wyznaczanie przebijalności - porównywalność

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Aldrin

wyznaczanie przebijalności - porównywalność

Post autor: Aldrin »

Mam pytanie do osób bardziej zorientowanych w metodach wyznaczania przebijalności pancerzy przez działa okrętowe.
Jak wyglądało praktyczne sprawdzenie tej wartości? Można spotkać dane, że dany typ armaty tym a tym pociskiem przebijał tyle a tyle pancerza pionowego na danym dystansie. Jak wygląda definiowanie tej przebijalności w różnych państwach? Przecież musiały istnieć rozbieżności w interpretacji i sposobie przeprowadzania prób (sam pancerz i jego charakterystyka, przyjęcie przebijalności dla przypadku rzeczywistego przebicia przez X% pocisków, zdefiniowanie przebicia - jako całkowite przejście pocisku przez pancerz, całkowite przebicie pancerza itp.) Jak to wyglądało? Piszę to z perspektywy "szczura lądowego", gdzie kryteria przebijalności (broń pancerna) różniły się dość znacznie i porównywanie wartości między podawanymi przez różne państwa nieraz daje mylny (lub co najmniej niedokładny) obraz.
Przyzna, że nie mam pojęcia, na jakiej podstawie podaje się wartości zdolności penetracji pancerzy w przypadku artylerii okrętowej. Robi się w ogóle testy praktyczne na większych dystansach (np. 20000m), czy też są to tylko wartości teoretyczne? Jeśli robi się testy, to jak wygląda taka próba?
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Testy robi się poprzez dobranie odpowiedzniej prędkości pocisku (czyli takiej jaką by miał po przeleceniu 20000 metrów) za pomocą zmniejszenia ładunku miotającego oraz ustawieniu płyty pod odpowiednim kątem (kąt padania pocisku na dystansie 20000 lub kąt 0 stopni, w zależności od tego jakie się chce tam uzyskać dane).

Odnośnie porównywania wyników pomiędzy różnymi marynarkami to również jest z tym ciężko. Ale czasami robiono testy porównawcze róznych pancerzy (USN vs RN czy USN vs IJN) w tych samych warunkach. Z tego można było już coś wywnioskować.
Aldrin

Post autor: Aldrin »

Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę prosić o jakieś namiary na źródła zawierające takie porównania, a także ewentualnie opis sposobu wyznaczania przebijalności (kryteria, materiały itd.)?

Pozdrawiam
Aldrin
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Sporo będzie tu
http://www.navweaps.com/index_nathan/index_nathan.htm
Jeśli chodzi o materiały porównawcze z testów, to przewijają się tu i tam czegoś konkretnego ciężko mi podać.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Aldrin pisze:Czy mogę prosić o jakieś namiary na źródła zawierające takie porównania
Obawiam się, że takich rzeczy trzeba szukać po różnego rodzaju archiwach. Co do niemieckich testów porównawczych to chyba coś było w raportach amerykańskiej misji technicznej w Europie. Może i co by było w misji w Japonii.
ODPOWIEDZ