym w tle.dessire_62 pisze:Wg literatury samoloty rozlokowano wzdłuż Półwyspu Helskiego, na odcinku od Kuźnicy do Juraty. Czyli Jastarnia się wpisuje w te okolice. Blisko Helu to byłoby słabe ukrycie.
Marna podpowiedź, wygląd brzegu potrafi się mocno zmienić w ciągu jednego sezonu, a co dopiero przez 75 lat.Na zdjęciu ściana lasu sięga prawie do morza, to również jakaś podpowiedz.
Na Helu było dość specjalistów tak artylerii, jak i lotnictwa, więc jeśli uznali, że nie było to konieczne, to widać tak było. Zresztą, jakież ma to teraz znaczenie. Dodam, że latarnia "Jastarnia" nie była w Jastarni, a była to latarnia Jastarnia-Bór, między Helem a Juratą.Latarnie w Jastarni i na Helu zniszczono, czemu oszczędzono nabieżniki? Na pewno słabiej widoczne, ale zawsze to jakiś punkt odniesienia, nawet dla samolotów.
http://wikimapia.org/#lang=pl&lat=54.65 ... tarnia-Bór
Nie do końca tak.Czyli cztery nabieżniki +dwie wieże na milę pomiarowa, razem sześć wież, ja tak to rozumiem.
Nabieżniki dewiacyjne (135, 180, 225, 270) oparte były o latarnię Hel, czyli latarnia była tylnym znakiem dla wszystkich czterech. Na mapie nie widać staw ("wież") jako znaki przednie nabieżników, więc mogły to być znaki ustawione na innych obiektach, ale pewności nie mam.
Mila pomiarowa ("baza szybkości") wyznaczona była przez stawy ("wieże") jako znaki przednie - pierwsza między PW Hel i portem rybackim i dwie między PW Hel i Juratą. Znakami tylnymi były inne obiekty, m. in. wyżej wspomniana latarnia "Jastarnia".
Nie sądzę.Jest gdzieś w necie dostępna ta mapa?
Oczywiście nie mam zamiaru upierać się, ani specjalnie drążyć tego tematu. Jeśli znajdziesz jakieś argumenty, że zdjęcia były zrobione akurat pod Jastarnią, to też będzie dobrze. Tyle ode mnie.
Nie do końca jest tak jak piszesz, wg A.Glassa i T.J.Kopańskiego (Polskie konstrukcje lotnicze wrzesień 1939 cz.1 tom IV str. 18-19)samoloty były rozlokowane następująco: 2 R-VIII koło Chałup, R-VIII bez silnika koło Kuźnicy, 10 R-XIII pomiędzy Juratą a Helem - co by odpowiadało zamieszczonym zdjęciom bowiem na płn od portu wojennego jest wysoki brzeg całkowicie zalesiony, a ten znak nawigacyjny (wieża) jak dobrze pamiętam (widoczna jest na innych zdjęciach archiwalnych) zlokalizowany był na płn od portu wojennego.dessire_62 pisze:Wg literatury samoloty rozlokowano wzdłuż Półwyspu Helskiego, na odcinku od Kuźnicy do Juraty. Czyli Jastarnia się wpisuje w te okolice. Blisko Helu to byłoby słabe ukrycie
....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...