Bismarck

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

engineer76

Bismarck

Post autor: engineer76 »

Czy ktoś wie czy Bismarck miał coś takiego na dachu tego stanowiska. Na zadnych fotkach tego nie widzialem.

Link do obrazow

http://www.shipmodels.info/mws_forum/vi ... st#p273456

Dzieki
pozdr
Awatar użytkownika
goral_44

Post autor: goral_44 »

Witam.
Mam prośbę o sprecyzowanie, co masz na myśli "coś takiego"

Pozdrawiam. Waldek
engineer76

Bismarck

Witam.

Sorki że mało precyzyjnie. Chodzi mi o te ryfle na dachu i na tej przybudówce obok. Podobnie jest na stanowisku rufowym w wykonaniu tego człowieka. On robi model w skali 1:100 i coś takiego umieścił na dachach.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
goral_44

Witam.
Nie mam w swoim zbiorze tak szczegółowych zdjeć z Bismarcka, by pokazywały dachy stanowisk z dalmierzem. Mam ich około 300 i nie mogę się jednoznacznie wypowiedzieć czy ryfl tam był czy nie. Nie znam zbyt dużo zdjęć Tirpitza i nie wiem jak było na nim.
Na moim modelu nie mam ryflowania tych miejsc.

Pozdrawiam. Waldek
engineer76

Bismarck

Wlasnie w mojej kolekcji tez nie mam takiego na ktorym to widac. Chociazby zarys lub cien a tu nic.

Pozdrawiem
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Na tym to w sumie nie wiele widać, ale raczej nie widać ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
goral_44

MiKo to nie to miejsce.
To na zdjęciu było pod dalmierzem 7,5m.
Engineer pyta o dachy pod dalmierzami 10,5m na szczycie wieży dowodzenia i na nadbudówce rufowej.
Na wiekszości Modeli i innych opracowaniach są tam ryfle. Czego niestety nie widać na zdjęciach.
Jedyne pytanie jakie przychodzi na myśl, to po co te ryfle w tym miejscu?
Nie jest przeznaczone do czestego odwiedzania a jedynie do obsługi konserwacyjnej.

Pozdrawiam. Waldek
engineer76

Bismarck

No właśnie

Po co tam by były ryfle.
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

Nie wiedziałem do którego tematu o Bismarcku się podpiąć, więc wybrałem pierwszy lepszy.
Znalazłem cos takiego, z brytyjskiego "Bismarck Survivor Reports":
Obrazek
Do tej pory po lekturze Mullenheima, myślałem że nastrój był ponury, ale ludzie robili to co trzeba do końca (chociaż nawet ten autor wspomina coś o strofowaniu ludzi pchających się panicznie do wyjścia na pokład główny), ale bunt? Swoją drogą ciekawe czy przyczyną szybkiego „obezwładnienia” dziobowej baterii było uszkodzenie w wyniku trafienia pociskiem, czy przypadkiem nie ów właśnie bunt.
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Cześc,
przy całym szacunku to pewnie jakieś brednie, bo gdyby nawet coś takiego zaistniało to by o tym już dawno trąbiono. Muszę odszukac wersję chyba Strätera i jego drogi na pokład, choc, czy warto się w to pchac?
Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

Pdf prawdopodobnie można jeszcze odszukać na kbismarck.com, pod tytułem jest powołanie się na kopię dokumentu z archiwum brytyjskiego ADM 267/137.
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

jogi balboa pisze:Pdf prawdopodobnie można jeszcze odszukać na kbismarck.com, pod tytułem jest powołanie się na kopię dokumentu z archiwum brytyjskiego ADM 267/137.
Cześc,
co do dokumentów brytyjskiego wywiadu, to powinno się podchodzic z pewną rezerwą, bo jeńcy opowiadfali różne "bzdury", czasem wyssane z palca, a najlepiej określił sensacje wywiadu JKM Jürg Meister, który pisząc swoją książkę "Der Krieg in den osteuropäischen Gewässern" w roku 1958 w taki sposób:
wykorzystano również również brytyjskie i amerykańskie dzieła pisane traktujące wojnę na morzu, lecz sposób potraktowania działań na Wschodzie jest niedostateczny a częściowo nawet fałszujący właściwy obraz. Nie do wykoprzystania z uwagi na swoją nikłą wartość mają także brytyjskie informacje, które wywiad brytyjski uzyskał od swoich informatorów na temat działań wojennych na Bałtyku.
Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
engineer76

Ostanio zdobylem książke Schlachschiff Bismarck Das Original ale tam też nie ma zdjęc tego obszaru. Dachów pod dalmierzami.

Pozdr
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Obrazek
ODPOWIEDZ