Polska Kanonierka Kolonialna

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Zulu Gula

Post autor: Zulu Gula »

gen. baron Piotr Wrangel pisze:Czyli jeżeli dajemy im pm-y to rezygnujemy z rkm-ów i ckm-ów?
Chociaż jeden ckm-ik. ;)
No nie, z długolufowej broni maszynowej nie wolno rezygnować.
Niemniej obfite wyposażenie oddziału desantowego w broń maszynową powinno być prorytetem.
W wioskach murzyńskich le[piej walic seriami z peemu jak kolbą (bo może jej braknąć).
karolk

Post autor: karolk »

Zulu Gula pisze:
karolk pisze:przecież na śródokręciu na górnym pokładzie opodal barkasu znajdują się dwa stanowiska burtowe doskonałych dział francuskich kalibru 100 milimetrów opelot :)
oczywiście znakomite działa Vickersa kalibru 40 milimetrów, takie same, jak na prześwietnym okrecie artyleryjskim Mazur, też należy zainstalować co najmniej dwa, może więcej... :)
To ja zamiast francuskich "znakomitych" poproszę brytyjskie Vickersa wzór XVI. Sporo lepsiejsze.
ale doskonałych nie oznacza znakomitych Zulu! Vickersy bez wątpienia lepszejsze, nie mniej jednak coś framcuskiego musimy zainstalować, coby nam nie przeszkadzali w tech kolonjach, no nie! :) dlatego doskonałość tychże jest innej natury, niż się powszechnie uważa :roll:
Zulu Gula

Post autor: Zulu Gula »

karolk pisze:
Zulu Gula pisze:
karolk pisze:przecież na śródokręciu na górnym pokładzie opodal barkasu znajdują się dwa stanowiska burtowe doskonałych dział francuskich kalibru 100 milimetrów opelot :)
oczywiście znakomite działa Vickersa kalibru 40 milimetrów, takie same, jak na prześwietnym okrecie artyleryjskim Mazur, też należy zainstalować co najmniej dwa, może więcej... :)
To ja zamiast francuskich "znakomitych" poproszę brytyjskie Vickersa wzór XVI. Sporo lepsiejsze.
ale doskonałych nie oznacza znakomitych Zulu! Vickersy bez wątpienia lepszejsze, nie mniej jednak coś framcuskiego musimy zainstalować, coby nam nie przeszkadzali w tech kolonjach, no nie! :) dlatego doskonałość tychże jest innej natury, niż się powszechnie uważa :roll:
Karol, patrzysz na sprawę przez pryzmat Mirage'a.
Nie wystarczy, że nam skorupe zbudowali i zwodowali?
Zresztą chcecie armaty gławnowo kalibra włoskie, uniwersalne francuskie, jak Wy dacie radę z amunicją?

No może do francuskiej armaty amunicja by się znalazła, bo niedaleko Dakar.
karolk

Post autor: karolk »

otóż to! otóż to, trafne spostrzeżenie, Dakar niamal w zasięgu wzroku :lol: z Miragem to był błąd nad błędy, szczególnie w perspektywie Wojny w Zatoce, jedna pieczeń nam zwyczajnie uciekła... :-(
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Diesel

Post autor: Diesel »

Dzięki Smoku za informację o planach polskich OL,rysunki niestety u mnie nie chodzą , może coś naprawiłem w odbiorze. Nawiązując do tematu postu to mam pytanie jaką wielkość koloni przewidujemy, bo jeśli niewielką to wystarczy zmodernizowany "Haller" jeśli większą to Gryf mod. Jeżeli jednak będzie to kolonia wielkości terytorium Polski to coś wielkości Bałtyka mod. była by wskazana niemniej jednak modernizacja tego grata to marnowanie pieniędzy,może znalazło by się coś z demobilu Szwedów,Norwegów czy Holendrów chodzi mi oPOW.
Awatar użytkownika
gen. baron Piotr Wrangel

Post autor: gen. baron Piotr Wrangel »

http://www.drugawojnaswiatowa.org/forum ... 435#134435
Tu jest wątek, nie jest to kolonia,
w Liberii owa jednostka ma poprostu nas reprezentowac. :lol:
Nad Kamerunem myśle, ale chyba nic tam nie damy.
Co do Liberii myślę aktualnie nad Gdynią mod. lub Hallerem.

