polskie torpedowce 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Mitoko pisze:
miczman pisze:To te z molem itp?
Ogólnie z Pucka z początku lat '20-ych - postaram się jutro poskanować
Nie wszystkie zdjęcia zostały opublikowane w" Wyborczej " Z tego co wiem zdjęć w sumie jest 16 . Właściciel ( kuba_gd)
zapodał je na stronie innego forum http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... rt=25&sid= - ostatni post .
Slaw
Jaro

Post autor: Jaro »

Witam

W wielu publikacjach podaje się że na wyposażeniu polskich torpedowców były miny. Czy to prawda? Bo na zdjęciach które ja posiadam nie widać torów minowych. Jeśli takowe znajdowały się na okrętach, to do kiedy miny stanowiły wyposażenie bojowe polskich torpedowców??

Pozdrawiam
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Staram się czytać wszystkie źródła w temacie, ale o minach nigdzie nie doczytałem
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Jaro pisze:Witam

W wielu publikacjach podaje się że na wyposażeniu polskich torpedowców były miny. Czy to prawda? Bo na zdjęciach które ja posiadam nie widać torów minowych. Jeśli takowe znajdowały się na okrętach, to do kiedy miny stanowiły wyposażenie bojowe polskich torpedowców??

Pozdrawiam
W preliminarzu nadzwyczajnym na rok 1925 w punkcie Przezbrojenie i remont kapitalny posiadanych jednostek zaplanowano następujące pozycje:
Przezbrojenie artyleryjskie posiadanych jednostek Floty morskiej - 84 tys. zł
Ustawienie aparatów torpedowych i torów minowych na 2. torpedowcach - 16 tys. zł
Kapitalny remont 2. torpedowców - część z 150 tys. zł.
JB
Jaro

Post autor: Jaro »

W preliminarzu nadzwyczajnym na rok 1925 w punkcie Przezbrojenie i remont kapitalny posiadanych jednostek zaplanowano następujące pozycje:
JB pisze:Przezbrojenie artyleryjskie posiadanych jednostek Floty morskiej - 84 tys. zł
Czy ta kwota została przeznaczona na przezbrojenie tylko torpedowców czy również kanonierek??
JB pisze:Ustawienie aparatów torpedowych i torów minowych na 2. torpedowcach - 16 tys. zł
Czy możliwe jest ustalenie na których jednostkach zamontowano tory minowe??
Kapitalny remont 2. torpedowców - część z 150 tys. zł.
JB
Czy chodzi tutaj o remont OORP Podhalanin i Ślązak?? Czy możliwe jest ustalenie w jakim czasie konkretny okręt otrzymywał uzbrojenie?

Trochę dużo tych pytań, ale cóż człowiek głodny wiedzy to pyta:).[/quote]
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Sorry, faktycznie miały miny o tory minowe
Obrazek
a na fotce poniżej widać istotnie tory minowe na prawej burcie Ślązaka
Obrazek
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
rafskar

Post autor: rafskar »

Czy istniały jakieś plany użycia torpedowców w obronie wybrzeza w 39? Były jakieś plany ich ponownego wcielenia do czynnej służby? Mogly by chociaż slużyć do ostrzału pozycji niemieckich co z powodzeniem robiły "ptaszki"...
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

rafskar pisze:Czy istniały jakieś plany użycia torpedowców w obronie wybrzeza w 39? Były jakieś plany ich ponownego wcielenia do czynnej służby? Mogly by chociaż slużyć do ostrzału pozycji niemieckich co z powodzeniem robiły "ptaszki"...
Raczej na pewno nie.

Koszty przywrócenia Podchalanina, Ślązaka i Kujawiaka do czynnej służby byłyby nieadekwatne do uzyskanych efektów. Poza tym nie byłoby na to środków pieniężnych.
donalyah00

Post autor: donalyah00 »

Witam wszystkich,

To jest mój pierwszy wpis na forum, chciałem powiedzieć dzień dobry :)
Jeżeli poniższy post zdecydowanie odbiega od tematu wątku to chciałbym przeprosić i jednocześnie poprosić o przesunięcie go we właściwsze miejsce. Wydaje mi się jednak że sprawa związana jest niejako z historią PMW.

