Chyba się mylisz, bo sporo zdjęć z tym masztem pokazuje okręt nie w gali banderowej. Wyżej masz zdjęcie, gdy ten maszt jest w trakcie prób okrętu na morzu pod banderą francuską. Jest na tej fotografii gdzie miał po próbach wracać do Hawru, jest w także na fotce, gdy odbija od nadbrzeża i wyrusza na morze (oba zdjęcia w "specjalu" MSiO 4/2014). To jest jak na razie "najmocniejszy" dowód na to, że z furtami mamy rację, bo gdyby było tak jak mówisz, to do "normalnych" rejsów by go zdejmowano, a na wymienianych przeze mnie fotografiach właśnie nie zdjęto. I zdjęliby go we Francji, a potem znów zakładali w Polsce? Wytłumaczeniem może być okoliczność, że ów maszt "postawili" na dłużej, dopiero na samym końcu wyposażania okrętu i już po wykonaniu tej foty z zaspawanymi furtami we Francji.Miner pisze:Pod warunkiem, że ten quasi maszt na kominie nie był ustawiany wyłącznie w celu podniesienia wielkiej gali banderowej. Na rysunku stoczniowym Gryfa z 1938 roku nie ma tego masztu. Na zdjęciu we Francji z zaspawanymi furtami też go nie ma. To może oznaczać, że to nie był stały element okrętu.
ORP GRYF - jakiego nie znaliście [MiO]
Re: ORP GRYF - jakiego nie znaliście [MiO]
Według mnie ten maszt na kominie służył wyłącznie do "podparcia" sztagu rufowego (achtersztagu). Ten zaś służył do zawieszenia wielkiej gali banderowej i świetlnej. To normalna praktyka. Na próbach we Francji maszt był zakładany, bo rozkładany był achtersztag, być może w celu sprawdzenia gali świetlnej. Na innych zdjęciach mogło to być przed podniesieniem lub po opuszczeniu wielkiej gali banderowej/świetlnej.
Poniżej zdjęcie Gryfa w wielkiej gali banderowej podczas Dni Morza w 1939 (?) roku. Niestety nie mam zdjęcia w lepszej jakości, ale linia achtersztagu wskazuje, że maszt na kominie był zamontowany.
Poniżej zdjęcie Gryfa w wielkiej gali banderowej podczas Dni Morza w 1939 (?) roku. Niestety nie mam zdjęcia w lepszej jakości, ale linia achtersztagu wskazuje, że maszt na kominie był zamontowany.
- Załączniki
-
- Gryf Dni morza.jpg (236.36 KiB) Przejrzano 22273 razy
- dessire_62
- Załączniki
-
- dni morza 1938.jpg (75.64 KiB) Przejrzano 22273 razy
Fajne, ale akurat nie widzę nic, co pomogłoby w temacie.
Holender, możesz mieć rację (widzę te linię - rzeczywiście wysoko), a już myślałem, że coś pewnego mamy. To na pewno 1939 r., bo masz na tym całościowym zdjęciu "Sępa" i "Orła" , a przecież wiadomo, kiedy do Polski przybył "Sęp".
Może uda się coś innego znaleźć. Ale też ze zdjęcia wynika, że 29 czerwca 1939 roku Gryf miał długi flagsztok rufowy, taki jak ze zdjęciem z furtami rufowymi.
- dessire_62
No jak to nic?!Miner pisze:Fajne, ale akurat nie widzę nic, co pomogłoby w temacie.
Czerwiec 1938 roku, Dni Morza, to pewne.
Gryf ma quasi maszt na kominie, to też pewne, czyli stracił go w stoczni w sierpniu 1938.
Czy był montowany okazjonalnie, na pewno nie, sądząc po odciągach.
- Załączniki
-
- beztytuu_copy481.jpg (75.74 KiB) Przejrzano 22230 razy
No dobra, jest ten maszt i co z tego? A niby dlaczego nie mógł być montowany "okazjonalnie"?
Przeczytaj, co napisałem wcześniej i przyjrzyj się zdjęciu z Dni Morza z 1939 roku, które wstawiłem. Tam z dużym prawdopodobieństwem też jest maszt na kominie, inaczej sztag rufowy wisiałby w dół jak dziobowy.
Przeczytaj, co napisałem wcześniej i przyjrzyj się zdjęciu z Dni Morza z 1939 roku, które wstawiłem. Tam z dużym prawdopodobieństwem też jest maszt na kominie, inaczej sztag rufowy wisiałby w dół jak dziobowy.
Ale żeście się uczepili tego "kijka" na kominie Gryfa
Poniżej dwa zdjęcia z książki M.Borowiaka przedstawiające Gryfa tuż po wodowaniu i jak widać na tych sztagach (czy jak to się nazywa) wiszą chorągiewki - nie wiem czy to wyczerpuje znamiona gali banderowej - a na kominie nie ma tego "kijka"- masztu. A może było tak jak pisze Miner, czyli maszt ten był demontowalny tzn wg mnie raczej wysuwany wzdłuż komina niż zakładany ręcznie przez załogantów - swoje musiał ważyć i nie bardzo sobie wyobrażam aby ktoś balansował na kominie z takim żelastwem.
- Załączniki
-
- IMG.jpg (90.57 KiB) Przejrzano 22165 razy
....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...
No to jeszcze go kijem na kominie.
Fotki zdjęte z blogu w portalu Dziennika Zachodniego.
Autorem tekstu jest Adam Daszewski, a fotki opisane, że z jego kolekcji.
Tekst nie jest świeży, bo z roku 2013.
Całość poniżej.
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Autorem tekstu jest Adam Daszewski, a fotki opisane, że z jego kolekcji.
Całość poniżej.
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Na tych zdjęciach nie ma tego masztu, ale sztag rufowy nie jest rozciągnięty do samej rufy. Inaczej sztag zwisałby "nieelegancko" na armatach i bezpośrednio nad kominem, a flagi i gorące spaliny to złe połączenie.dolek2 pisze:Poniżej dwa zdjęcia z książki M.Borowiaka przedstawiające Gryfa tuż po wodowaniu i jak widać na tych sztagach (czy jak to się nazywa) wiszą chorągiewki - nie wiem czy to wyczerpuje znamiona gali banderowej - a na kominie nie ma tego "kijka"- masztu.

