ORP "Burza"
ORP "Burza"
witam wszystkich
Prosze was o pomoc potrzebuje jak najwiecej materiałów na temat tego okretu chodzi mi o fotografie okrętu przed przebudową kiedy miał jeszcze 3 kominy. Z góry dziekuje. pozdrawiam
W spec-numerze Modelarstwa okrętowego (Nr 1) jest fajny tekst o BURZY, z dużą ilością rysunków (ale zdjęć mało)Kichu90 pisze:hmm chodzi mi o konkretniejsze zdjecia pokładu, troche juz mam niezbyt wiele...chodzi mi konkretnie o stan w roku 1943, moze macie jakies zdjecia uzbrojenia ... działka plot. 20 mm Oerlikon, działo 76 mm Mk Vna, i moze zdjecie radaru typu 292
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Nie. Te zdjęcia nie były robione po zderzeniu z HMS Rosemary. Burza po tym incydencie podjęła się wyznaczonego jej zadania, eskortowania konwoju. Stan dziobu widniejący na zdjęciach nie pozwalał na podjęcie takiego ryzyka. Z resztą remont po zderzeniu z Rosemary trwał około tygodnia, na zdjęciach widać, że uszkodzenie było bardzo poważne - tydzień na naprawę nie wystarczyłby. Zresztą jak słusznie zauważył Ramm, kamuflaż - w szczególności namalowana fala -wskazują na rok 1940.pothkan pisze:Ramm: czy to na pewno zdjęcia po wypadku z Rosemary? Bo o ile pamiętam, Burza miała dość "pechowy" dziób...
"Walka o wolność, gdy się raz zaczyna, krwią ojca spada dziedzictwem na syna"
G.Byron
G.Byron
Re: ORP "Burza"
Cześć
Mam pytanie w jakich latach wizytował Raczkiewicz na Burzy. Był on na niej może w 1943 roku?
Mam pytanie w jakich latach wizytował Raczkiewicz na Burzy. Był on na niej może w 1943 roku?
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Na pewno w 1940. Wątpię czy potem jeszcze...
Później tez był bo Burza już w kamuflażu atlantyckim takim biało-niebieskim. Nie wiem jaki to mógł być rok.
☠Rock Honor Ojczyzna☠