Hehe nie zdążyłem dopisać edita i mnie już wykartkowano

kilka stron wcześniej
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php ... c&start=32 na fotkach widać że francuskie V... i brytyjskie ML są neimal identyczne jeśli chodzi o kształty. Dlaczego więc ktoś z Mod.Konstruktor narysował okręt bardizej podobny do Myśliwego niż do ML... i V... ?
Na wszystkich rysunkach, malowankach, zdjęciach itp Myśliwego widać że nadbudówka się zmieniła i to mocno. I to powiedzałem. Chociażmam wrażenie że nadbudówka z planów brytyjskiego ML a ta z fotografii są inne... ML 110 ma wg mnie jeszce inny jej kształt...
Piszesz że Kuligiweicz nie miał zdjęcia pod ręką (skąd wiesz?) i zrobił hybrydę na podstawie malowanki. Ale ta malowanka
przedwojenna to który rok? (Zakłądam że chodzi o ten rysunek Jana Bałuka?) Może autor widział okręt na własne oczy. Wtedy malowanka stałaby się źródłem... Marek T. napisał
Co do Kuligiewicza - wydaje mi się, że mógł korzystać z dokumenatcji rysunkowej z CAW. W tamtych czasach jeszcze była ...
więc może jednak miał jakąś fotkę albo coś i jednak nie stworzył hybrydy...
Tym bardziej że zdjęcie z JFS jest źródłem prawda? a mam wrażenie że rysunek Kuligiewiecza jest z tą fotką identyczny...
I jeśli wierzysz Kuligiewiczowi (nie chę podważać Jego ustaleń zwracam tylko uwagę na fakt) w zebranych materiałach odnośnie przebudowy to czemu rysunek jest dla Ciebie
ewidentną pomyłką?
P.S. AvM nie unoś się. Ty (Wy) zajmujecie się morzem od kilku lub kilkunastu lat a ja na serio od niecałego roku. Nie mam nawet ułamka Waszych archiwów (heheheh, jakie ja mam archiwa: Pertki, Kosiarze itp...), nie wspominając o kontaktach z zagranicą.