już wszystko jasne z polskimi stoczniami...

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Piotr S. pisze:dlaczego tych zakładów nie sprzedano pewniakom jak nam to mówiono z Kataru i Kuwejtu ,którzy mają olbrzymie państwowe pieniądze a sprzedano Żydom z raju podatkowego na Antylach gdzie teraz wmawia sie nam
No i co z tego?

Żyd, Ukrainiec, Norweg, Taj czy Hucuł - co za różnica?

Mamy inwestorom zaglądać w rozporki, czy aby napletek jest czy go nie ma?

Inna sprawa:

http://www.tvn24.pl/-1,1600312,0,1,na-s ... omosc.html

http://www.tvn24.pl/12692,1600272,,,sto ... omosc.html

Wynika z tego, że sprzedano 25 z 31 składników. Ktoś wie, co się z grubsza składa na pozostałe 6 składników? Tzn. czego jeszcze nie sprzedano?
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

W Zamechu też miały być cuda firma ,która robiła od zera wiele wyrobów nagle stała sie podwykonawcą czy w tym przypadku po sprzedaży można mówić o sukceśie?
Sama cena za jaką sprzedano stocznie to kompromitacja na pewno nie jest to sukces ,jeżeli Landowski twierdzi ,że trzeba zainweatować w stocznie miliardy to chyba nie wie co mówi ? ci którzy dostali taki piękny prezent od rządu Tuska doskonale sobie zdają sprawe ,ze zainwestowanie takich pieniedzy zwróci sie im po wielu latach i nie sadze aby oni byli frajerami ,którzy zamiast szybkich zysków wciąż będą na minusie nie po to tutaj przyśli.
Minister Grad pytany kto jest inwestorem udaje głupa i milczy czy to mają być ludzie,którzy reprezentują Polaków? w taki sposób .
Sama liczba zatrudnionych też ma być dużo niższa ,ciekaw jestem ile statków zamierzaja nowi włodarze budować rocznie i jakich ?
Ciekaw jestem tez w jakim stopniu bedzie wykorzystany potęcjał dawnych polskich podwykonawców.
Jak na rażie sukces jest to pozorny do prawdziwego sukcesu droga daleka
Awatar użytkownika
ZzB

Post autor: ZzB »

Piotr S. pisze:Lista akcjonariuszy United Internatinal Trust z siedzibą na Antylach Eli Reifman, Ron Al Dor, Guy Bernstein (...)
Ależ miłość bliźniego przez Ciebie przemawia. :D
Wymienione osoby są w zarządzie SAPIENS INTERNATIONAL CORPORATION (którego jednym z udziałowców jest UIT)

Natomiast jeśli chodzi o UIT to polecam stronę
http://www.united-itrust.com/en/page/ou ... ment/1246/

"...
international board
our management
Jan Hendrik Siemssen
Igmar den Heijer
Otmar Carolus
Gregory Elias
..."

Mógłbyś się wreszcie nauczyć czytać ze zrozumieniem, zamiast kopiować z forum Michałkiewicza.

Miłego dzionka
ZzB
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

ZzB pisze:
Natomiast jeśli chodzi o UIT to polecam stronę
http://www.united-itrust.com/en/page/ou ... ment/1246/

raczej pudło...

United Trust a United International Trust to dwie różne sprawy...

oczywiście UIT mogłoby być powiązane jakoś z UI...

więc dlaczego "United International Trust" wpisane w wyszukiwarkę na stronie UI nie daje ŻADNEGO wyniku ?...
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Awatar użytkownika
ZzB

polsteam pisze:raczej pudło...
(...wzdech...)

No to dużymi literami:

http://sec.edgar-online.com/aurelia-ene ... tion8.aspx
"...
United International Trust N.V. (...)
Mr. G. E. Elias, Managing Director, and Ms. V.M.G. Haseth-Portillo as Attorney-in-Fact A are authorized to represent United International Trust N.V. in its capacity
..."
Teraz nazwa się zgadza ?
Zwróć uwagę na osobę pana Gregory'ego Eliasa, ktory na stronie UIT jest wymieniony jako "Chairman, United Trust Curacao"

A teraz bądź łaskaw podać mi źródło w oparciu o które przypisałeś członkostwo w akcjonariacie UIT wymienionym przez siebie osobom: Eli Reifman, Ron Al Dor, Guy Bernstein.

