Sprawa jest dosyc skomplikowana, bo mam w mojich notatkachNapoleon pisze: ↑ Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam się tutaj. Rzecz dotyczy neapolitańskiego (Królestwo Obojga Sycylii) parowca bocznokołowego Aquila, czyli przejętego przez władze w 1849 roku parowca należącego do znanego sycylijskiego przedsiębiorcy Vincenzo Florio o nazwie Palermo. Z tego co się orientuję, Florio starał się "palić Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek" co m.in. polegało na tym, że ów parowiec transportował broń dla rewolucjonistów walczących z Burbonami. Miał pecha i został zatrzymany i przejęty. Tak nawiasem, o Florio jest serial chyba na platformie Disneya. W jednym z odcinków pojawia się nawet chrzest parowca Palermo a potem wątek jego przejęcia przez rząd (choć bez szczegółów).
Rzecz jednak w tym, że nie wiem gdzie został zbudowany? Można się spotkać niekiedy z informacją, że w Genui, ale to niemożliwe. Parowiec zbudowano na 99 % w Wielkiej Brytanii (tam zresztą Florio zamawiał wszystko, i maszyny i statki). 7 września parowiec został przejęty przez garybaldczyków w Neapolu a potem 17 listopada przekazany marynarce piemonckiej.
ze statek zbudowal Robert Duncan w Greenock.
Sprawdzalem dzisiaj, na razie jedynym zrodlem jest lista stoczniowa skompilowana przez
mojes s.p. Paula Blackburna. Tak ze poszukam jeszcze.
Zrodla wloskie, glownie na podstawie opracowan Radogny podaja ze okret zwodowano w 1840 roku.
Silniki Roberta Napiera (Nr.76) zamontowano 2 czerwca 1841
Statek wyplynal 25.08.1841 z Clyde do Sicilii via Falmouth, Gibraltar i Marseille;
18.09.1841 doplynal do Palermo
Statek byl "Amministrazione dei pacchetti a vapore siciliani".
02.09.1841 byl zakupiony przez Vincenzo Florio
w styczniu 1848 opanowany przez rewolucjponistow Sycylijskich
02.08.1849 zajety przez flote Neapolitanska.
1850 w sluzbie pocztowej "Amminitrrazione delle poste e dei procacci"
1854 przemianiwany na AQUILA
w 1856 przebudowany przez Regio Cantiere Castellammare di Stabia (Nr 44)
Otrzymal nowy silnik 150nhp
07.09.1860 Flota Sardynii w Naples.
17.03.1861 w slozbie narynarki Wloskiej.
14.6.1863 Aviso II classe.
15.03.1874 zdemobolizowany
31.03.1875 skreslony z list floty