identyfikacja...
identyfikacja...
pewnie to jest bardzo znane (ale nie mnie, bo ja się na MarWoj'u nie znam)...
http://www.shipspotting.com/modules/mya ... 48-unknown
odpowiedzcie pytającemu tam na tym forum...
(albo tu, a ja przetłumaczę i mu odpowiem)
http://www.shipspotting.com/modules/mya ... 48-unknown
odpowiedzcie pytającemu tam na tym forum...
(albo tu, a ja przetłumaczę i mu odpowiem)
Wygląda jak kadłub 'kaczorka' (trałowce typu MT), więc może to była JASKÓŁKA, która w 1959 roku została ustawiona w Gdyni na lądzie jako poligon przeciwpożarowy?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
- pothkan
- Kontakt:
Mnie również to wygląda na "kaczorka". Ale żeby przetrwał spokojnie 50 lat? I nikt go dotąd na forum nie zauważył?
Przecież jeśli to ORP Jaskółka, to zasługuje - choćby z racji wieku (pamięta II WŚ), i nawet jeśli to pusta wydmuszka - na zachowanie!
Wymiary z satelity - mniej więcej 36x6 m, co potwierdza projekt 253Ł (i oczywiście wyklucza teorię z proj. 254 na ShipSpotting - nie wiem zresztą, jak można pomylić te dwa typy, bo "T 43" to całkiem spore okręty).
Przecież jeśli to ORP Jaskółka, to zasługuje - choćby z racji wieku (pamięta II WŚ), i nawet jeśli to pusta wydmuszka - na zachowanie!
Wymiary z satelity - mniej więcej 36x6 m, co potwierdza projekt 253Ł (i oczywiście wyklucza teorię z proj. 254 na ShipSpotting - nie wiem zresztą, jak można pomylić te dwa typy, bo "T 43" to całkiem spore okręty).
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 14:17 przez pothkan, łącznie zmieniany 1 raz.
- pothkan
- Kontakt:
A może to JASTRZĄB (wg PMW 1995 - poligon chemiczny) ?
Nadal się zastanawiam, jakim cudem nikt (?) go z nas dotąd nie zauważył?
Swoją drogą, w którymś z pierwszych MSiO pojawiła się zagadka z kolekcji Marka T. - rozwiązania nigdy chyba nie podano, ale na fotce widniał na pewno "kaczorek" (nie ten z niniejszego tematu). Wiadomo może dzisiaj, co to za okręt?
Nadal się zastanawiam, jakim cudem nikt (?) go z nas dotąd nie zauważył?
Swoją drogą, w którymś z pierwszych MSiO pojawiła się zagadka z kolekcji Marka T. - rozwiązania nigdy chyba nie podano, ale na fotce widniał na pewno "kaczorek" (nie ten z niniejszego tematu). Wiadomo może dzisiaj, co to za okręt?
To jest poligon walki o żywotność okrętu przy Ośrodku Szkolenia Nurków i Płetwonurków. Ćwiczy się tam w warunkach zbliżonych do realnych walke z uszkodzeniami, pożarem, wodą itd. Poligon to stary 253Ł.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Nie, JASTRZĄB poszedł do Ustki
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 15:01 przez crolick, łącznie zmieniany 1 raz.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Według Wikipedi w Gdyni jest dawna ORP Jaskółka a w Ustce ORP Jastrząb
natomiast "Albatros", "Czapla" i "Kondor" zostały przekazane w 1958 do Żeglugi Mazurskiej.
Jaskółka według tego co tam podają została zbudowana w 1945 roku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tra%C5%82o ... _253%C5%81
natomiast "Albatros", "Czapla" i "Kondor" zostały przekazane w 1958 do Żeglugi Mazurskiej.
Jaskółka według tego co tam podają została zbudowana w 1945 roku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tra%C5%82o ... _253%C5%81
-
O ile pamiętam, na początku lat 70-ych na terenie portu wojennego były dwa kadłuby okrętów do szkolenia: jeden do walki z pożarami, chyba oddany do użytku w 1971 r., drugi do walki z przestrzelinami poniżej linii wodnej. Mieliśmy tam obowiązkowe szkolenie. Ten okręcik wygląda znajomo, ale nie było tam drzew. Obok był zacumowany okręcik podwodny typu Malutka, czekający na pocięcie na żyletki.
Jefe
Jefe
pothkan pisze: Nadal się zastanawiam, jakim cudem nikt (?) go z nas dotąd nie zauważył?
pothkan pisze:Ale żeby przetrwał spokojnie 50 lat? I nikt go dotąd na forum nie zauważył?
no, to się chyba należą duże podziękowania za "odkrycie" p. Onions'owi (chyba pochodzącemu z Wyspy Wight) (+ malutkie za mój malutki udział - zwrócenie uwagi na jego zdjęcie tutaj na tym forum)