Smoku ładne rysunki, dzięki (ta druga to Wilja?).

Pozdrawiam.
"Już czwartą dobę płonie stanica
Goreje pod nogami Dońska ziemia
NIe upadajcie na duchu poruczniku Galicyn
Kornecie Oboleński siodłajcie konia."

Białogwardzista z www.dws.org.pl
Adam Leszczyński GG:5607859
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

gen. baron Piotr Wrangel pisze:http://www.drugawojnaswiatowa.org/forum ... 435#134435
Tu jest wątek, nie jest to kolonia,
w Liberii owa jednostka ma poprostu nas reprezentowac. :lol:
Nad Kamerunem myśle, ale chyba nic tam nie damy.
Co do Liberii myślę aktualnie nad Gdynią mod. lub Hallerem.

Smoku ładne rysunki, dzięki (ta druga to Wilja?).

Pozdrawiam.
Wodnik nieskonczony.

Tam jest tez KL 12x 133. pb 102. pr 33w

Drugie to jakis standardowy transportowiec z CCAW.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Smoku bede wdzieczny za nieuzywanie moich rysunkow bez mojej zgody. Prosze je usunac z serwera.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

crolick pisze:Smoku bede wdzieczny za nieuzywanie moich rysunkow bez mojej zgody. Prosze je usunac z serwera.
dobra dobra
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

SmokEustachy pisze:dobra dobra
Nie dobra dobra, tylko to jest moja wlasnosc intelektualna i nie masz prawa jej wykorzystywac bez mojej zgody. A poniewaz jej nie utrzymales jestes prawnie zobowiazany do usuniecia tych rysunkow z serwera.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

crolick pisze:
SmokEustachy pisze:dobra dobra
Nie dobra dobra, tylko to jest moja wlasnosc intelektualna i nie masz prawa jej wykorzystywac bez mojej zgody. A poniewaz jej nie utrzymales jestes prawnie zobowiazany do usuniecia tych rysunkow z serwera.
Dobra dobra x2.
To idz ich szukaj na tym serwerze.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Fe nieładnie, fe niedobrze, jak Pan może Panie Smoku :oops:
Fax et tuba
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Dziekuje
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

crolick pisze:Dziekuje
Najpierw trza bylo.
Ale one tam sa dalej!
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

ORP „Wodnik”

No właśnie pracuję nad tą jednostką. Zastanawiam się nad koncepcją masztu. Dalej – uzbrojenie: 6x120 3xII, 2 stanowiska na dziobie, jedno na śródokręciu, na nadbudówce, w stanowiskach kolonialnych. 4x40 2xII. Zastanawiam się, czy dobrym pomysłem jest ulokowanie ich po obydwóch stronach nadbudówki dziobowej, coś jak na Burzy, tylko z takimi dużymi falochronami na burcie, na skrzydłach pomostu. Dalej – 2 podwójne nkm plot. Dalej – kolonialna wyrzutnia torped 550mm – 3 rury. Cała rufa wolna.
Można tam instalować kutry desantowe. Nie wiem, czy taki duży 20-metrowy byłby dobry, a może mniejsze? Na samej rufie wodnosamolot rozpoznawczy Swordfisch z torpedą. Kurde – ma ktoś może takiego berbecia?

Głownie to nie wiem ,czy z rufą to dobry pomysł jest. Może mniej kutrów, ale nadbudówkę na śródokręciu przedłużyć trochę?

Na rufie pod pokładem pomieszczenia dla desantu.
Zaś po demontażu wyposażenia kolonialnego na pokładzie mamy dużo miejsca na miny.

Okręt ma 120 metrów długości około, 10 dodałem na dziobie /żeby poprawić dzielność morską – jest też duży wznios pokładu/ i 10 na rufie – w porównaniu do ORP „Gryf”

Desant ma do dyspozycji 2 armaty górskie, albo 2 lekkie haubice kolonialne 75mm, ponadto 2 półstałe działka 40mm, można je zamontować na „Wodniku”, albo na kutrach desantowych, albo ustawić na lądzie. Ponadto 4 moździerze i 2 „Łaziki”.
ODPOWIEDZ