Być może pomysł z rozkładanym masztem na kominie, który miał "podtrzymywać" sztag rufowy, powstał dopiero po wodowaniu. Inna sprawa, że te dwa zdjęcia nie mogły być zrobione w tym samym momencie po zwodowaniu, bo na pierwszym zdjęciu okręt nie ma armat, a na drugim już są.
A sztag by trafił ten "kijek"....Miner pisze:Na tych zdjęciach nie ma tego masztu, ale sztag rufowy nie jest rozciągnięty do samej rufy. Inaczej sztag zwisałby "nieelegancko" na armatach i bezpośrednio nad kominem, a flagi i gorące spaliny to złe połączenie.

....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...
- dessire_62
Kolejny mit, Gryf wcale nie był największym okrętem II RP, abstrahując od ORP Bałtyk.Historia największego okrętu wojennego II RP była krótka.
W temacie kijka, 1.48 min pewnie oglądaliście czary mary.
http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/9909

Na poważnie, czyli przyjmujemy, że "kijek" był okazjonalny, bo przecież są zdjęcia bez niego.
W takim razie również flagsztok mógł być wymienny, np w porcie dłuższy, a w morzu krótszy?
W takim razie obie "poszlaki" nie pomogą w datowaniu zdjęć.

Flagsztok z pewnością można było demontować, choćby do konserwacji. Ale z poszczególnych zdjęć wynika właśnie, że do połowy 1938 roku na okręcie używany był krótki flagsztok - w morzu (we Francji) i w porcie (3 maja), a później wyraźnie dłuższy - w morzu, w doku i w porcie. Oczywiście słabe to datowanie i niewiele to daje w sprawie furt, ale jednak.dessire_62 pisze:W takim razie również flagsztok mógł być wymienny, np w porcie dłuższy, a w morzu krótszy?
A dlaczego "czary mary"?dessire_62 pisze:W temacie kijka, 1.48 min pewnie oglądaliście czary mary.
- dessire_62
Po pojawia się i znikaA dlaczego "czary mary"?

A teraz na poważnie.
Olśniło mnie z tym znikającym "quasi"masztem kominowym. We wrześnie 1939 go nie było, dlaczego?, bo przeszkadzał!
Patrząc na planik widać doskonale jak ograniczał pole ostrzału 40-stek boforsa. Można przyjąć, że również znikał przed ćwiczeniami w ostrym strzelaniu.
- Załączniki
-
- bofors.jpg (46.47 KiB) Przejrzano 22093 razy
Ale wszystko zgodnie ze sztuką. Nie mam pod ręką RSO, ale wydaje mi się, że na łodzi banderę podnoszono dopiero po wejściu na pokład oficera. Natomiast flagsztok na dziobie z odpowiednią flagą pojawia się w momencie wejścia na pokład Dowódcy Floty.dessire_62 pisze:Po pojawia się i znikaOczywiście flagsztog dziobowy jak i rufowy na motorówce.
Na okręcie przeszkadza wszystko, co jest zbędne. Dlatego tak maszt, jak i sztag rufowy musiał być zdejmowany, gdy nie był potrzebny, a ograniczał użycie sprzętu i uzbrojenia.dessire_62 pisze:Olśniło mnie z tym znikającym "quasi"masztem kominowym. We wrześnie 1939 go nie było, dlaczego?, bo przeszkadzał!