Bo ja na obronę SWOJEGO zdania mam taki link
http://www.secinfo.com/drzV3.u4.htm

Miłego dzionka
ZzB
Piotr S.

To kto w końcu jest tym właścicielem stoczni? czyż by rząd nie wiedział jakie osoby są włascicielami?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Piotr S. pisze:To kto w końcu jest tym właścicielem stoczni? czyż by rząd nie wiedział jakie osoby są włascicielami?
Rząd wie. To wy nie wiecie.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

ZzB pisze:
polsteam pisze:raczej pudło...
(...wzdech...)

No to dużymi literami:

http://sec.edgar-online.com/aurelia-ene ... tion8.aspx
"...
United International Trust N.V. (...)
Mr. G. E. Elias, Managing Director, and Ms. V.M.G. Haseth-Portillo as Attorney-in-Fact A are authorized to represent United International Trust N.V. in its capacity
..."
Teraz nazwa się zgadza ?
Zwróć uwagę na osobę pana Gregory'ego Eliasa, ktory na stronie UIT jest wymieniony jako "Chairman, United Trust Curacao"

A teraz bądź łaskaw podać mi źródło w oparciu o które przypisałeś członkostwo w akcjonariacie UIT wymienionym przez siebie osobom: Eli Reifman, Ron Al Dor, Guy Bernstein.

Bo ja na obronę SWOJEGO zdania mam taki link
http://www.secinfo.com/drzV3.u4.htm

Miłego dzionka
ZzB

wzdychaj sobie, wzdychaj...

ja nigdzie nie mówiłem o Eli Reifman, Ron Al Dor, Guy Bernstein...

pomyliłeś sobie mnie z innym dyskutantem...
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

crolick pisze:
Piotr S. pisze:To kto w końcu jest tym właścicielem stoczni? czyż by rząd nie wiedział jakie osoby są włascicielami?
Rząd wie. To wy nie wiecie.
oczywiście...

a czy ktoś z nas (ja przynajmniej - na pewno nie) twierdzi, że wie, kto jest faktycznym, "ostatecznym" inwestorem (właścicielem zakupionych właśnie zasadniczych części stoczni) ?...
Awatar użytkownika
ZzB

polsteam pisze:ja nigdzie nie mówiłem o Eli Reifman, Ron Al Dor, Guy Bernstein...
pomyliłeś sobie mnie z innym dyskutantem...
Biję się w piersi.
Absolutnie niesłusznie przypisałem Ci wypowiedź Piotra S.

Pozdrowionka
ZzB
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Ooo... Zaczęły się nowe wątki...
Spodobał mi się szczególnie ten o udziałowcach bez napletka - szczerze mówiąc spodziewałem się tego, zwłaszcza po jednym z dyskutantów.
Tylko dlaczego w takim przypadku stoczni nie przejął Rami Ungar? Hmmm... Ciekawe, dlaczego nie pasuje do teorii o spisku...

Tymczasem nie doczekałem się od dwójki oponentów odpowiedzi na podstawowe pytania - podobnie jak większość dyskutantów nie doczekała się odpowiedzi na swoje (a pytałem, bo jestem zwyczajnie głupi w tej tematyce - mialem nadzieję na oświecenie, a jedynym odzewem był zalew cytatów luźno bądź wcale z nimi powiązanych...).

