Statki "Delfina"

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Chemik

Statki "Delfina"

Post autor: Chemik »

Kolejny raz proszę szanownych kolegów o pomoc w wyjaśnieniu niewiadomych :D

Zastanawiają mnie znaki rybackie jakie nosiły statki przedsiębiorstwa "Delfin" po powrocie do Ojczyzny. wydaje mi się, że to co podają dwa dostępne źródła (Jerzy Miciński i Stefan Kolicki oraz Marek Twardowski i Bohdan Huras) jest nie pełne.... :? Ale do rzeczy:

Firma Połowy Dalekomorskie "Delfin" S.A. z siedziba w Gdyni powróciła do Ojczyzny w 1949 roku i przekształciła się w Przedsiębiorstwo Połowów Dalekomorskich "Delfin" z siedzibą w Świnoujściu, uroczystość oficjalnego rozpoczęcia działalności odbyła się w Świnoujściu 29.X.1949 roku. 24.I.1951 roku wcielono je do PPD "Dalmor".

W okresie powojennym firma "Delfin" eksploatowała następujące statki:
1.) trawler "Deltra I" (Gdy 126) powrócił do kraju w 1946, przekazany do eksploatacji w "Ławicy", po powrocie do kraju przedsiębiorstwa "Delfin" zwrócony właścicielowi --> czy w związku z tym w w IV. kwartale 1949 roku nie powinien otrzymać znaku rybackiego ze Świnoujścia? (zmienił port macierzysty?) --> 14.IV.1951 wszedł do eksploatacji w "Dalmorze" i otrzymał znak rybacki Gdy 219 --> 22.VII.1951 roku pozostając nadal w "Dalmorze" zmienił port macierzysty na Świnoujście i otrzymał znak rybacki Świ 101 --> na przełomie 1953 i 1954 roku "Dalmor" powrócił ze Świnoujścia do Gdyni, czy "Deltra I" pływała nadal (do kasacji w dniu 25.IX.1957 roku) ze znakiem świnoujskim?

2.) lugier "Delfin II" powrócił do kraju w 1949 roku gdzie go zarejestrowano(?), jeszcze w Gdyni(?), czy tez już w Świnoujściu(?) i jaki konkretnie znak rybacki otrzymał? Chyba był to znak ze Świnoujścia, bo Marek Twardowski i Bohdan Huras piszą w Księdze Statków Polskich tom IV":
Na podstawie zarządzenia ministra żeglugi z 24 stycznia 1951 r. PPD "Delfin", pozostające dotychczas pod zarządem państwowym, zostało upaństwowione i wcielone do Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich "Dalmor" w Gdyni. Formalnie więc z tą datą eksploatowane przez PPD "Delfin" lugry jak i trawler "Deltra I" zostały przekazane do "Dalmoru" w Gdyni. Lugry w nowych barwach, z nowym portem macierzystym i nowymi oznaczeniami rybackimi weszły do eksploatacji u nowego armatora (wytłuszczenia moje)
--> czyli po przekazaniu do"Dalmoru" otrzymał znak gdyński (ale jaki?) --> 22.VII.1951 podobnie jak "Deltra I" zmienił znak rybacki na Świ 102 --> na przełomie 1953/1954 przejęty przez PPDiUR "Odra" zachował dotychczasowy znak rybacki (jeżeli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie) --> 1957 przejęty przez PPDiUR "Gryf" otrzymał znak ze Szczecina - Szn 40

3.) lugier "Korab I" powrócił do kraju w 1949 roku gdzie go zarejestrowano(?), jeszcze w Gdyni(?), czy tez już w Świnoujściu(?) i jaki konkretnie znak rybacki otrzymał? --> oficjalnie przekazany do"Dalmoru" 24.I.1951 roku powinien (przynajmniej na papierze) otrzymać znak gdyński (ale jaki?) --> dopiero 26.VII.1951 otrzymał barwy "Dalmoru" i zmienił znak rybacki na Świ 103 --> na przełomie 1953/1954 przejęty przez PPDiUR "Odra" zachował dotychczasowy znak rybacki (jeżeli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie) --> 1957 przejęty przez PPDiUR "Gryf" otrzymał znak ze Szczecina - Szn 38

4.) lugier "Korab II" powrócił do kraju w 1949 roku gdzie go zarejestrowano(?), jeszcze w Gdyni(?), czy tez już w Świnoujściu(?) i jaki konkretnie znak rybacki otrzymał? --> oficjalnie przekazany do"Dalmoru" 24.I.1951 roku powinien (przynajmniej na papierze) otrzymać znak gdyński (ale jaki?) --> dopiero 9.VI.1951 przekazany "Dalmorowi" --> zmienił znak rybacki na Świ 104 --> na przełomie 1953/1954 przejęty przez PPDiUR "Odra" zachował dotychczasowy znak rybacki (jeżeli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie) --> 1957 przejęty przez PPDiUR "Gryf" otrzymał znak ze Szczecina - Szn 39

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc w uzupełnieniu mojej wiedzy (a raczej nie wiedzy)... :oops:

:idea: A może ktoś zna dokładne daty przejęcia lugrów przez "Odrę" i Gryfa"?
ODPOWIEDZ