polskie torpedowce 1939
-
Dziękuje za tak szybki i szczegółowy odzew! 
Po lekturze wpisów i obejrzeniu lepszej jakości skanów (dziękuję za ich zamieszczenie) chyba faktycznie przychylę się do 105-ki.
W tym momencie pozostaje pytanie - skoro większość (o ile nie wszystkie) źródeł mówi, że tylko V106 miał dwie wyrzutnie torpedowe przed mostkiem, co oznacza obecność dwóch podstaw tychże wyrzutni przed mostkiem ORP Mazur czyli ex.V105?
Przy okazji obejrzenia skanu lepszej jakości pozwolę sobie zauważyć, że nazwa okrętu na dziobie pisana była zwykłą, nieco zwężoną jednoelementową czcionką, nie zaś gotykiem (jak widzi to np. Mirage).
Pozdrawiam, Marek
Po lekturze wpisów i obejrzeniu lepszej jakości skanów (dziękuję za ich zamieszczenie) chyba faktycznie przychylę się do 105-ki.
Mój egzemplarz MSiO jest w chwili obecnej ponad 100 km ode mnie, pooglądam go dopiero podczas świąt. Skany, którymi dysponuje są faktycznie słabszej jakości.pothkan pisze:... Reprodukcja w MSiO 1/2005 jest akurat dobrej jakości (w przeciwieństwie do skanów, które krążą po rosyjskich forach). Porównanie macie wyżej.
Chodziło mi o jednorurowe wyrzutnie torpedowe, takie jakie obecne są na planach stoczniowych V105-108.dessire_62 pisze: Masz namyśli liczbę wyrzutni torpedowych czy rur?, bo to jest różnica.
Wyrzutnia może być np podwójna itd...
W tym momencie pozostaje pytanie - skoro większość (o ile nie wszystkie) źródeł mówi, że tylko V106 miał dwie wyrzutnie torpedowe przed mostkiem, co oznacza obecność dwóch podstaw tychże wyrzutni przed mostkiem ORP Mazur czyli ex.V105?
Przy okazji obejrzenia skanu lepszej jakości pozwolę sobie zauważyć, że nazwa okrętu na dziobie pisana była zwykłą, nieco zwężoną jednoelementową czcionką, nie zaś gotykiem (jak widzi to np. Mirage).
Pozdrawiam, Marek
Zrobimy to szybko, dobrze, tanio.*
*) Prosimy wybrac dwie opcje.
*) Prosimy wybrac dwie opcje.
Ciekawe jest upieranie się w wielu publikacjach o wizycie Prezydenta RP na Kujawiaku, gdzie faktycznie fotografia z tego wydarzenia ewidentnie pokazuje ORP Kaszub. Po drugie przeglądając ten wątek zastanawiałem się na d kalibrem popularnych Maximów, które tu opisywane są 13.2, ale chyba faktycznie to 7,62
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
- Jacek Bernacki