Statek Minowo-Gazowy MĄTWA
Re: Statek Minowo-Gazowy MĄTWA
A jesteś pewien , że to zdjęcie zrobiono po wydobyciu ? Na jakiej głębokości mogli ja zatopić ? Aby cala była pod wodą potrzeby by było co najmniej 2,5 m głębokości . Jeśli były płycizny to znalezienie 1,5 m głębiny już było problemem , więc równie dobrze fotka może przedstawiać osadzoną na dnie jednostkę na głębokości 1,5 m. Albo w tym miejscu została zatopiona i tak ją sfotografowano , albo przyholowano ja tu i osadzono ponownie na dla dla bezpieczeństwa .
Wiem , że o tym dyskutowaliśmy , ale nie padła ostateczna decyzja . Zaraz postaram się przytoczyć moje argumenty.
Wiem , że o tym dyskutowaliśmy , ale nie padła ostateczna decyzja . Zaraz postaram się przytoczyć moje argumenty.
W ksaizce cytowanej jest spis podnioszonmych jednostek
MATWA zatopiona 108km rzeki Prypec ponizej Lachwinskoj przeprawy
Podniesiony RASO DVF 25-30.09.1939
PS . Zdjecie tu kilkakrotnie zamieszczeone pochodzi wlasnie z niej,
(wynk to z podpisu)
MATWA zatopiona 108km rzeki Prypec ponizej Lachwinskoj przeprawy
Podniesiony RASO DVF 25-30.09.1939
PS . Zdjecie tu kilkakrotnie zamieszczeone pochodzi wlasnie z niej,
(wynk to z podpisu)
Tak wiem , ale nie ma na jakiej głębokości , ani też nie możesz wykluczyć że jeśli ją wydobyto to przyholowano do brzegu i osadzono czasowo na dnie ?

Najpierw ja przytoczę moje argumenty za tym iż jest to jednostka zatopiona do połowy a potem ty mi przytocz swoje , że jednak się mylę.
1. Żółta kreska z prawej
strony. Na Mątwie przed wojną były niskie relingi ( co widać na zdjęciach ) i wynosiły ok 90 cm. Porównałem ich wysokość z wynurzoną burtą i wyszło mi , że jest ona niewiele większa . Wg ,mnie powinna wynosić 100 cm.
2. wyciąłem fragment burty i relingu ze znanego zdjęcia z załadunku, wstawiając ten fragment w fotkę po wydobyciu , dolna linia burty sięga głęboko pod linię wodną ( czerwona kraska )
3. porównałem wysokość wynurzonej burty z kołem sterowym i wyszło mi , że jeśli by to była cała burta ( czyli 2 m ) to koło sterowe miałoby ponad 2 m !?
4. Na zdjęciach z załadunku i zdjęciach Piny widać zgrubienie przez środek kadłuba ( odbojnik ? ) Ślady tego zgrubienia widać dokładnie tuż przy lustrze wody na zdjęciu po wydobyciu.
5. Na każdym rysunku czy zdjęciu bulaje są w połowie górnej części kadłuba. Natomiast na tym zdjęciu są w połowie kadłuba, więc gdyby to był cały kadłub to nie zgadzałoby się ich położenie oraz wielkość.
Teraz Twoja kolej

