Witam wszystkich,
To jest mój pierwszy wpis na forum, chciałem powiedzieć dzień dobry

Jeżeli poniższy post zdecydowanie odbiega od tematu wątku to chciałbym przeprosić i jednocześnie poprosić o przesunięcie go we właściwsze miejsce. Wydaje mi się jednak że sprawa związana jest niejako z historią PMW.
Ostatnimi czasy zająłem się budową modelu firmy Mirage w skali 1:400 oznaczonego jako V-106. Zapoznałem się w tym celu z materiałem dostępnym w MSiO 1/2005 (świetne plany i zdjęcia) jednakże im więcej szukałem tym większe jest moje zwątpienie.
(Dla zainteresowanych
http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=135 ... 75ee360721)
Jaro pisze:ORP MAZUR
DANE TECHNICZNE
...
Ex: "V-105"
...
Uzbrojenie:
1915-1919
- 2 działa kalibru 88 mm L/30 (2 x I)
- 2 wyrzutnie torped kalibru 450 mm (1 x II)
...
To co mnie zdziwiło to liczba wyrzutni torped 450 mm. Zdecydowana większość źródeł podaje, że jedynie V106 uzbrojony był w 3 wyrzutnie torpedowe (2 przed mostkiem, 1 na śródokręciu). Pozostałe jednostki serii mieły być uzbrojone w 2 wyrzutnie torped (1 przed mostkiem, 1 na śródokręciu)
W książce z serii BKM rosyjskiego wydawnictwa Istfłot o niemieckich torpedowcach z lat 1871-1918 uzbrojenie tychże jednostek podane jest w dwóch miejscach i na dwa sposoby: raz wszystkie okręty miały dwie wyrzutnie, raz - trzy.
Na poniższych zdjęciach z MSiO 1/2005 widać co następuje:
... czyli podstawy aparatów torpedowych przed mostkiem na obu burtach (zgodnie zresztą ze stoczniowymi planami zamieszczonymi w tymże numerze MSiO).
Na dolnym zdjęciu widoczny jest ponadto zamalowany numer jednostki na dziobie. Przyjrzałem mu się bliżej w Photoshopie (na ile jakość skanu pozwoliła) no i...
...zdjęcie wydaje się nie przedstawiać ORP Mazura tylko ORP Kaszuba ex. V108. Wynikałoby z tego, że zarówno V105 jak i V108 były uzbrojone w trzy wyrzutnie torpedowe... Jedynie prawy, górny narożnik – negatyw wycinka – zdaje się pokazywać numer 105.
Zdjęcie jest na tyle niewyraźne, że nie pozwala na dokładne odczytanie numeru. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat?
Pozdrawiam, Marek