projekt przebudowy WICHRA i BURZY

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
stryju68

projekt przebudowy WICHRA i BURZY

Post autor: stryju68 »

Przeglądając różne moje stare szpargały natrafiłem na wycinek ze starego "Morza"
Obrazek
Czy ktoś wie coś więcej na temat planów przebudowy ????
Gość

Post autor: Gość »

Niezależnie od Budzbona na ten temat pisał cos Piotr Zarzecki (Zarzycki lub jakoś podobnie) z Muzeum Techniki w W-wia. Było to jakies 20-30 lat temu w Wojskowym Przeglądzie Technicznym. Może ktos będzie znał nymer czasopisma?
Być może były inne teksty, ale to moze wiedzieć tylko Marek T. albo gość co wrzucał tu skany z art. Jażwińskiego z Bud.Okr. o KU-30 (bodaj).
A może Jerzy Jaźwiński z Muzeum (Historycznego?) Miasta W-wy coś wie.
Weź na Necie oba muzea i postaraj się znaleźć tych dwóch mieszkańców W-wy.
Andrzej J.
Andrzej Kliszewski

Post autor: Andrzej Kliszewski »

O ile mnie pamęć nie myli gdzieś pisano (kto wie czy bodajże nie w późniejszych numerach Morza) że plany przebudowy BURZY i WICHRA nie miały mieć aż takiego zakresu, a już na pewno nie upodobnienia całej sylwetki do typu GROM (min. pomostu bojowego) a wspomniany planik autorstwa P. Budzbona nie jest oparty o zachowane materiały źródłowe i jest MOCNO hipotetyczny. Podał bym konkretniej, ale moje materiały o PMW są mocno rozproszone i nie mam ich teraz pod ręką, ale jak coś wyszperam to dam znać.

Pozdrowienia Andrzej K.
Si vis pacem para bellum!
Gość

O ile mnie pamięć nie myli ten post o Kj-30 wysyłał w ostnim miesiącu Gringo - co mozna sprawdzić
Andrzej J.
PS AK z ZG - witaj w klubie
A.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Dyskant pisze ze modernizacja miala objac zmiene liczby kominow [z 3 do 1] i artylerii glownej [z 4 x 130 mm na 5-6 x 120 mm], oprocz tego zamieszcza planik Budzbona, ale nie pisze ze modyfikacja miala byc az tak szeroka. Przypuszczam ze poprzestano by na zmienie komina i artylerii glownej.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Gość

Lepiej niech ktoś znajdzie ten txt Zarzeckiego (?) z WPT i namiary na tego gościa, ewtl. niech poprosi o info Marka t. lub Jaźwińskiego
Andrzej J.
PS A może to Ty Slav wysyłałes miesiąs temu tego KU-30 Jaźwińskiego na nasze FOW?
A.
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Tak, ale niestety mam tylko o Ku-30 i holownikach :(
Slaw
Awatar użytkownika
stryju68

Post autor: stryju68 »

Na razie dzięki. Postaram się pogrzebać. Może ktoś zna numer tego WPT z tym materiałem ????
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Sorki ,znalazłem tekst Piotra Zarzyckiego z WPT nr1 /1991 "Projekt budowy kontrt.'Huragan',"Orkan" oraz przebudowy "Wichra' i "Burzy'

'nie udalo sie znaleść w aktach potwierdzenia tezy Przemysława Budziona ,iż modernizacja "Wichra',"Burzy' obejmowac miała także upodobnienie ich sylwetek do jednostek typu "Grom'. Wiązałoby się to bowiem z koniecznością przebudowy pomostu bojowego , co nie miało dostatecznego uzasadnienia a musiało wiazać sie ze znacznymi kosztami na które nie było miejsca w preliminowanej na przebudowe obu okretów kwocie całkowity koszt przebudowy obu jednostek miał wynieść 3,5 mln zł, z tego w roku budżetowym 1939/40 preliminowano na ten cel 1 mln zł. "

Oczywiście kto chętny śle skany artykułu .

Slaw
Andrzej Kliszewski

Post autor: Andrzej Kliszewski »

Właśnie o to mi chodziło!!!!!!!!

Coś mi po głowie chodziło z tym pomostem bojowym. Ot skleroza :D :D

Ad Crolick
Jak widzisz ja nie występuje in coguto ale w zakończeniu piszę tylko inicjał, bo wprawdzie jestem odpowiedzialny za to co piszę, ale nie chcę epatować jednak zbytnio swoimi danymi :D :D :D
Si vis pacem para bellum!
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Wydaje mi się, ze jak Budzbon pisał ten pierwszy artykuł, od którego zaczął sie niniejszy topic, miał razem z Markiem T. jakąś wiedzę z CAW (w domyśle widział rysunki). Kto mógłby to potwierdzić lub zaprzeczyć? Trzeba zapytać MT i Piotra Zarzeckiego (?) z Muzeum Techniki...
Andrzej J.
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Wrzucam cały tekst o modernizacji "B",'W" .( tak będzie lepiej :-D )
Obrazek
Slaw
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Niech ktoś najbardziej zainteresowany zadzwoni do Muzeum Techni w W-wie -022 656-67-74 oraz poprze "913" do Jerzego Jaźwińskiego z ul. Ogólnej lujb Okólnej w W-wie (można go ode mnie pozdrowic)
Andrzej J.
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Stanisław Piaskowski w "Kontrtorpedowce"Wicher' i "Burza" pisze tak:

"Równocześnie także zaczęto zastanawiać się nad ewentualną zmianą wyglądu zewntrznego okrętu i jego uzbrojeniem ,tak aby "Wicher" i siostrzana "Burza" upodobniły sie do nowych kontrtorpedowców typu "Grom".Zaprojektowano więc instalację 120-mm działa Boforsa na miejsce 130 -mm dział Sch.-Cre.Przewidywano także całkowite unowocześnienie uzbrojenia plot. które na obu okrętach było przestarzałe. Najwiekszą zmianą zewnętrzna miało być ustawienie jednego komina w miejsce dotychczasowych trzech."
Myśle że gdyby jeszcze coś miało być to by o tym napisał :?
Slaw
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Slaw pisze:Wrzucam cały tekst o modernizacji "B",'W" .( tak będzie lepiej :-D )
Obrazek
Slaw
O qrcze to juz przed wojna wymyslili to co pozniej Brytole zrobili. No ladnie, ladnie :) [chodzi mi o pelote zamiast dziala nr 3]
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

crolick pisze: O qrcze to juz przed wojna wymyslili to co pozniej Brytole zrobili. No ladnie, ladnie :) [chodzi mi o pelote zamiast dziala nr 3]
Ano właśnie. :D
Slaw
ODPOWIEDZ