Polskie "Donbass"-y czyli węglowce typu B-31

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Chemik

Polskie "Donbass"-y czyli węglowce typu B-31

Post autor: Chemik »

Było ich trochę pod polską banderą, ale dłużej pływały pod nią tylko trzy (wyróżniłem je pogrubioną czcionką)...

B-31/11 (B-31/II) Szczecin
B-31/12 (B-31/II) Gdynia

B-31/23 (B-31/III) Radom
B-31/24 (B-31/III) Łódź
B-31/25 (B-31/III) Kalisz
B-31/37 (B-31/IV) Frombork
B-31/38 (B-31/IV) Ostróda
B-31/39 (B-31/IV) Karwia
B-31/40 (B-31/IV) Rozewie
B-31/73 (B-31/IX) Zielona Góra

mam nadzieję iż dobrze podzieliłem je na wersje (choć nie które ze źródeł nie rozróżniają ich - np. J. MIciński, S. Kolicki "Pod polską banderą")

Mnie interesują owe trzy, które na trwałe zapisały się w historii PMH...
mam co do nich trochę wątpliwosci:
1. Kto zamówił "Szczecin" i "Gdynię" (PLO czy PŻM)? W przypadku obu jednostek jako armator przejmujący jest wykazywany PŻM (np. tu http://polskiestatki.inwestnet.com/) i w przypadku obu jednostek na stronie armatora widnieje data wejscia do służby w PŻM-ie 1954 rok (zostały ukończone w grudniu 1954 roku odpowiednio 13-go i 23-go)..
ale w przypadku "Szczecina" mam co do tego wątpliwosci... prawie każde źródło podaje jako armatora tylko PŻM, jednak w książce "Polskie Linie Oceaniczne w latach 1951-1978. Studium ekonomiczne" na str. 30 znalazłem następującą informację:
W stosunku do 1953 r. wielkosć tonażu nieznacznie spadła. .... przybyły natomiast 3 statki "Bolesław Prus" (8433 DWT), "Gdańsk" (4060 DWT) i "Szczecin" (4977 DWT).
Niewelkie zmiany w wielkosci tonażu nastąpiły również w 1955 r., natomiast liczba statków utrzymywała się na tym samym poziomie co w 1954 r. W 1955 roku wycofane zostały 3 statki, tj. "Śląsk" (1540 DWT), "Gliwice" (2218 DWT), "Szczecin" (4977 DWT) i przekazane zostały do PŻM - podkreslenia moje
czyżby "Szczecin" miał krótki epizod w PLO? i kiedy on się skończył (01. stycznia 1955)?
2. Zastanawiają mnie losy końcowe "Gdyni"... poza lakonicznymi informacjami o przekazaniu (w ramach internacjonalistycznej pomocy?) w 1965 roku pod banderę Wietnamu Północnego i jego utracie rok później to własciwe nie wiem nic....
3. przejęcie "Zielonej Góry" w pewnej mierze też jest pogmatwane... kiedy została zmieniona nazwa z "Avni Rusteni" na Wałbrzych (H. Wojciechowski w "Stocznia Gdańska. Fakty i liczby" podaje ten statek jako ukonczony 21. wrzesnia 1961 z nazwą "Wałbrzych", a http://polskiestatki.inwestnet.com/ podaje go jako ukończonego z albańską nazwą - a propos jak nazywał się albański armator dla którego był budowany?) i kiedy nastąpiła zmiana nazwy z "Wałbrzych" na "Zielona Góra" (tak z dokładnoscią do miesiąca chociaż) oraz kiedy nastąpiło przejęcie tej jednostki przez PŻM? strona PŻM i "Morze 1/1962 podają rok 1961, natomiast W. Fenrycch i A. Mielcarek w "Żegluga Polska S.A., Polska Żegluga Morska 1927-1951-1975. Katalog Floty" podaje że do eksploatacji wszedł w styczniu 1962 r....
4. Czy znane są w miarę dokładne daty eksploatowania (czarterowania?)"Szczecina" i "Zielonej Góry" przez Roilimpex?
Ostatnio zmieniony 2009-12-06, 18:22 przez Chemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

1. Czemu "Czułymy"? To przecież typ B-32, a B-31 (jasne, podobny, ale m.in. gdzie indziej budowany) zaczynał się od "Donbassa".

2. W Albanii był wtedy jeden armator państwowy: po angielsku Albanian State Shipping Enterprise, Durrës. Przy czym może to być dość dowolne tłumaczenie. Aha - nie Rusteni, a Avni Rustemi (a właściwie Rrustemi, ale wtedy chyba jeszcze pisano przez jedno "r").
Awatar użytkownika
Chemik

no tak źle spojrzałem na prototyp... :D dzięki za Albanczyków... Avni Rusteni taką nazwę podaje m. in. Piwowoński i Miramar ships index
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

http://en.wikipedia.org/wiki/Avni_Rrustemi

Chemiku, zbierasz te informacje do czegoś szerszego? Czy ot tak sobie, do szuflady?
Awatar użytkownika
Chemik

Do czegos szerszego... choć na razie wszystko idzie "do szuflady"....
mam taki projekt oparty o roczne zestawienia jednostek pływających...
ODPOWIEDZ