Boruta pisze:... cały czas rozchodzi się o odnawialne źródła energii. I o pare innych spraw jak np modernizacja linii przesyłowych ...
Nie wiem o co tak naprawdę chodzi - bo okazuje się, że jak niedawno miała być postawiona farma wiatraków na morzu (daleko od ludzi, bo przecież wiatraki hałasują ...), to ekolodzy też protestowali. A chyba bardziej czystej energii, niż wiatrowa, to nie ma. W sumie to całe zamieszanie przypominało mi awantury z "Monarem" -
tak, trzeba stworzyć taki ośrodek, ale na pewno nie obok mojego domu.
No i jeszcze kwestie ekonomiczne, bo coś mi się zdaje, że energia z tych odnawialnych źródeł jest na razie dużo droższa.
A linie przesyłowe - pewnie, że trzeba modernizować. Tylko, że one prądu nie generują.
Boruta pisze:W każdej nauce.
Nie, nie w każdej. Jak w układzie optycznym dodam soczewkę , to DOKŁADNIE wiadomo, jaki będzie efekt. Tak samo w mechanice i w paru innych naukach można dokładnie przewidzieć skutki podejmowanych działań.
A z klimatem i ekonomią jakoś nie wychodzi. Jak zlikwidujemy stada krów w Argentynie (które ponoć są największym źródłem metanu uwalnianego do atmosfery), to co się stanie ze światowym klimatem (i światowym systemem ekonomicznym?)?
Boruta pisze:Zachcesz jakąś uchwałę plenum w tej sprawie zacytować?
A kto by się tam przejmował plenumami?
Boruta pisze:Produkcja to tylko część problemu. Drugim jest utylizacja.
I
vice versa. Zresztą odpady procesu produkcji też trzeba utylizować.