Ostatnimi czasy zająłem się budową modelu firmy Mirage w skali 1:400 oznaczonego jako V-106. Zapoznałem się w tym celu z materiałem dostępnym w MSiO 1/2005 (świetne plany i zdjęcia) jednakże im więcej szukałem tym większe jest moje zwątpienie.
(Dla zainteresowanych http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=135 ... 75ee360721)
Jaro pisze:ORP MAZUR

DANE TECHNICZNE
...
Ex: "V-105"
...
Uzbrojenie:
1915-1919
- 2 działa kalibru 88 mm L/30 (2 x I)
- 2 wyrzutnie torped kalibru 450 mm (1 x II)
...
To co mnie zdziwiło to liczba wyrzutni torped 450 mm. Zdecydowana większość źródeł podaje, że jedynie V106 uzbrojony był w 3 wyrzutnie torpedowe (2 przed mostkiem, 1 na śródokręciu). Pozostałe jednostki serii mieły być uzbrojone w 2 wyrzutnie torped (1 przed mostkiem, 1 na śródokręciu)
W książce z serii BKM rosyjskiego wydawnictwa Istfłot o niemieckich torpedowcach z lat 1871-1918 uzbrojenie tychże jednostek podane jest w dwóch miejscach i na dwa sposoby: raz wszystkie okręty miały dwie wyrzutnie, raz - trzy.

Na poniższych zdjęciach z MSiO 1/2005 widać co następuje:
Obrazek
Obrazek

... czyli podstawy aparatów torpedowych przed mostkiem na obu burtach (zgodnie zresztą ze stoczniowymi planami zamieszczonymi w tymże numerze MSiO).

Na dolnym zdjęciu widoczny jest ponadto zamalowany numer jednostki na dziobie. Przyjrzałem mu się bliżej w Photoshopie (na ile jakość skanu pozwoliła) no i...

Obrazek

...zdjęcie wydaje się nie przedstawiać ORP Mazura tylko ORP Kaszuba ex. V108. Wynikałoby z tego, że zarówno V105 jak i V108 były uzbrojone w trzy wyrzutnie torpedowe... Jedynie prawy, górny narożnik – negatyw wycinka – zdaje się pokazywać numer 105.

Zdjęcie jest na tyle niewyraźne, że nie pozwala na dokładne odczytanie numeru. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat?

Pozdrawiam, Marek
Zrobimy to szybko, dobrze, tanio.*
*) Prosimy wybrac dwie opcje.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Chyba jednak V 105:

Obrazek
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Stawiał bym raczej na 8...ale co robi ten diabeł po lewej? ;) :lol:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

donalyah00 pisze:To co mnie zdziwiło to liczba wyrzutni torped 450 mm. Zdecydowana większość źródeł podaje, że jedynie V106 uzbrojony był w 3 wyrzutnie torpedowe (2 przed mostkiem, 1 na śródokręciu). Pozostałe jednostki serii mieły być uzbrojone w 2 wyrzutnie torped (1 przed mostkiem, 1 na śródokręciu)
Masz namyśli liczbę wyrzutni torpedowych czy rur?, bo to jest różnica.
Wyrzutnia może być np podwójna itd...

Pothkan-V-105 na bank.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

po dokładniejszej analizie już taki pewny nie jestem...z górengo wynika wyraźnie 8, z dolnego może być 5

Obrazek
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Na obu widać 5 - wyraźny "kancik" w lewej części góry cyfry.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Ale na dole na pierwszym widać ciągłość zaokrąglenia - w obu przypadkach to mogą być piksele wynikłe z zanieczyszczeń...szkoda, że nie ma większego formatu zdjęcia źródłowego.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Ja się będę upierać przy 105, zresztą nawet wyraźniej widać na pierwotnym wycinku (moim), niż kombinowanych przeróbkach. Reprodukcja w MSiO 1/2005 jest akurat dobrej jakości (w przeciwieństwie do skanów, które krążą po rosyjskich forach). Porównanie macie wyżej.

Poza tym: jakoś nie kojarzę wzmianek w literaturze, jakoby Mazur miał być V 108.
ODPOWIEDZ