Wrak pogłębiarki "Prypeć"

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

szymon

Wrak pogłębiarki "Prypeć"

Post autor: szymon »

W Warszawie na terenie Ośrodka AZS nad Wisłą spoczywa wrak dawnej parowej pogłębiarki "Prypeć"-przynajmniej tak identyfikowany jest przez "najstarszych górali";)Jego zdjęcie tu: http://jawisla.pl/foto/spacer_9_63.JPG
Szukam jakichkolwiek informacji na temat historii tej jednostki-daty powstania,stoczni,armatora,planów,zdjęć.Może ktoś pomóc????
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Post autor: W.Danielewicz »

Jak już wspominałem nie jest to wrak pogłębiarki lecz holownika "Kościuszko"
W.DANIELEWICZ
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Po przeanalizowaniu zdjęć, których wcześniej nie widziałem i położeniu wraku mogę stwierdzić że to była najprawdopodobniej pogłębiarka. Wycięcie na dziobie świadczy że był tam tyras z czerpakami lub urządzenie refulujące. "Kościuszko" odpada gdyż znajdował on się lub jeszcze znajduje po przeciwnej stronie przy ul. Solec.
W.DANIELEWICZ
barba

Post autor: barba »

Zalądowiony "Kościuszko" stał na Cyplu Czerniakowskim jako siedziba WTW. http://www.wtw.waw.pl/zaruski.html został spalony (podobno bosman zapomniał grzałki wyłączyć) Niemniej widać podobieństwo kadłuba i niewykluczone że tam właśnie spoczywa częściowo skrócony i troszkę przebudowany "Kościuszko" Charakterystyczne cechy to: nitowana konstrukcja, nawisy pokładu, zaspawane bulaje i okna prostokątne na rufie. Jeśli ktoś ma zdjęcia tej jednostki jak jeszcze była na Cyplu to bardzo proszę o podzielenie się w formie skanu. Mieszkam 3km. od miejsca spoczynku tego kadłuba więc chętnie porównam i zdam relację.

Panie Waldku czy ma Pan jakieś wymiary Kościuszki np. szerokość?

Postanowiłem się wybrać i zmierzyć szerokość i wyszło że sam kadłub ma szerokość: 840cm bez nawisów i 980 z nawisami. Wysokość burty od dna wynosi 250cm.
albertsetra

Post autor: albertsetra »

Witam,
Wrak ten zostal tu juz wymieniony jako Kazimierz Wielki.Prawda jest rowniez,ze Kazimierz Wielki cumuje w Kazimierzu nad Wisla i jest tylnokolowcem.Czlowiekz zalogi powiedzial,ze pochodzi z Gdanska i ma 120 cm zanurzenia i zbudowany w w 1902 lub 1904r.Nie jest zatem wislanym bocznokolowcem o malym zanurzeniu dostosowanym do nieuregulowanej rzeki.Zatem nazwe mogl sobie przywlaszczyc a prawdziwy znajduje sie w Warszawie na saskiej Kepie(widoczny na zdjeciu).Poglebiarka na pewno nie byl,a wiec co to jest?
albert
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Po pierwsze: sądząc po szerokości kadłuba to nie może być statek z własnym napędem. szerokość 8,40 m między wręgami to wskazywało by na pogłębiarkę. Np. "Prypeć" miała 8,32 m. między wręgami.
po drugie: nie może to być żaden boczno lub tylnokołowiec tego jestem pewien oglądając zdjecia.
po trzecie: Kościuszko miał 4,26 m szerokości w kadłubie a z tamborami 7,80 m. więc odpada.
po czwarte: KAZIMIERZ WIELKI pływający w Kazimierzu pochodzi z Poznania nie z Gdańska i nazwy sobie nie przywłaszczył bo miał ją od 1946 r. Zbudowany został w 1900 roku w Szczecinie. Nie może to być takze bocznokołowiec KAZIMIERZ WIELKI, którego wrak znajduje się w innym mieście gdyż ten miał okna kwadratowe nie bulaje.
po piąte: albertsetra pisze - Nie jest zatem wislanym bocznokolowcem o malym zanurzeniu dostosowanym do nieuregulowanej rzeki.Zatem nazwe mogl sobie przywłaszczyc a prawdziwy znajduje sie w Warszawie na saskiej Kepie(widoczny na zdjęciu).Pogłebiarka na pewno nie był,a wiec co to jest?- więc mam pytanie. Skąd ta pewność że nie był pogłębiarką. Jeżeli kadłub ma 9,40 m to ile miałby z tamborami gdyby był bocznokołowcem załóżmy że 18,80 m. przy stosunku kadłuba 1:2. Nie słyszałem o takim statku na Wiśle i nie tylko.
i ostatnie jaka jest długość kadłuba.
W.DANIELEWICZ
ODPOWIEDZ