Fajne fotki

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek T

Post autor: Marek T »

Już to zamieszczałem na poprzednim Forum, ale podoba mi się i jeszcze raz powtórzę.
Obrazek
shigure

Post autor: shigure »

seawolf pisze:Nie zapominajmy, ze te Niemiaszki tez juz sie wstrzelaly. Pozbawienie Gryfa boforsow bylo w skutkach gorsze niz uszkodzenia niemieckie.
Oba nasze okręty ściągneły niemiecką uwagę umożliwiając baterii Laskowskiego wstrzelanie się ... Lutjensowi trzeba przyznac iż postąpił zgodnie z przysłowiem - madry tchórz zawsze wie kiedy uskoczyć ...
Czy pozbawienie Gryfa Boforsów tak wiele by zmieniło po południu ?
shigure

Marku - nie dziwie się ponieważ Błyskawica wyglada tu wspaniale
Gość

Post autor: Gość »

Hi!
Gryf otrzymal nie tylko trafienia w 40mm ale rownierz w maszynownie w ktorej wybuch pozar, trzeba bylo zatopic magazyn amunicji zeby nie wybuchla czyli dosc ciezke uszkodzenia.....
byli tez zabici i ranni...
Ch.
Marek T

shigure pisze:Marku - nie dziwie się ponieważ Błyskawica wyglada tu wspaniale
Nawet w skali 1:100.
Gość

Anonymous pisze:Hi!
Gryf otrzymal nie tylko trafienia w 40mm ale rownierz w maszynownie w ktorej wybuch pozar, trzeba bylo zatopic magazyn amunicji zeby nie wybuchla czyli dosc ciezke uszkodzenia.....
byli tez zabici i ranni...
Ch.
Czy to jest prawda?
Andrzej J.
shigure

Pociski czwartej salwy trafiły Gryfa.W wynkiu tych trafień uszkodzeniu uległa lewa maszyna , unieruchomione zostały różnież urzadzenia odwadniające , uległy awarii pompy przeciwpożarowe.Nastepne pociski wznieciły pożary na rufie i dziobie okrętu.Odłamki uszkodziły nadbudówkę , a w niej kancelarięi kuchnię okrętową.Śmierć ponióśł ppor.Dandelski oraz kilku marynarzy.Bezpośrednie zagrozenie wybuchu amunicji wpłyneło na podjęcie decyzji opróżnienia komór amunicyjnych a następnie ich zatopienia.
- cytat z "Stawiacz min Gryf - Zdzisława Golanka.
Gość

Dużo tego. Czy ktoś fotografował kampanie wrześniowa na Helu, np. uszkodzenia? A niemieckie foty po zdobyciu i ze złomowan, podnoszeń, etc.?
Andrzej J.
Marek T

Re Hel i kampania wrześniowa:
Znane są fotki zrobione przez Niemców po zakończeniu walk. Istnieje album pokazujący umocnienia na Wybrzeżu. W "Nauticusie" i paru książkach publikowane były zdjęcia wraków. Ale w sumie ilość tych zdjęć jest ograniczona i obracamy się w kręgu kilkunastu fotografii.
Na pewno jest trochę albumów prywatnych - ale jak do nich dotrzeć?
BTW: niedawno jedno z pism ("Odkrywca"??) publikował kolorowe zdjęcia, m.in. z Gdyni, po zakończeniu walk. Wynika z tego, że takie zdjęcia muszą być - najprawdopodobniej w Bundesarchiw.
Polskich zdjęć nie widziałem. Myślę (ale nie jest to niczym poparte), że w momencie kapitulacji Niemcy mogli zarekwirować wszystkie aparaty fotograficzne. Wówczas znów wracamy do archiwów niemieckich.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

dobrej zabawy! :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Marek T

Tak, właśnie te fotki miałem na myśli.
shigure

Marku a co to ma wspólnego z Gryfem ?
Marek T

Odpowiadałem na pytanie AMJ o zdjęcia z kampanii wrześniowej na Helu, Crolick podesłał zdjęcia, a GRYF jest tutaj OT.

Crolick - na trzecim zdjęciu to są chyba krypy minowe?
Ostatnio zmieniony 2004-03-12, 22:35 przez Marek T, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wpk
Kontakt:

Post autor: wpk »

shigure pisze:Marku a co to ma wspólnego z Gryfem ?
To też nie ma, za to jak w temacie...

Obrazek
Gość

To jakiś niemiecki Werka. Tego chyba samego malarza propagandzisty Kriegsmarine mam pos\cztówke z U-bootem.
andrzej J.
Gość

Marek T pisze:Odpowiadałem na pytanie AMJ o zdjęcia z kampanii wrześniowej na Helu, Crolick podesłał zdjęcia, a GRYF jest tutaj OT.

Crolick - na trzecim zdjęciu to są chyba krypy minowe?
Optowałym za stawiaczami sieci z t. 3 Gronera - vide charakterystyczne wytyki. Kominy piszczałkowate maja niczym stare pogłebiarki, ale to mylace wrażenie
Andrzej J.
ODPOWIEDZ