Szanowni Państwo,
pomagam w przygotowaniach do angielskiego filmu dokumentalnego pt. The Last Boat w reżyserii Alana Reicha. Film będzie opowiadał historie Żydów, którzy w 1939 roku zostali deportowani z Niemiec do Zbąszynia, a następnie, tuż przed rozpoczęciem II wojny światowej, zostali przewiezieni do Londynu na statku „Warszawa” spółki Polbryt. Daty rejsów: luty 1939 roku, czerwiec 1939 roku i 25 sierpnia 1939 roku. Poszukuję wszelkich informacji na ten temat. Szczególnie zależy mi na odnalezieniu listy załogi i pasażerów tego statku.
Dziękuję bardzo za pomoc! Mój kontakt: lkonopa@gmail.com lub +48 501150180.
Informacje o statku "Warszawa" do filmu dokumentalnego
-
Re: Informacje o statku "Warszawa" do filmu dokumentalnego
25 września 1939 między godziną 16 a 17 "Warszawa" pod dowództwem kapitana Jana Ćwiklińskiego, wyruszyła w rejs do Palestyny z 200 pasażerami na pokładzie. Emigranci wyruszali w rejs z całym swoim dobytkiem, również z wozami i końmi dla których wydzielono jedną z ładowni. Informacje zaczerpnąłem z książki Jana Kazimierza Sawickiego "Pod flagą Komodora"
WARSZAWA nie mogła 25 IX 1939 wyruszyć w rejs do Palestyny, gdyż od 6 IX 1939 statek znajdował się w czarterze Rządu RP i wchodził w skład konwoju zmierzającego do Constanţy z ładunkiem sprzętu wojskowego dla Polski (konwój: ROSE SCHIAFFINO, WARSZAWA, eskorta: ktt LEOPARD + awiza DILIGENTE, AMIRAL MOUCHEZ). Ze względu na sytuację na froncie 20 IX 1939 konwój został rozwiązany w Breście.
Natomiast 25 VIII 1939 WARSZAWA po raz ostatni wyszła z Gdyni w rejs do Londynu z czechosłowackimi uchodźcami na pokładzie (tako przynajmniej rzecze Koszela)
Natomiast 25 VIII 1939 WARSZAWA po raz ostatni wyszła z Gdyni w rejs do Londynu z czechosłowackimi uchodźcami na pokładzie (tako przynajmniej rzecze Koszela)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Zgadza się.
Pomyliłem miesiące.
Chodzi oczywiście o 25 sierpnia 1939
Pomyliłem miesiące.

Chodzi oczywiście o 25 sierpnia 1939