Najpierw ja przytoczę moje argumenty za tym iż jest to jednostka zatopiona do połowy a potem ty mi przytocz swoje , że jednak się mylę.
1. Żółta kreska z prawej
2. wyciąłem fragment burty i relingu ze znanego zdjęcia z załadunku, wstawiając ten fragment w fotkę po wydobyciu , dolna linia burty sięga głęboko pod linię wodną ( czerwona kraska )
3. porównałem wysokość wynurzonej burty z kołem sterowym i wyszło mi , że jeśli by to była cała burta ( czyli 2 m ) to koło sterowe miałoby ponad 2 m !?
4. Na zdjęciach z załadunku i zdjęciach Piny widać zgrubienie przez środek kadłuba ( odbojnik ? ) Ślady tego zgrubienia widać dokładnie tuż przy lustrze wody na zdjęciu po wydobyciu.
5. Na każdym rysunku czy zdjęciu bulaje są w połowie górnej części kadłuba. Natomiast na tym zdjęciu są w połowie kadłuba, więc gdyby to był cały kadłub to nie zgadzałoby się ich położenie oraz wielkość.
Teraz Twoja kolej
Moje trzy grosze odnośnie pkt.4. Jeżeli pamiętasz zdjęcie , które wstawiłem na Konradusie i przedstawiające jakoby Pinę , to nadal nie jestem na 100 % pewien czy to akurat ta jednostka. Przede wszystkim nie zgadza mi się wielkość i rozmieszczenie bulajów. Na rosyjskim forum było podpisane jako Pina , ale kto wie ... może to tylko podobna jednostka.
MOŻLIWE , ale i tak jest takie zgrubienie na zdjęciu z załadunku

i widać go też wyraźnie na zdjęciu z wydobycia . No i pozostają inne punkty. Myślę , że do Piny jeszcze powrócimy, w każdym razie proporcje i uzbrojenie się zgadza. Ale podchodzę do tego zdjęcia z rezerwą. I tak jak sam zauważyłeś jest to jedyne zdjęcie lewej burty , a jak widać nie był to okręt symetryczny.

i widać go też wyraźnie na zdjęciu z wydobycia . No i pozostają inne punkty. Myślę , że do Piny jeszcze powrócimy, w każdym razie proporcje i uzbrojenie się zgadza. Ale podchodzę do tego zdjęcia z rezerwą. I tak jak sam zauważyłeś jest to jedyne zdjęcie lewej burty , a jak widać nie był to okręt symetryczny.
Radzilbym zrobic model 3D. (wirtualny oczywiscie)
Wtedy przy obrotach widac czy wszystkie elementy pasuja.
Tak to jest zgadywanka.
Wtedy przy obrotach widac czy wszystkie elementy pasuja.
Tak to jest zgadywanka.
Własnie robie
a że się nie znam na grafice robię realny model . Nie raz o tym pisałem , że model wiele wyjaśnia. Choć i tak proporcje do relingów i koła sterowego mówią same za siebie .
No to mała próbka
Tu jest cała burta

A tu do połowy

Tu jest cała burta

A tu do połowy

Ma ktoś jakiś pomysł co do koloru Mątwy ? Ja obstawiam za cały kadłub zielony ?
Dołoże jeszcze trzy grosze, skąd wiadomo że zdjęcie przedstawia załadunek a nie rozładunek? Może okręt jest prawie pusty? Może jest już koniec pażdziernika i znajduje się już na lądzie i wyciągają resztki wyposażenia przed zimowaniem?
Dla mnie zdjęcie "Piny" to nie Mątwa, odległość między bulajami a pokładem mi nie pasuje jak i pas na burcie podnoszący się w kierunku dziobu.
Dla mnie zdjęcie "Piny" to nie Mątwa, odległość między bulajami a pokładem mi nie pasuje jak i pas na burcie podnoszący się w kierunku dziobu.
Co do PINY to nie mam jeszcze wyrobionego zdania , pisałem już o tym. Natomiast bulaje wg, mnie się zgadzają. Są dokładnie w połowie pomiędzy pokładem a odbojnikiem Narysuj jakie masz zastrzeżenia .
Nie wiem też czy to załadunek czy rozładunek. Pewnie tak było pierwotnie podpisane to zdjęcie . Zresztą zauważ, że tam na żurwiu wiszą nowe skrzynie , jest też jakaś jednostka obok. Nie wiemy też czy wyciągano Mątwe na brzeg na zimę ( to w końcu b. duża jednostka ) a jeśli wyciągano to raczej nie w takiej bliskości innej jednostki . Nie potrzebne by też było takie pospolite ruszenie na pokładzie .
Nie wiem też czy to załadunek czy rozładunek. Pewnie tak było pierwotnie podpisane to zdjęcie . Zresztą zauważ, że tam na żurwiu wiszą nowe skrzynie , jest też jakaś jednostka obok. Nie wiemy też czy wyciągano Mątwe na brzeg na zimę ( to w końcu b. duża jednostka ) a jeśli wyciągano to raczej nie w takiej bliskości innej jednostki . Nie potrzebne by też było takie pospolite ruszenie na pokładzie .
- Załączniki
-
- DSCN2966.JPG (200.64 KiB) Przejrzano 10540 razy
Skrzynie jak przeleżą sezon w ładowni to dalej są nowe. Zresztą załóżmy że jest przełom marca i kwietnia, okręty ponownie trafiają na wodę, więc niech będzie to załadunek. Tak , na zimę wyciągano nawet monitory ! A port rzeczny to nie Hamburg, żeby każdy zimował w intymności
Co do Piny, jestem pewny że jednostka ze zdjęcia miała skosy na dziobie, innej wielkości i inaczej rozmieszczone są polery, wreszcie bulaje względem pokładu i elementów burty, mają się nijak do zdjęć Mątwy. Porównanie tak na szybko, jak będe miał chwile w pracy to zestawie to w programie i z wymiaruje dokładnie, ale już widze że to się nie będzie kupy trzymać.

