Japońskie okręty podwodne
Japońskie okręty podwodne
Witam wszystkim,
czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby wskazać jakieś opracowania omawiające wojnę podwodną na Pacyfiku w czasie II WŚ?
Zdecydowanie interesują mnie przede wszystkim pracę poświęcone działaniom japońskich okrętów. Za wszelkie informacje będę wdzięczny.
Mogę być opracowania po angielsku, niemiecku, ewentualnie rosyjskie...

czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby wskazać jakieś opracowania omawiające wojnę podwodną na Pacyfiku w czasie II WŚ?
Zdecydowanie interesują mnie przede wszystkim pracę poświęcone działaniom japońskich okrętów. Za wszelkie informacje będę wdzięczny.
Mogę być opracowania po angielsku, niemiecku, ewentualnie rosyjskie...

- 
				Jacek Drećka
Re: Japońskie okręty podwodne
Witam! Proponuję sięgnąć po "Okręty Wojenne" nr 102 z trzecią częścią artykułu o japońskich op typu Junsen. W bibliografii wymieniono podstawowe pozycje w tym temacie. Sporo tytułów podaje bibliografia do książki "Wojna podwodna na Pacyfiku" z serii "II Wojna Światowa" wyd. Amber z 2000 roku. Pozdrawiam!

Zenji Orita - I-Boat Captain 
Norman Polmar - Submarines of the IJN 1904-1945

U Polmara i Carpentera (MiKo zapomniał dopisać, że Polmar pisał to w zespole dwuosobowym) jest w biblografii prawie kompletny spis pozycji wartych przeczytania.MiKo pisze:Zenji Orita - I-Boat Captain
Shigure i ja publikujemy kątem w Okrętach Wojennych w języku ojczystym.
Duże koty zjadam na przystawkę.

A warto inwestować w The Japanese Submarine Force and World War II Boyda i Yoshidy?
Bo spotkałem się z różnymi opiniami.

Bo spotkałem się z różnymi opiniami.
- pothkan
- Kontakt:
Jeśli chodzi o literaturę rosyjskojęzyczną, to polecam poniższą książeczkę (250 stron):

Aczkolwiek, jeśli ktoś oczekuje pasjonującej narracji, to się zawiedzie. Jest to suchy zbiór faktów (zarówno dot. samych okrętów, jak i ich służby i działalności).

Aczkolwiek, jeśli ktoś oczekuje pasjonującej narracji, to się zawiedzie. Jest to suchy zbiór faktów (zarówno dot. samych okrętów, jak i ich służby i działalności).
Łyzio, wszystko zależy od tego czego oczekujesz-chcesz po prostu sobie o tym poczytać-czy też poszukujesz konkretnych rzeczy. Na swym "przeżyciu" jak słusznie zauważył Miko (w zupełnie innym temacie) przeglądaj wszystko a będziesz miał pełny obraz sytuacji. Morisona też możesz dla tej pełności "zaliczyć"   choć osobiście uważam że facet jest stronniczy aż do przesady czasami. Dotyczy to własnei japońskich okrętów podwodnych.
  choć osobiście uważam że facet jest stronniczy aż do przesady czasami. Dotyczy to własnei japońskich okrętów podwodnych.

choć osobiście uważam że facet jest stronniczy aż do przesady czasami. Dotyczy to własnei japońskich okrętów podwodnych.
  choć osobiście uważam że facet jest stronniczy aż do przesady czasami. Dotyczy to własnei japońskich okrętów podwodnych.Re: Japońskie okręty podwodne
Briz 1997-05
Osprey New Vanguard 135 - Imperial Japanese Navy Submarines 1941-45
I-400 Japans Secret Aircraft-Carrying Strike Submarine
tak na szybkiego co mi się "rzuciło w oczy". Jest jeszcze "Madagaskar" J.W.Dyskanta w którym jest poświęcony rozdział operacjom japońskich okrętów podwodnych w tym rejonie.

I-400 Japans Secret Aircraft-Carrying Strike Submarine
tak na szybkiego co mi się "rzuciło w oczy". Jest jeszcze "Madagaskar" J.W.Dyskanta w którym jest poświęcony rozdział operacjom japońskich okrętów podwodnych w tym rejonie.
To ja dorzucę jeszcze dwie pozycje:shigure pisze:Briz 1997-05
I-400 Japan's Secret Aircraft-Carrying Strike Submarine
1) Kojinsha Japanese I-go submarines Vol 1,2 - z których korzystaliśmy (ładne zdjęcia, o działalności tyci).
2) Raporty "Naval Technical Mission to Japan" - do znalezienia w sieci - kg opisów technicznych (niekoniecznie całkiem prawidłowych)
Duże koty zjadam na przystawkę.