Pozwoliłem sobie je tutaj zbiorczo zebrać dla ułatwienia sprawy oponentom:
Grzechu pisze:Bardzo chętnie poczytam, co poprzednie rządy - z dowolnej opcji politycznej po 1989 r. - zrobiły konkretnie (podkreślam - KONKRETNIE - daty, fakty, konsekwencje finansowe, społeczne i polityczne) dla polskiej gospodarki morskiej.
Chętnie przeczytam, kto personalnie odpowiada za udzielenie stoczniom takiej pomocy ze strony państwa, która mogłaby zostać (i w konsekwencji - została) uznana za pomoc niedozwoloną.
Kto, kiedy i z ramienia jakiej partii (bo chyba nie ma wątpliwości, że stocznie to od zawsze była sprawa bardziej polityczna niż godpodarcza) podejmował decyzje o przekazywaniu stoczniom publicznych pieniędzy?
Grzechu pisze:Gdzie byli ci wszyscy eksperci, doradcy i filozofowie w czasie, gdy akces negocjowano? Dlaczego potem kolejny rząd (tak, tak, chodzi mi o ten PiSowski) nie podjął działań zmierzających do renegocjacji?
Nie znali prawa europejskiego? Nie wiedzieli czym to grozi? Nie mieli wizji albo perspektywy? A może mieli jakiś genialny plan, tylko znowu wyborcy im nie zaufali?
Grzechu pisze:Ale skąd w takim razie od dekady (?) taki opór, aby stocznie sprywatyzować? Zwłaszcza, że był to warunek ich dalszego istnienia?
OK, ja nawet mogę się zgodzić z tym, że obecny rząd jest tak głupi, że nie wie jak się do tego zabrać.
Proszę tylko o oświecenie w jaki sposób zabierał się do tego i co zdziałał ten mądry i słuszny rząd... Poprzedni, wcześniejszy, i jeszcze wcześniejszy.
(...)
Jeszcze jedno pytanie, bo rzuciła mi się w oczy mnogość zastosowanych przymiotników 'polskie' - chodzi o to, żeby były POLSKIE stocznie, czy o to, by W POLSCE były stocznie?
Grzechu pisze:Możesz pokrótce wyjaśnić, dlaczego poprzednie rządy pompowały w nasze stocznie publiczne pieniądze zamiast wesprzeć je zamawiając w nich statki?
Grzechu pisze:Napisz proszę co w wypunktowanych przez Ciebie sprawach zrobił rząd PISowski. (Przyznaję się bez bicia, że nawet nie wiem, czy robił cokolwiek - po prostu nie interesuje mnie babranie się w gnojowniku zwanym polityką.)
Jeśli jednak robił (a miał na to sporo czasu!), i jeśli dalej trwa stan rzeczy który krytykujesz (mimo że było sporo czasu na zmiany!), to czy możesz z czystym sumieniem powiedzieć, że ta popierana przez Ciebie opcja jest najskuteczniejsza, najmądrzejsza, najpraktyczniejsza, naj..., naj..., naj...?
Co prawda nie spodziewam się odpowiedzi na którekolwiek z nich - są zbyt niewygodne (ale nie są tendencyjne!!!)...
Niewygodne dlatego, że odpowiadając na nie nijak nie da się zakamuflować co najmniej równie żałosnej niekompetencji i braku mądrości polityków spod znaku PIS, co regularnie atakowanych obecnie na fali populizmu jako jedynych winnych polityków spod znaku PO.

Licząc się ze skrzętnym ich pominięciem (nie pasują do tezy, więc udajemy, że ich nie ma...) deklaruję jednak, że mimo wszystko od czasu do czasu wstawię w ten temat dla przypomnienia powyższy zestawik. (Co 10 postów oponentów? Co 15? Co 20? Zobaczymy...)
Może zrobi się to dla wszystkich nudne, a może jednak spowoduje, że koledzy oponenci chwilkę się zastanowią i być może coś na interesujące mnie - a być może nie tylko mnie - tematy napiszą.
Piotr S.

Nic mi się nie pomyliło. Eli Reifman, Ron Al Dor, Guy Bernstein, Yacov Elinav, Gad Goldstein, Hadas Gazit Kaiser, Uzi Netanel, Naamit Salomon,
Dwóch miało powiązania z siłami zbrojnymi Izraela....Ta spółeczka, która ma przejąć stocznię Trust International NV to organ spółki zorganizowany na podstawie prawa obowiązującego w Antylach Holenderskich.
Matką jest spółka Sapiens International Corporation NV .
gdzie na czele stoią wymienione osoby

http://www.reuters.com/finance/stocks/c ... Officers-5
Al Dor, Roni 48 2005 President, Chief Executive Officer, Director
Salomon, Naamit 45 2003 Director
Elinav, Yacov 64 2005 Director
Netanel, Uzi 73 2005 Director
Bernstein, Guy 41 2007 Director
Gazit Kaiser, Hadas 33 2007 Director
Ben-Chelouche, Eyal 47 2008 Director
Doron, Rami 51 2007 Chief Operating Officer
Giladi, Roni 38 2007 Chief Financial Officer
Reifman, Eli 39 2007 Chairman of the Board

http://www.secinfo.com/drzV3.u4.htm - na tej stronie podane były nazwiska wyżej już wymieniane oraz to , że Trust International NV to córka a dokładniej krzak Sapiens International Corporation NV
tak to wygląda w skrócie .

