Czy ktoś wie coś więcej na temat planów przebudowy ????
projekt przebudowy WICHRA i BURZY
projekt przebudowy WICHRA i BURZY
Przeglądając różne moje stare szpargały natrafiłem na wycinek ze starego "Morza"

Niezależnie od Budzbona na ten temat pisał cos Piotr Zarzecki (Zarzycki lub jakoś podobnie) z Muzeum Techniki w W-wia. Było to jakies 20-30 lat temu w Wojskowym Przeglądzie Technicznym. Może ktos będzie znał nymer czasopisma?
Być może były inne teksty, ale to moze wiedzieć tylko Marek T. albo gość co wrzucał tu skany z art. Jażwińskiego z Bud.Okr. o KU-30 (bodaj).
A może Jerzy Jaźwiński z Muzeum (Historycznego?) Miasta W-wy coś wie.
Weź na Necie oba muzea i postaraj się znaleźć tych dwóch mieszkańców W-wy.
Andrzej J.
Być może były inne teksty, ale to moze wiedzieć tylko Marek T. albo gość co wrzucał tu skany z art. Jażwińskiego z Bud.Okr. o KU-30 (bodaj).
A może Jerzy Jaźwiński z Muzeum (Historycznego?) Miasta W-wy coś wie.
Weź na Necie oba muzea i postaraj się znaleźć tych dwóch mieszkańców W-wy.
Andrzej J.
-
O ile mnie pamęć nie myli gdzieś pisano (kto wie czy bodajże nie w późniejszych numerach Morza) że plany przebudowy BURZY i WICHRA nie miały mieć aż takiego zakresu, a już na pewno nie upodobnienia całej sylwetki do typu GROM (min. pomostu bojowego) a wspomniany planik autorstwa P. Budzbona nie jest oparty o zachowane materiały źródłowe i jest MOCNO hipotetyczny. Podał bym konkretniej, ale moje materiały o PMW są mocno rozproszone i nie mam ich teraz pod ręką, ale jak coś wyszperam to dam znać.
Pozdrowienia Andrzej K.
Pozdrowienia Andrzej K.
Si vis pacem para bellum!
Dyskant pisze ze modernizacja miala objac zmiene liczby kominow [z 3 do 1] i artylerii glownej [z 4 x 130 mm na 5-6 x 120 mm], oprocz tego zamieszcza planik Budzbona, ale nie pisze ze modyfikacja miala byc az tak szeroka. Przypuszczam ze poprzestano by na zmienie komina i artylerii glownej.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Sorki ,znalazłem tekst Piotra Zarzyckiego z WPT nr1 /1991 "Projekt budowy kontrt.'Huragan',"Orkan" oraz przebudowy "Wichra' i "Burzy'
'nie udalo sie znaleść w aktach potwierdzenia tezy Przemysława Budziona ,iż modernizacja "Wichra',"Burzy' obejmowac miała także upodobnienie ich sylwetek do jednostek typu "Grom'. Wiązałoby się to bowiem z koniecznością przebudowy pomostu bojowego , co nie miało dostatecznego uzasadnienia a musiało wiazać sie ze znacznymi kosztami na które nie było miejsca w preliminowanej na przebudowe obu okretów kwocie całkowity koszt przebudowy obu jednostek miał wynieść 3,5 mln zł, z tego w roku budżetowym 1939/40 preliminowano na ten cel 1 mln zł. "
Oczywiście kto chętny śle skany artykułu .
Slaw
'nie udalo sie znaleść w aktach potwierdzenia tezy Przemysława Budziona ,iż modernizacja "Wichra',"Burzy' obejmowac miała także upodobnienie ich sylwetek do jednostek typu "Grom'. Wiązałoby się to bowiem z koniecznością przebudowy pomostu bojowego , co nie miało dostatecznego uzasadnienia a musiało wiazać sie ze znacznymi kosztami na które nie było miejsca w preliminowanej na przebudowe obu okretów kwocie całkowity koszt przebudowy obu jednostek miał wynieść 3,5 mln zł, z tego w roku budżetowym 1939/40 preliminowano na ten cel 1 mln zł. "
Oczywiście kto chętny śle skany artykułu .
Slaw
-
Właśnie o to mi chodziło!!!!!!!!
Coś mi po głowie chodziło z tym pomostem bojowym. Ot skleroza
Ad Crolick
Jak widzisz ja nie występuje in coguto ale w zakończeniu piszę tylko inicjał, bo wprawdzie jestem odpowiedzialny za to co piszę, ale nie chcę epatować jednak zbytnio swoimi danymi

Coś mi po głowie chodziło z tym pomostem bojowym. Ot skleroza
Ad Crolick
Jak widzisz ja nie występuje in coguto ale w zakończeniu piszę tylko inicjał, bo wprawdzie jestem odpowiedzialny za to co piszę, ale nie chcę epatować jednak zbytnio swoimi danymi
Si vis pacem para bellum!
-
-
Stanisław Piaskowski w "Kontrtorpedowce"Wicher' i "Burza" pisze tak:
"Równocześnie także zaczęto zastanawiać się nad ewentualną zmianą wyglądu zewntrznego okrętu i jego uzbrojeniem ,tak aby "Wicher" i siostrzana "Burza" upodobniły sie do nowych kontrtorpedowców typu "Grom".Zaprojektowano więc instalację 120-mm działa Boforsa na miejsce 130 -mm dział Sch.-Cre.Przewidywano także całkowite unowocześnienie uzbrojenia plot. które na obu okrętach było przestarzałe. Najwiekszą zmianą zewnętrzna miało być ustawienie jednego komina w miejsce dotychczasowych trzech."
Myśle że gdyby jeszcze coś miało być to by o tym napisał
Slaw
"Równocześnie także zaczęto zastanawiać się nad ewentualną zmianą wyglądu zewntrznego okrętu i jego uzbrojeniem ,tak aby "Wicher" i siostrzana "Burza" upodobniły sie do nowych kontrtorpedowców typu "Grom".Zaprojektowano więc instalację 120-mm działa Boforsa na miejsce 130 -mm dział Sch.-Cre.Przewidywano także całkowite unowocześnienie uzbrojenia plot. które na obu okrętach było przestarzałe. Najwiekszą zmianą zewnętrzna miało być ustawienie jednego komina w miejsce dotychczasowych trzech."
Myśle że gdyby jeszcze coś miało być to by o tym napisał

Slaw
O qrcze to juz przed wojna wymyslili to co pozniej Brytole zrobili. No ladnie, ladnieSlaw pisze:Wrzucam cały tekst o modernizacji "B",'W" .( tak będzie lepiej)
Slaw
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,