Fajne fotki
Oba nasze okręty ściągneły niemiecką uwagę umożliwiając baterii Laskowskiego wstrzelanie się ... Lutjensowi trzeba przyznac iż postąpił zgodnie z przysłowiem - madry tchórz zawsze wie kiedy uskoczyć ...seawolf pisze:Nie zapominajmy, ze te Niemiaszki tez juz sie wstrzelaly. Pozbawienie Gryfa boforsow bylo w skutkach gorsze niz uszkodzenia niemieckie.
Czy pozbawienie Gryfa Boforsów tak wiele by zmieniło po południu ?
Pociski czwartej salwy trafiły Gryfa.W wynkiu tych trafień uszkodzeniu uległa lewa maszyna , unieruchomione zostały różnież urzadzenia odwadniające , uległy awarii pompy przeciwpożarowe.Nastepne pociski wznieciły pożary na rufie i dziobie okrętu.Odłamki uszkodziły nadbudówkę , a w niej kancelarięi kuchnię okrętową.Śmierć ponióśł ppor.Dandelski oraz kilku marynarzy.Bezpośrednie zagrozenie wybuchu amunicji wpłyneło na podjęcie decyzji opróżnienia komór amunicyjnych a następnie ich zatopienia.
- cytat z "Stawiacz min Gryf - Zdzisława Golanka.
- cytat z "Stawiacz min Gryf - Zdzisława Golanka.
Re Hel i kampania wrześniowa:
Znane są fotki zrobione przez Niemców po zakończeniu walk. Istnieje album pokazujący umocnienia na Wybrzeżu. W "Nauticusie" i paru książkach publikowane były zdjęcia wraków. Ale w sumie ilość tych zdjęć jest ograniczona i obracamy się w kręgu kilkunastu fotografii.
Na pewno jest trochę albumów prywatnych - ale jak do nich dotrzeć?
BTW: niedawno jedno z pism ("Odkrywca"??) publikował kolorowe zdjęcia, m.in. z Gdyni, po zakończeniu walk. Wynika z tego, że takie zdjęcia muszą być - najprawdopodobniej w Bundesarchiw.
Polskich zdjęć nie widziałem. Myślę (ale nie jest to niczym poparte), że w momencie kapitulacji Niemcy mogli zarekwirować wszystkie aparaty fotograficzne. Wówczas znów wracamy do archiwów niemieckich.
Znane są fotki zrobione przez Niemców po zakończeniu walk. Istnieje album pokazujący umocnienia na Wybrzeżu. W "Nauticusie" i paru książkach publikowane były zdjęcia wraków. Ale w sumie ilość tych zdjęć jest ograniczona i obracamy się w kręgu kilkunastu fotografii.
Na pewno jest trochę albumów prywatnych - ale jak do nich dotrzeć?
BTW: niedawno jedno z pism ("Odkrywca"??) publikował kolorowe zdjęcia, m.in. z Gdyni, po zakończeniu walk. Wynika z tego, że takie zdjęcia muszą być - najprawdopodobniej w Bundesarchiw.
Polskich zdjęć nie widziałem. Myślę (ale nie jest to niczym poparte), że w momencie kapitulacji Niemcy mogli zarekwirować wszystkie aparaty fotograficzne. Wówczas znów wracamy do archiwów niemieckich.
Odpowiadałem na pytanie AMJ o zdjęcia z kampanii wrześniowej na Helu, Crolick podesłał zdjęcia, a GRYF jest tutaj OT.
Crolick - na trzecim zdjęciu to są chyba krypy minowe?
Ostatnio zmieniony 2004-03-12, 22:35 przez Marek T, łącznie zmieniany 1 raz.
Optowałym za stawiaczami sieci z t. 3 Gronera - vide charakterystyczne wytyki. Kominy piszczałkowate maja niczym stare pogłebiarki, ale to mylace wrażenieMarek T pisze:Odpowiadałem na pytanie AMJ o zdjęcia z kampanii wrześniowej na Helu, Crolick podesłał zdjęcia, a GRYF jest tutaj OT.
Andrzej J.