Powyższa strona nie zawsze sie otwiera a na niej jest to w 4 punkcie

The slate of nominees for election to the Board of Directors of the Company, Eli Reifman, Ron Al Dor, Guy Bernstein, Yacov Elinav, Gad Goldstein, Hadas Gazit Kaiser, Uzi Netanel, Naamit Salomon, Ido Schechter and United International Trust N.V., is submitted to the Shareholders for election to serve as directors of the Company until the next annual general meeting of shareholders of the Company.

Please consider the following information regarding the individuals who will comprise the Company’s Board of Directors, assuming the election of the 10 nominees.

Eli Reifman has served as Chairman of the Board of Directors since January 1, 2007. Mr. Reifman is a Co-founder and President of Emblaze Ltd. ("Emblaze") (LSE: BLZ.L). Prior to his appointment as President of Emblaze in December 2006, Mr. Reifman served as Chief Executive Officer of Emblaze from 2000 to 2006. Emblaze was established as GEO Interactive Ltd. (“GEO”), which was co-founded by Mr. Reifman in 1994. Prior to founding GEO, Mr. Reifman was the head of the Technical Development Department and acting head of all production in the Training Development Center of the Israeli Defense Forces, where he was responsible for producing high-end military simulators.

Ron Al Dor joined the Company as President and Chief Executive Officer in November 2005 and has served as a director of the Company since November 2005. Prior to joining the Company, from August 1996 until 2004, Mr. Al Dor served as President of TTI Team Telecom International Ltd. (“TTI”), a global supplier of operations support systems to communications service providers. Prior to that, Mr. Al Dor served as TTI’s Co-President from November 1995 until August 1996 and its Vice President from September 1992 to November 1995. During his service in the Israeli Air Force, Mr. Al Dor worked on projects relating to computerization in aircrafts. Mr. Al Dor is a graduate of the military computer college of the Israeli Air Force, studied computer science and management at Bar Ilan University and attended the Israel Management Center for Business Administration.

Guy Bernstein has served as a director of the Company since January 1, 2007. Mr. Bernstein joined the Emblaze Group as Chief Financial Officer and member of the Board of Directors in April 2004 and was appointed Group Chief Executive Officer in December 2006. Prior to joining Emblaze, Mr. Bernstein served as Chief Financial and Operations Officer of Magic Software Enterprises (“Magic”) (NASDAQ: MGIC), a position he held since 1999. He also acted as the Interim CEO for Magic’s subsidiaries: MSE Israel Ltd. and Coretech Consulting Group. Mr. Bernstein joined Magic from Kost Forer Gabbay & Kasierer, a member of Ernst & Young Global, where he acted as senior manager from 1994 to 1997. Mr. Bernstein is a Certified Licensed Public Accountant and holds a BA in Accounting and Economics from Tel Aviv University.

Gad Goldstein has served as a director of the Company since 2002. He has served as President of Formula Systems (1985) Ltd. (“Formula”) (NASDAQ: FORTY and TASE: FORT) since 1995 and as a director of Formula since 1985. Between 1985 and 1995, Mr. Goldstein was Vice President of Formula. Mr. Goldstein is Chairman of the Board of BluePhoenix Solutions Ltd. (“BluePhoenix”) (NASDAQ: BPHX) and serves as a director of Matrix IT Ltd., Magic, Formula Vision Technologies Ltd. and other companies in the Formula Group. Mr. Goldstein holds a BA in economics and an MA in business administration, both from Tel Aviv University.

Hadas Gazit Kaiser has served as a director of the Company since July 1, 2007. She has served as the Chief Financial Officer and Finance Director of Emblaze since December 2006. From August 2005 until she became CFO, Ms. Gazit Kaiser served as the Vice President-Finance of Emblaze and the Chief Financial Officer of Emblaze Mobile. From August 2003 to August 2005, Ms. Gazit Kaiser served as the Budget Control Manager of TTI. From August 2000 to August 2003, Ms. Gazit Kaiser acted as a manager at Kost, Forer Gabbay & Kasierer. Ms. Gazit Kaiser holds a BA in Economics and Accounting and an MBA degree in Finance, both from Tel Aviv University, and is a Certified Public Accountant in Israel.

Naamit Salomon has served as a director of the Company since September 2003. She has held the position of Vice President, Finance of Formula since August 1997. Ms. Salomon also serves as a director of Magic and BluePhoenix. From 1990 through August 1997, Ms. Salomon was a controller of two large, privately held companies in the Formula Group. Ms. Salomon holds a BA in economics and business administration from Ben Gurion University and an LL.M. from the Bar-Ilan University.

