Zdjęcia okrętów PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Iron Duke

Re: Zdjęcia okrętów PMW

Post autor: Iron Duke »

karol pisze:Ale wracając do meritum, skąd odrapana farba na świeżo pomalowanym okręcie?
No w sumie parę głębinówek wybuchło mu w okolicy. Może to stąd?

8)
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Post autor: ramm »

Garland w 1942 roku

(błędne malowanie)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-12-22, 07:23 przez ramm, łącznie zmieniany 2 razy.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Z okazji Swiat

Obrazek

W Polsce chyba nie publikowane.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

ramm pisze:Jakieś takie podobne 8)
Obrazek

Można doprecyzować, ORP Grom :-D
Załączniki
Grom....jpg
Grom....jpg (60 KiB) Przejrzano 9475 razy
original agence france presse 1939 marins polonais au cours d un exercice de tir.jpg
original agence france presse 1939 marins polonais au cours d un exercice de tir.jpg (125.85 KiB) Przejrzano 9475 razy
Marek T

Post autor: Marek T »

ramm pisze:Garland w 1942 roku
Według mnie kolory są nałożone odwrotnie: ciemne plamy powinny być zielone, a jaśniejsze - błękitne.

Nawiasem mówiąc, ten kamuflaż sprawia trochę problemów. W sumie jest bardzo podobny do kamuflażu typu WA, ale sprawia wrażenie, jakby miał więcej kolorów. Kiedyś widziałem to zdjęcie opisane jako kamuflaż "Admiralty Disruptive".
Jest znane zdjęcie GARLANDA w typowym malowaniu WA (trójkolorowym: zielony, niebieski i biały), a tutaj mamy jakiś dodatkowy kolor (mieszankę zielonego i błękitu??). Chyba, że uznamy ten kolor pośredni za wypłowiały zielony...
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Zrobiłem prosty eksperyment. Moim zdaniem HMCS Restigouche jest podobnie pomalowany, więc na podstawie tego zdjęcia pomalowałem naszego Garlanda. Nie korzystam z żadnych schematów czy tabel z kolorami. Staram się wzorować na kolorowych zdjęciach i filmach. To jakby niezależne śledztwo i jeżeli moje kolory pokrywają się z ogólna wiedza historyków to dla mnie tylko dowód że idę w dobrym kierunku.
Obrazek

Zrobiłem aktualizację tzn zamieniłem miejscami zielony i niebieski
Obrazek

Dla przypomnienia wygląd przed
Obrazek

P.S. Kolory mogą się okazać się inne na różnych komputerach. Ja mam skalibrowany monitor, dlatego oboje możemy pisać o tym samym, ale inaczej to odbierać :wink:
Ostatnio zmieniony 2014-12-22, 07:24 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

AvM pisze:Z okazji Swiat

Obrazek

W Polsce chyba nie publikowane.
Noo tak, pusty, dlatego widać załamanie linii dziobnicy, tak w sumie zanurzone pod normalnym obciążeniem.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Marek T

ramm pisze:Zrobiłem prosty eksperyment. Moim zdaniem HMCS Restigouche jest podobnie pomalowany, więc na podstawie tego zdjęcia pomalowałem naszego Garlanda.
No cóż, dopasowanie jest cokolwiek arbitralne.
Na "eksperymencie" poniżej kolory na kadłubie zgadzają się dokładnie z moją wersją, tylko kolory na kominach są zamienione.
Załączniki
GARLAND kamuflaz 1942.jpg
GARLAND kamuflaz 1942.jpg (197.79 KiB) Przejrzano 9439 razy
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Pytanie techniczne w jaki sposób zrobiłeś czarno-białe zdjęcie, zmieniałeś coś w cieniach, w kontraście, wzmacniałeś zielony itp.?
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Marek T

W obrazku RGB wybrałem kanał "niebieski".
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Obaj wykorzystując to samo zdjęcie uzyskaliśmy różne wyniki. Jeden rabin powie tak, a inny rabin powie nie. No nic, oboje nie możemy mieć racji. Teraz rozumiem co miałeś na myśli pisząc, że te malowanie sprawia pewne problemy.
A jakie jest Twoje zdanie czy uważasz, że tam jest ten dodatkowy kolor. Bo ja uważam, że go nie ma i Garland w 1942 był tak pomalowany tj. biały, niebieski, zielony. Kwestia tylko w jakiej kolejności.

Nasze postrzeganie kamuflażu może być zaburzone zależności od otoczenia.Nie jestem dobrym mówcą dlatego posłużę się tutaj znanym doświadczeniem. Pole A i B ma ten sam kolor. dowód
Obrazek

Przez to uważam że tam nie ma 4 koloru, jest ten sam.

Jeszcze jedna prośba do forumowiczów i do Ciebie Marku, bo tak sobie koloruję a nawet nie wiem jakiej terminologii używać jakbyś nazwał ten schemat kamuflażu na Garlandzie 1942? Western Approaches ?
A Krakowiak w 1942 co to za schemat.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-12-22, 07:11 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Marek T

ramm pisze:Oboje wykorzystując to samo zdjęcie
Czemu "oboje"?
Myślałem, że "obaj"...
Marek T

ramm pisze:1. uzyskaliśmy różne wyniki...
2. ...czy uważasz, że tam jest ten dodatkowy kolor.
3. A Krakowiak w 1942 co to za schemat.
ad 1. Sprawa jest jednoznaczna - pisze o tym np. Alan Raven w zeszycie "Warship Perspective - Camouflage Volume 2: Royal Navy 1942" na str. 2. Podpis do zdjęcia GARLANDA (poniżej) w malowaniu WA brzmi tam:
A good example of how colours can appear to be quite different in tone when certain type of film is used to take the pictures.
In this instance the pale Western Approaches Green shows up as a dark tone, even allowing for inconsistencies between individual prints.

W okresie II wojny światowej używano przeważnie filmów panchromatycznych, w których kolor zielony był oddawany ciemniej, aniżeli powinien. Warto trochę poguglać na ten temat. Wcześniej używano filmów ortochromatycznych, które z kolei zaciemmniały fragmenty czerwone. Przez to na starych zdjęciach (takich z I wojny światowej i nieco późniejszych) polscy marynarze maja czarne twarze i wyglądają jakby byli bardzo mocno opaleni.
ad 2. Myślę, że nie. Prawdopodobnie do typowego trójkolorowego schematu "Western Approaches" dodali na dziobie dodatkowe kolorowe panele w górnej części kadłuba, być może zielone.
ad 3. Wygląda na typowy kamuflaż dwukolorowy "Western Approaches", biało-błękitny.
Załączniki
Pol - GARLAND 1942.jpg
Pol - GARLAND 1942.jpg (44.13 KiB) Przejrzano 9387 razy
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Cenne informacje, dzięki.
Jak przyjdę do domu poprawię schemat, a stary wywalę, żeby nikogo nie wprowadzał w błąd.

Ten biały na Krakowiaku nie jest stricte białym. To taki b.jasny zielony.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Marek T

ramm pisze:Ten biały na Krakowiaku nie jest stricte białym. To taki b.jasny zielony.
Skąd wiadomo, że był malowany seledynem i błękitem?
Skąd wiadomo, że właśnie taki kształt miały plamy na dziobie?
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Wiadomo to ze zdjęć z wizyty Raczkiewicza na Ślązaku i Krakowiaku 30 sierpnia 1942 r.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
ODPOWIEDZ