no jak tak mowisz ,ale ktos sie napracowalMiKo pisze:Dział z modelami jest gdzie indziej
Identyfikacja okrętów
Re: Identyfikacja okrętów
podobno MikumaALF pisze:Mogami podczas bitwy pod Midway.

Na portalach modelarskich często jest "typ Mikuma".
Jacku, Ty tak na poważnie, że tamto jest Mogami? 
To ja dam inny model, na uwięzi w dodatku:

To ja dam inny model, na uwięzi w dodatku:

Pewnie, że prawdziwe.
Jeśli to Mogami staranował Mikumę, to na Twoim zdjęciu jest Mikuma - ze szczelinami w burcie od zderzenia, a na moim Mogami - z oderwanym/skrzywionym/zgniecionym dziobem.
Zresztą, Ty wcześniej skopiowałeś ze strony http://padresteve.com/2012/06/05/compou ... at-midway/, gdzie nawet plik jest podpisany Mikuma.
No i to zdjęcie zgadza się z pozostałymi znanymi zdjęciami agonii Mikumy.
Chyba, że to Mikuma staranował Mogami - sytuacja analogiczna do zamiany w starszych żródłach Fuso z Yamashiro, w Surigao oczywiście.
Jeśli to Mogami staranował Mikumę, to na Twoim zdjęciu jest Mikuma - ze szczelinami w burcie od zderzenia, a na moim Mogami - z oderwanym/skrzywionym/zgniecionym dziobem.
Zresztą, Ty wcześniej skopiowałeś ze strony http://padresteve.com/2012/06/05/compou ... at-midway/, gdzie nawet plik jest podpisany Mikuma.
No i to zdjęcie zgadza się z pozostałymi znanymi zdjęciami agonii Mikumy.
Chyba, że to Mikuma staranował Mogami - sytuacja analogiczna do zamiany w starszych żródłach Fuso z Yamashiro, w Surigao oczywiście.
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 23:24 przez wpk, łącznie zmieniany 1 raz.
cos za dokladne to zdjecie ,niektorzy mowia ze to fake
Wg mnie na 99,9% jest prawdziwe... trochę się na tym, powiedzmy, znam. 
Ale nawet jeśli fake, to i tak dotyczy Mikumy... jeśli to on został staranowany przez Mogami a nie odwrotnie.
Porównaj sobie sąsiednie zdjęcie ze strony, którą zacytowałeś - http://www.combinedfleet.com/ships/mogami - to ten sam wrak w szerszym ujęciu, tyle, że już podpisany Mikuma.
Ewidentny błąd, który wisi u nich od dawna.
Ale nawet jeśli fake, to i tak dotyczy Mikumy... jeśli to on został staranowany przez Mogami a nie odwrotnie.
Porównaj sobie sąsiednie zdjęcie ze strony, którą zacytowałeś - http://www.combinedfleet.com/ships/mogami - to ten sam wrak w szerszym ujęciu, tyle, że już podpisany Mikuma.
Ewidentny błąd, który wisi u nich od dawna.
tamte inne zdjecia to wszyscy znali ,tego nie widzialem wczesniej stad moje watpliwosci
To oczywiscie Mikuma. Czy prawdziwe nie wiem. Moze i tak. Ale wyglada strasznie sztucznie, szczegolnie przejscia miedzy burta a morzem, czy nadbudowkami a dymem. Do tego detale typu relingi sa wyjatkowo dobrze widoczne a na tego typu zdjeciach przewaznie ich nie widac. Jak znajde jakas fotke lepsza z toniecia Mikumy to sprobuje porownac.
Wygląda sztucznie, bo jest:
- poruszone,
- prawdopodobnie nie najlepiej zeskanowane czy też inaczej zdigitalizowane,
- najprawdopodobniej jest którąś z kolei kopią kopii, przy czym każda z nich mogła być poddawana obróbce typu podbijanie kontrastu i wyostrzanie w celu uwypuklenia szczegółów, na to nakładają się straty/artefakty przy każdej kolejnej kompresji typu jpg.
Jeśli masz/znajdziesz zdjęcia w dużej (większej niż powszechnie dostępne) rozdzielczości, to poprosiłbym o udostępnienie, ponieważ sam bardzo chętnie porównam.
- poruszone,
- prawdopodobnie nie najlepiej zeskanowane czy też inaczej zdigitalizowane,
- najprawdopodobniej jest którąś z kolei kopią kopii, przy czym każda z nich mogła być poddawana obróbce typu podbijanie kontrastu i wyostrzanie w celu uwypuklenia szczegółów, na to nakładają się straty/artefakty przy każdej kolejnej kompresji typu jpg.
Jeśli masz/znajdziesz zdjęcia w dużej (większej niż powszechnie dostępne) rozdzielczości, to poprosiłbym o udostępnienie, ponieważ sam bardzo chętnie porównam.
Nic ciekawego nie znalazłem. Ale na tym zaznaczyłem fragment chyba dość mocno się róźniący od tego podejrzanego zdjęcia (choćby układ bulajów). Ale może to kwestia perspektywy innej.

W dalszym ciągu jestem przeciw "teorii spiskowej".
Dodam tylko, że oprócz edycyjnych zniekształceń, jakie już wymieniłem, może być jeszcze retusz - szczególnie styk burty z wodą, na który zwróciłeś już uwagę.
Jacek (Alf) - mógłbyś zabrać głos jako, bądź co bądź, doświadczony fotograf i moderator forum fotograficznego.
Dodam tylko, że oprócz edycyjnych zniekształceń, jakie już wymieniłem, może być jeszcze retusz - szczególnie styk burty z wodą, na który zwróciłeś już uwagę.
Jacek (Alf) - mógłbyś zabrać głos jako, bądź co bądź, doświadczony fotograf i moderator forum fotograficznego.
W mojej skromnej opinii jest to jeden i ten sam okręt i żadne ze zdjęć nie przedstawia modelu.
To co zaznaczył Miko widać też wyraźnie na drugim zdjęciu (może oprócz tych dużych otworów). Zaznaczyłem też jak są ustawione oba działa p-lot - jedno lekko podniesione, drugie pod kątem prostym. Można to rozpoznać mimo różnej perspektywy.

To co zaznaczył Miko widać też wyraźnie na drugim zdjęciu (może oprócz tych dużych otworów). Zaznaczyłem też jak są ustawione oba działa p-lot - jedno lekko podniesione, drugie pod kątem prostym. Można to rozpoznać mimo różnej perspektywy.

Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
I o te otwory właśnie mi chodzi