Yacov Elinav has served as a director of the Company since March 2005. For over 30 years, Mr. Elinav served in various positions at Bank Hapoalim B.M., which is listed on the London and Tel Aviv Stock Exchanges, including over 10 years as a member of the Board of Management, responsible for subsidiary and related companies. From 1992 through 2006, Mr. Elinav served as Chairman of the Board of Directors of Diur B.P. Ltd., the real estate subsidiary of Bank Hapoalim. Since August 2004, Mr. Elinav has served as Chairman of the Boards of Directors of DS Securities and Investments, Ltd. and DS Provident Funds Ltd. Mr. Elinav also serves on the Board of Directors of several other public and private companies. Mr. Elinav is an independent director.

Uzi Netanel has served as a director of the Company since March 2005. He has served as Chairman of the Board of Directors of Maccabi Group Holdings Ltd. since 2005, as Chairman of the Board of Directors of MLL Software & Computers Industries Ltd. since 2004 and as Chairman of the Executive Committee of Carmel Olephines since 2004. From 2001 through 2003, Mr. Netanel served as a partner in the FIMI Opportunity Fund. From 1993 through 2001, he served as Active Chairman of Israel Discount Capital Markets and Investments Ltd. From 1997 to 1999, Mr. Netanel served as Chairman of Poliziv Plastics Company (1998) Ltd. Mr. Netanel also serves on the Board of Directors of Israel Oil Refineries, Frutarom Industries and Caeserea-Vardinon Textiles. Mr. Netanel is an independent director.

Ido Schechter has served as a director of the Company since June 2006. He has served as the Chief Executive Officer of Top Image Systems Ltd. (“TIS”) since January 2002 and has been a director of TIS since December 2004. From January 2001 until he became CEO, Dr. Schechter was Vice President of TIS’ ASP, an initiative of TIS to offer data collection services via the Internet. Prior to that Dr. Schechter served as TIS’s Vice President of Sales from August 1996 until January 2001. From January 1995 until August 1996, Dr. Schechter served as General Manager of Super Image, a former affiliate of TIS, which operated a form processing service bureau. From August 1993 to December 1994, Dr. Schechter oversaw the start-up of automatic form processing services at Israel Credit Cards, Ltd. From 1991 to 1993, Dr. Schechter was a research scientist at the Horticultural Research Institute of Ontario, Canada. Dr. Schechter received his Ph.D. and M.Sc. in Plant Physiology from the University of Guelph in Ontario, Canada and his BS from the Hebrew University in Israel. Dr. Schechter is an independent director.

United International Trust N.V. (“UIT”) is a corporate body organized and existing under the laws of the Netherlands Antilles. It, or one of its predecessor entities, has provided the Company with corporate-related services since April 1990, including serving as the Company’s transfer agent and register, maintaining the corporate-related records of the Company, and filing various corporate documents and the annual corporate tax return with the governmental authorities in the Netherlands Antilles. UIT was established by former shareholders of Intertrust (Curaçao) N.V., which subsequently operated under the names of MeesPierson Intertrust (Curaçao) N.V. and Fortis Intertrust (Curaçao) N.V.

A majority of the votes cast is required for the election of the Board of Directors.
Marek T

Post autor: Marek T »

Piotr S. pisze:... to to sama grupa ludzi która była z ...wiązana z Fortis Intertrust który czynił zakusy na stocznię już w roku 2007. Znaczy się wszystko poszło tak jak miało pójść - doprowadzono do upadłości jak podpowiadała komisarz Kroes i majątek idzie w odpowiednie ręce i to za cene jednego większego statku ciekawe ile ci nowi inwestorzy musieli by zapłacić za zbudowanie takiego zakładu od podstaw wyszkolenie ludzi itp .
Polecam książkę "Oko w piramidzie". Tam jest wszystko wytłumaczone - co to są za ludzie, jakie są ich metody i cele, gdzie działają ...
Wszystko tam jest.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Piotr S. pisze:Nic mi się nie pomyliło...
Śmiać się czy płakać? A może jedno i drugie razem?
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

Eeeee tam. Nie ma co gadać.
Przecież wiadomo że winni są Żydzi, komuchy, mutanci, masoni, cykliści i kosmici.
Wszyscy, tylko nie my.
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
ODPOWIEDZ