Grzechu pisze:Niestety, nie jest to nic specjalnego...
A już na pewno nie jest analizą za i przeciw
Dokładnie.Nie ma tam nic co by nie było wcześniej powiedziane-napisane.
Konkluzja z tego materiału jest taka;-budować Scorpiene, najlepiej kilka [cztery?]i to w Polsce.
karol pisze:O duńskich torpedowcach to bym poczytał, kurcze, gdzie tu zdobyć ten OW?
Cześc,
znam prostszą drogę niż "zagadywanie"
Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Wydają też monografie okrętowe np: w wydaniu specjalnym No 2. 2009 . wydali w 3D Nagato. Warspite i krążownik Aoba
Oprócz tego numeru wydali tez inne monografie okrętowe ,które można znaleść na ich stronie. http://kagero.pl/index.php?option=com_c ... &Itemid=29
Miałem nadzieję, że więcej będzie o wrześniu 1939, a tu nic, tylko o sierpniu trochę.
Wie ktoś co się dzieję z tak dobrze zaczętym cyklem o polskich projektowanych okrętach. Wyszły bodaj dwa odcinki o monitorach, a co dalej? Temat przeciekawy.
dessire_62 pisze:Wie ktoś co się dzieję z tak dobrze zaczętym cyklem o polskich projektowanych okrętach. Wyszły bodaj dwa odcinki o monitorach, a co dalej? Temat przeciekawy.
Kolejne są już gotowe. Następny o ile dobrze pamiętam ma być o pancernikach US Navy, które rzekomo miały być przekazane Polsce
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
dessire_62 pisze:Miałem nadzieję, że więcej będzie o wrześniu 1939, a tu nic, tylko o sierpniu trochę.
Wie ktoś co się dzieję z tak dobrze zaczętym cyklem o polskich projektowanych okrętach. Wyszły bodaj dwa odcinki o monitorach, a co dalej? Temat przeciekawy.
Cześc,70. rocznica tragedii Courageousa
kto im wymyśla takie tytuły? Jaka tragedia?
Pozdrawiam
Michal
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Przeczytałem artykuł o SCORPENE i muszę przyznać, że jestem lekko zażenowany. Mam nadzieję, że redakcja MSiO otrzymała od DCNS zapłatę za 6 stron reklamy, a nie 1...
crolick pisze:Przeczytałem artykuł o SCORPENE i muszę przyznać, że jestem lekko zażenowany. Mam nadzieję, że redakcja MSiO otrzymała od DCNS zapłatę za 6 stron reklamy, a nie 1...
Ja bym na to spojrzał inaczej. Przeczytaj inne artykuły tego autora i stwierdzisz, że często bezkrytycznie "zachwyca" się nowinkami. Tak było z LCS (LM) tak było z MEKO CSL i jeszcze kilkoma innymi tematami.
A że artykuł powstał zapewne w oparciu o materiały DCN to co ma zawierać? Narzekania?
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Marmik pisze:Ja bym na to spojrzał inaczej. Przeczytaj inne artykuły tego autora i stwierdzisz, że często bezkrytycznie "zachwyca" się nowinkami. Tak było z LCS (LM) tak było z MEKO CSL i jeszcze kilkoma innymi tematami.
A że artykuł powstał zapewne w oparciu o materiały DCN to co ma zawierać? Narzekania?
Być może, ale Grotnik - pewnie w oparciu o te same materiały - napisał bardziej stonowany artykuł w nTW (swoją drogą też w swej wymowie pro-francuski, ale tam jest to jeszcze do przełknięcia). Natomiast od takiego czasopisma jak MSiO oczekiwałbym krztyny obiektywizmu w takich sprawach, albo napisu w prawym górnym rogu 'artykuł sponsorowany'...
Pancerz na ręce na proporcu to dzieło redakcji, nie Autorów - redakcji jest wstyd.
"Tragedia" to też akcja redakcyjna - redakcji nie jest wstyd. Śmierć kilkuset ludzi zakwalifikowaliśmy do kategorii "tragedia", nie zaś "fakt statystyczny" (bez względu na okoliczności, w jakich do niej doszło). Autor wyraził zgodę na taki zapis.
Witam,
a gdzie jest "Hood", "Bismarck", "Tirpitz", "Yamato", czy to też nie tragedie? Tak na mój gust, to jednak ten tytuł to jedna wielka "tragedia"!
Pozdrawiam
Michał
Bardzo słuszne wnioskowanie. Oświęcim to nie miejsce zbrodni i ludobójstwa, bo przecież były i inne obozy zagłady. Żadna katastrofa samolotu, bez względu na liczbę ofiar, nie jest tragedią, ponieważ były i inne katastrofy. Tsunami, które pochłonęło takie tysiące ofiar w Azji, nie zasługuje na słowa żalu względem zabitych, gdyż były i inne kataklizmy. Katyń to nie miejsce kaźni, jako że w Kambodży wymordowano dużo więcej ludzi.
Rzeczywiście tragedia.
Krzysztof Gerlach
Żeby zamknąć sprawę tragedii/nie-tragedii. Redakcja zatytułowała sobie artykuł jak chciała. Czy jest to tytuł "szczęśliwy" czy nie to kwestiia odczuć i dali temu wyraz niektórzy użytkownicy forum (do czego mają prawo), jednak nie sądzę by trzeba było dorabiać do tego niepotrzebną otoczkę. Ani z jednej ani z drugiej strony. IMO to co zostało dotychczas napisane wystarczy jako puenta do owego tytułu.
Nie bronię, nie oskarżam wydawnictwa. Nie podam nawet moich odczuć względem tytułu, bo jest to mało istotne (vide: pierwsze zdanie postu AvM). Ważne, że tekst jest OK i tyle. Jeżeli w MSiO tylko tutuły będą "kontrowersyjne" to mi to gra.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.