Co do Piny, jestem pewny że jednostka ze zdjęcia miała skosy na dziobie, innej wielkości i inaczej rozmieszczone są polery, wreszcie bulaje względem pokładu i elementów burty, mają się nijak do zdjęć Mątwy. Porównanie tak na szybko, jak będe miał chwile w pracy to zestawie to w programie i z wymiaruje dokładnie, ale już widze że to się nie będzie kupy trzymać.

Nie upieram się
i jestem ciekawych twoch badań , zapowiada się ciekawie .
A na razie to mój modelik .

A na razie to mój modelik .

No i jeszcze takie zdjęcie dające bardzo wiele do myslenia.
Czy nie tak wyglądał przypadkiem ckm na Mątwie.
To zdjęcie z ćwiczeń Flotylli Pińskiej.
- Załączniki
-
- stanowisko ckm cwiczenia.jpeg (51.08 KiB) Przejrzano 10506 razy

W sumie co sądzicie o koncepcji , że Mątwa była okrętem bazą do działań na lądzie ? Stąd ten ckm na wyposażeniu , stąd te ćwiczenia w maskowaniu na brzegu i stąd ta w sumie dość liczna załoga .
No i nie mam waszej odpowiedzi na kolor zielony kadłuba i koncepcje dwóch odbojników. Jeden w połowie burty drugi na lini wodnej.
Nie wiem, czy to zdjęcie daje coś do myślenia. Widać zamaskowany ckm z obsługą, ale skąd wniosek, że to musi być "Mątwa"? Maskowanie roślinne było szeroko stosowane we wszystkich flotyllach rzecznych, i w tym nie ma nic zaskakującego, ale nie dowodzi to, że zdjęcie dotyczy "Mątwy".p11c pisze:No i jeszcze takie zdjęcie dające bardzo wiele do myslenia.
Dwa odbojniki, w tym jeden na linii wodnej... Możliwe jest, że mogłem coś przeoczyć, czy też zapomnieć, ale nie przypominam sobie, abym widział zdjęcie lub rysunek jednostki rzecznej z odbojnikiem na linii wodnej. Co się tyczy koloru, to nie sądzę, aby to była zieleń. Teoretycznie zieleń powinna dominować, żeby maskować się lepiej na tle brzegu, ale zdjęcia, nawet najgorszej jakości, nie wskazują na zielony kadłub. Coś bliżej czerni lub ciemno szary raczej. Analiza komputerowa pozwala "wycisnąć" kolory, ale to wymaga stosownego programu no i cierpliwości, żeby to obrobić. "Mątwa" spoczywała pod wodą, ale nie na tyle długo, żeby farba straciła zupełnie kolor, co oznacza, że taka analiza dałaby prawidłową odpowiedź.p11c pisze:No i nie mam waszej odpowiedzi na kolor zielony kadłuba i koncepcje dwóch odbojników. Jeden w połowie burty drugi na lini wodnej.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles