Marmurowe kule
Co do piastra... Wszystkie monety srebrne bite były ze stopu srebra z miedzią (najczęściej). Oczywiście domieszka miedzi była różna, ale w "przyzwoitych" monetach wynosiła maksymalnie 10-15 % - i nie ulega wątpliwości, że dalej były to monety srebrne. Tak to zrozumiałem (pisząc "srebro" miałem na myśli srebro mennicze - czyli jego stop z miedzią mniej więcej w "przyzwoitych" proporcjach). Jeżeli zrozumiałem źle prosiłbym Pothkana o sprostowanie!!!
-
Może i zrozumiał Pan dobrze, a ja się zasugerowałem nadmiernie tym piastrem z 1810, który jednakże miał zupełnie "nieprzyzwoity" udział srebra, ponieważ poniżej 50% !!! Pothkan zapewne będzie mógł to sprawdzić, lecz dziś dzień szczególny - nie wszyscy mogą i mają czas usiąść przed komputerem.
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
- pothkan
- Kontakt:
DokładnieKrzysztof Gerlach pisze:to ten piastr o wadze 17-19 gram był miedziano-srebrny, a nie miał zawartość srebra 17-19 gram!
PS. Dzisiaj to po prostu sieć mi zaszwankowała... Cmentarne porządki odfajkowane wczoraj, jutro (dzisiaj) tylko znicze i kwiatki. Na szczęście należę do tych szczęśliwców, co nigdzie wyjeżdżać nie muszą